Kaikkien aikojen pesäpalloilija täyttää 40 vuotta

Toni Kohonen, 40 vuotta.

Kaikkien aikojen pesäpalloilijan ura on kulkenut läpi ajanjakson, jona pesäpallo lajina on kokenut kenties historiansa suurimpia muutoksia. Jaksopeli, olosuhteiden parantuminen tekonurmikenttineen sekä esimerkiksi pelitaktiikan huimat harppaukset ovat vain muutamia esimerkkejä kansallispelin edistysaskelista viimeisen reilun kahdenkymmenenviiden vuoden aikana.

Kohosen itsensä pääsarjaura alkoi kesällä 1993, 17-vuotiaana, joten hän on seurannut paraatipaikalta lajin muutosta. Pelin lisäksi muutoksen myrskynsilmässä on ollut myös pelaajat itse. Vaikka aika kuinka kultaisi muistot, ovat pelaajat tällä hetkellä kovemmassa fyysisessä kunnossa kokonaisuutena kuin koskaan, josta osoituksena ovat myös pidentyneet pelaajaurat.

– Keskiarvo oli silloin varmaan se, että kolmenkympin jälkeen lopetetaan, viime kaudella kaikkien aikojen ottelutilaston kärkeen noussut Kohonen muistelee.

– 35-vuotiaana sitä rupesi ajattelemaan, että ehkä vielä pelaankin nelikymppisenä ja nyt tässä onkin viisi vuotta mennyt niin, että humina on käynyt, Kohonen hymyilee.

Toni Kohonen pesäpallo superpesis sotkamo sotkamon jymy
Vuodet vierii, Kohonen on ja pysyy. Eikä tuo ilmekään näytä muuttuneen radikaalisti. Vasemmanpuolimmainen kuva: Kainuun Sanomat, Teijo Määttänen

Kohonen ei ensi kesän myötä ole suinkaan ainoa, joka on pelannut pääsarjatasolla yli 40-vuotiaana. Nykyisistä pelureista Kohosen entinen seurakaveri, nykyään Kiteellä pelaava Sami Joukainen täyttää toukokuussa 43 vuotta. Veteraanikuninkaaksi uransa jo lopettaneista nousee kuitenkin Risto Tuominen, joka palasi Kankaanpään lukkariksi muutamassa ottelussa kesällä 2001 ja 2002 ollen jälkimmäisellä kaudella muutamaa kuukautta vaille 46-vuotias. Lista jatkuu monilla nimillä, joista suurimman osuuden vievät lyöjäjokerit ja lukkarit.

– Kovaa porukkaa siinä joukossa on, jotka ovat yli 40-kymppisenä pelanneet, kuten Jukka Holttinen ja Risto Tuominen (lukkareita molemmat, toim. huom.), joten hattua täytyy heille nostaa. Tiedän miltä tuntuu, kun nelikymppisenä vielä pelataan, Kohonen nauraa.

Teknologia on niin ikään muuttunut matkan varrella.

– Nykyään on näitä sykemittareita, jotka kertoo, milloin keho on seuraavan kerran palautunut ja kannattaa treenata. Jos minulle sykemittari kertoisi, koska voi treenata, siinä hajoaisi pää. Minä en sellaista kelloa osta, Kohonen hymähtää.

Toni Kohonen pesäpallo superpesis pesis sotkamo sotkamon jymy
Toni Kohonen siirtyi kasvattajaseurastaan Kiteen Pallosta Sotkamon Jymyyn kaudeksi 2000. Tässä Kode säntää entisen joukkuetoverinsa Janne Monnin näpäyksen perään kyseisenä kesänä. Kuva: Kainuun Sanomat, Teijo Määttänen

Kohonen on maininnut jatkavansa niin kauan, kun hän jaksaa talvella tehdä töitä. Työnteko on Kohosen kohdalla jatkunut pääsarjatasolla jo yli 20 vuotta.

– Tammikuu on raskain kuukausi aina. Nyt eletään sitä hetkeä, että treenimäärät ja tehot nousee. Kaikkihan jaksaa harjoitella, mutta kyse on siitä, jaksaako kuukausia tehdä hyvällä tasolla. Minulle tämä maistuu vieläkin.

– Toivottavasti lopettaminen jää siitä ajatuksesta kiinni, että nyt tämä saa riittää. Olisi mukava lopettaa omasta tahdosta ura silloin kun se loppuu, eikä esimerkiksi loukkaantumiseen, Kohonen pohtii.

Kohonen ei olisi Kohonen, jos hän ei lopettaisi haastattelua omaleimaisellaan tavalla. Paikallisiin medioihin unohtui kuulemma ilmoittaa merkkipäivän puolesta tärkeä seikka.

– Kirjoita sinne, että en aio juhlia, Kohonen hekottaa.

Toni Kohonen Kainuun Sanomat pesäpallo pesis sotkamo sotkamon jymy
Tuima ilme on ollut Koden tavaramerkkinä jo pitkään. Tässä osoitellaan suvena 2000. Kuva: Kainuun Sanomat, Teijo Määttänen

Toni Kohonen

Kaikkien aikojen pesispörssin kärki
Kautta aikain eniten pelattuja runkosarjaotteluita
19 Itä-Länsi -ottelua (Eniten pesäpallon historiassa)
12-kertainen vuoden lukkari (Eniten pesäpallon historiassa)
Vuoden tehopelaaja 2002

Toni Kohonen ja syöttötuomari Ossi Muurainen selvittelevät tilannetta kesällä 2000. Kuva: Kainuun Sanomat, Juhani Karvonen
Toni Kohonen ja syöttötuomari Ossi Muurainen selvittelevät tilannetta kesällä 2000. Kuva: Kainuun Sanomat, Juhani Karvonen

Vanhimpia pääsarjapelaajia

Risto Tuominen (s. 19.12.1956)
Kolminkertainen vuoden lukkari vuosilta 1982, 1986 ja 1988. Ura pääsarjassa loppui vuonna 1993. Palasi Kankaanpään Mailan kokoonpanoon lukkariksi muutamaan otteluun kausina 2001 ja 2002. Toistaiseksi ainoa pelaaja, joka on nähty pääsarjatasolla neljänä eri vuosikymmenenä 1970-, 1980-, 1990- ja 2000-luvuilla.
Viimeinen ottelu Superpesiksessä: 10.8.2002 Imatra-Kankäänpää, 45 vuoden ja 222 päivän ikäisenä.

Timo Lemponen (s. 23.4.1968)
Luottokopparin viimeinen täysipainoinen kausi nähtiin Pattijoen Urheilijoissa Superpesiksessä kaudella 2006, jonka jälkeen teki säännöllisiä pistopaluuotteluita Superpesikseen Pattijoen paidassa (näistä viimeisin jokerina vuonna 2013) pelaten samalla ykköspesistä ensin Ylivieskan Kuulassa ja tämän jälkeen Oulun Lipossa. Ura on jatkunut edelleen Pattijoen Suomensarjajoukkueessa.
Viimeinen ottelu Superpesiksessä: 16.6.2013 Alajärvi-Pattijoki, 45 vuoden ja 54 päivän ikäisenä.

Mauri Pyhälahti (s. 12.3.1951)
7-kertainen vuoden lukkari (kausina 1973, 1975, 1977, 1978, 1979, 1980, 1984 ja 1985) päätti pitkän uransa Kiteellä vuonna 1991. Siirtyi tämän jälkeen pelinjohtotehtäviin Oulun Lippoon, mutta palasi pelinjohtajuuden lisäksi kokoonpanoon jokeripelaajana kahteen otteeseen kausina 1994 ja 1995. Jälkimmäisellä kerralla tilastomerkintöjä ei kuitenkaan siunaantunut, sillä Pyhälahti ei käynyt kertaakaan mailan varressa keskittymisen ollessa täysin pelinjohtotehtävissä päävastustaja Sotkamon Jymyä vastaan.
Viimeinen ottelu Superpesiksessä: 6.7.1995 Oulu-Sotkamo, 44 vuoden ja 116 päivän ikäisenä.

Toni Kohonen pesäpallo Superpesis Sotkamo Sotkamon Jymy

Teksti: Antti Haapasalo (Twitter: @anaHaapasalo)
Kuvat: Janne Kuronen (Twitter: @JanneKuronen),
Teijo Määttänen (Kainuun Sanomat),
Juhani Karvonen (Kainuun Sanomat)