Sotkamon Jymy – Pattijoen Urheilijat 1-0 (9-7, 2-2)

PattU-pelin tilastot

Kempeleen Kiri – Sotkamon Jymy 2-0 (5-4, 7-3)

KeKi-pelin tilastot

Sotkamon Jymy pelasi lauantaina Ouluhallissa kaksi Halli-SM-alkuturnauksen otteluaan. Jymy vei ensimmäisen taiston Pattijoen Urheilijoita vastaan, mutta lopputurnauspaikka lipui käsistä toisessa ottelussa, kun turnauksen isäntäjoukkue Kempeleen Kiri oli vahvempi lukemin 2-0.

Pattijoen Urheilijat oli pelannut alle ”lämmittelynä” täysimittaisen pelin Kempeleen Kirin kanssa ja oli alkuun siitä vielä sen verran läkähdyksissä, että Jymy näytti menevän menojaan. Vaikka Juuso-Keski-Koukkari avasi Jymyn kakkospuolen avustuksella juoksunteon, tekivät violetit heti ensimmäisen tasoittavalla viisi juoksua. Roope Korhosen ja Lauri Rönkön yritykset eivät tuottaneet tulosta, mutta Topi Korhonen pakotti Pattijoen ulkokentän virheeseen ja heti perään Antti Kiiskinen löi 2-rajasta kaksi juoksua lisää. Keltapaitojen 2-kopparin hörpättyä Jussi Korhosen kumurasta kaksi lisää olivat tulostaululla luvut 5-1.

Ville Väliaho omalla tontillaan.

Molemmat joukkueet saivat tilannemäärän korkeaksi jaksolla ja juoksutehtailu jatkui Jari Törmäsen lyötyä 3-luukusta kavennuksen. Jymyn pääkotiuttajat Antti Korhonen ja Roope Korhonen vastasivat kakkossaumalyönneillä ja Lauri Rönkkö pamautti 2-pesän päältä tilanteeksi kahden vuoron jälkeen jo 9-2. Loppujakson juoksunteosta vastasi pattijokiset, kun Keski-Koukkari onnistui kahdesti ja Törmänen löi peräti kolme lisäjuoksua. Kiri hyytyi kuitenkin ennen kuin raahelaiset pääsivät uhkaetäisyydelle, eikä Jymy tarvinnut neljännen tasoittavaa sisävuoroa.

Toisen jakson alussa Jymyn kärki jauhoi varmasti tilanteen, jonka jatkoista Roope lämäsi kakkossaumasta avausjuoksun. Kaikkiaan violetit pääsivät yrittämään kotiutusta seitsemän kertaa kahteen ensimmäiseen sisävuoroon, mutta muut yritykset jäivät tuloksettomiksi. Pattijoen keula hölmöili toisen tasoittavalla kaksi paloa, mutta konkariosasto ei jäänyt tätä murehtimaan, vaan järjesteli tilanteen, josta Törmänen löi ottelun viidennen juoksunsa, tällä kertaa 3-saumasta. Kolmannessa vuorossa Jymy ei saanut enää tilannetta aikaan, mutta ulkokenttä hyvin syöttäneen Ville Väliahon johdolla piti Pattijoen yrityksen aisoissa.

Kyllähän pumpputuuletus on aina pumpputuuletus.

Neljännessä Jymy onnistui jälleen tilanteenrakentelussa. Antti Korhosen vapaalla lyönnillä ei syntynyt juoksua, mutta Roope onnistui kolmannen kerran ottelussa painepallolla 2-vahti Törmästä vastaan. Kuten asiaan kuuluu, teki Pattijoki ratkaisupaikassa palottoman ajon hetkessä. Topi Kososen 2-rajanäpy tasoitti jakson. Sekä Keski-Koukkari että Törmänen pääsivät yrittämään voittojuoksua tuloksetta, jonka jälkeen raahelaisilta loppuivat lyöjät. Jymylle voitto jaksoin 1 – 0.

Takatilanteet pelissä 22-20, Jymyn sisäpeliprosentti 62, Pattijoen 53.

Kovalyöntinen KeKi vei lopputurnauspaikan!

Kempeleen voitettua ensimmäisessä pelissä Pattijoen samoin jaksoin 1 – 0 muodostui viimeinen ottelu ratkaisevaksi lopputurnauspaikkaa ajatellen. Ensimmäinen puolisko oli Jymyn otteessa kaksi vuoroparia. Kempele jäi ilman tilanteita avaavalla ja myös violettien kärjen yritys epäonnistui, kuitenkin Topi Korhosen läpilyönnistä avautui yrityspaikka Roopelle. Keskipomppu ei tuottanut tulosta, mutta KeKin lukkari Jani Lassilan polttoyritys kakkoselle samassa tilanteessa meni harhaan ja sillä Antti Kiiskinen kipitti johtojuoksun. Toisessa Jarno Pelkosen kuiva siivu keskisaumasta tasoitti pelin. Tasoittavalla Jymy teki yhden palon ajot Roopelle, jonka tillikka 3-saumaan toi Joni Rytkösen kotiin. Kolmannen juoksun löi Lauri Rönkkö swingillä 2-pussiin.

Kolmannessa vuoroparissa Ouluhallin vauhdikas pelialusta tuotti useita läpilyöntejä. KeKin kärki Lassila löi itsensä suoraan kakkoselle ja Onni Määttä löi kavennuksen identtisellä takakenttäpuhkaisulla. Seuraavaksi Valtteri Kleemolan lyönti 2-jatkeelle ei tarttunut kunnolla Niilon räpylään ja myös tästä tilanteesta tuomariston näkemyksenä oli kaksi pesänväliä tuottanut läpilyönti, tilanne 3-3. Ossi Meriläisen ja Pekka Hepokankaan lyödyillä KeKi siirtyi kahden juoksun etumatkalle, jota Jymy kavensi tasoittavalla, kun Niilo Piiponniemi ja Rytkönen puolestaan löivät peräkkäiset läpilyönnit. Jatkot violettipaidat kuitenkin sössivät ja vaikka Jymy puolusti viimeisen vuoron nollille, ei joukkue saanut enää rakennettua takatilannetta. KeKi voitti jakson 5-4.

– Kaikki kunnia vastustajalle, jonka lyöntipeli oli tänään kyllä erinomaista. Nyt ei päästy lopputurnaukseen, mutta saatiin osviittaa harjoitteluun. Onpahan nyt talvella yksi yhteinen harjoitusviikonloppu enemmän, Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Roope Korhonen lyöntipuuhissa.

Toisen jakson alkuun Jymyn sisäpeli tahmoi edelleen. Kempeleen tasoittavalla Matti Korhosen viistosivallus 3-jatkeelle kotiutti Jani Lassilan. Tilanteessa Jussi Korhonen teloi itseään ja peli oli hetken keskeytyksissä. Jussi kuitenkin pystyi jatkamaan. Jymy tasoitti toisessa vuorossa, kun Joni Rytkösen pystäriläpärin jälkeisessä takatilanteessa Niko Korhonen löi yllätysmerkillä Piiponniemen sisään. Jatkotilanne kuivui kasaan Roopen kotiutusyrityksen jäätyä Määtän hanskaan kahden palon arvoisesti. Toisen tasoittavalla KeKi teki peräti kuusi juoksua. Ossi Meriläisen ja Marko Pelkosen läpilyönnit tuottivat niistä neljä ja Juhani Ojala iski 3-pesästä vielä yksittäisen juoksun tuottaneen läpäisyn. Matti Korhosen keskivarsi kotiutti vielä Aki Hanhelan, tilanteeksi 7-1.

Kolmannessa Antti Korhonen läpäisi kahden juoksun arvoisesti, mutta Jymy ei päässyt hurmokseen Kempeleen tapaan ja vuoro päättyi jälleen kaksi paloa kerralla tuottaneeseen lyöntiin. Viimeiset sisävuorot molemmat pelasivat ponnettomasti ja niinpä jakson loppunumeroiksi kirjattiin 7-3.

Koko ottelun 3-tilanteet tasan 15-15, samoin onnistumisprosentit (54). Kärkilyönnit KeKi voitti 41-38.