Jymylegendat

Sotkamon Jymyn menestyksekkään historian takana on monia tekijöitä. Jymylegendoiksi on ansioituneilla suorituksillaan nimetty 41 pelaajaa, pelinjohtajaa sekä taustavaikuttajaa, joiden edesottamukset niin kentällä kuin niiden ulkopuolellakin ovat tuoneet Jymylle mainetta ja kunniaa.

Jymylegendat näkyvät stadionilla 3-puolen katsomorakenteen julkisivulla. Jokaisesta Jymylegendasta löytyy esittely myös tältä sivulta. Jymyn hall of fame -tyylisen taulun lisäksi stadionin julkisivulla komeilee kymmenen Jymylegendaa, jotka on palkittu vuoden pesäpalloilijana Jymyn paidassa historian saatossa.

Alla olevien esittelytekstien saavutuksissa on huomioitu ja listattu ainoastaan Jymyä edustaessa saavutetut menestykset.

Aulis Väisänen

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä vaihtaja ja lyöjä, pelinjohtaja
Taktinen nero. Vuoden 1963 Suomen mestari ja maakuntacupin voittaja Jymyssä pelaajana. Pelasi Jymyn edustusjoukkueessa kaikkiaan 11 kautta. Jymyn pelinjohtajana kymmenen kautta. Mestaripelinjohtaja 1990. Peliin valmistautumisen ja strategisen ajattelun edelläkävijä. Lujan perustan luoja sotkamolaiselle pelitavalle. Vuoden pelinjohtaja 1984 ja 1990.

Jarmo Hakkarainen

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä vaihtaja ja etenijä. Sotkamon pesäpalloinnostuksen sytyttäjä. Tulisieluinen pelaaja, pesäpallon vankkumaton kannattaja, kannustaja, taustavoima ja taktikko. Pelaajana edustusjoukkueessa kaikkiaan 14 kautta. Ensimmäisen pääsarjajoukkueen kapteeni 1958. SM-kultaa joukkueen valmennustiimissä 1963. Jymyn pelinjohtaja 1966.

Yrjö Heinänen

Seurajohtaja.

Pesäpalloilun suuri edistäjä joukkueenjohtajan ja huoltajan roolissa 1950- ja 1960-luvuilla. Pelasi Jymyn edustusjoukkueessa sen noustessa ensimmäistä kertaa Suomensarjaan. Vuoden 1963 Suomen mestari.

Matti Korhonen

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä lyöjä.
Vuoden 1963 seuran paras pesäpalloilija, Suomen mestari ja maakuntacupin voittaja. Edustusjoukkueen mukana yli 20 vuoden ajan 1950-luvulta 1970-luvun loppuun. Tykkilyöjä ja ulkopelissä kolmospesän lukko. Yksi Itä-Länsi-edustus.

Veikko Keskitalo

Ulkopelissä koppari, sisäpelissä etenijä
Yksi 1960-luvun parhaista pesäpalloilijoista. Jymyn edustusjoukkueessa seitsemän kautta. Vuoden 1963 Suomen mestari ja maakuntacupin voittaja. 1964 SM-sarjan etenijäkuningas. Edusti Jymyä kaksi kertaa Itä-Länsi-ottelussa.

Pasi Vuorinen

Ulkopelissä koppari, sisäpelissä vaihtaja ja etenijä. Valmentaja- ja taktikkolegenda pelasi seitsemän kautta Jymyn edustusjoukkueessa. Vuoden 1963 Suomen mestari ja maakuntacupin voittaja. Pelaajauransa ohella ja jälkeen vuosien ajan Sotkamon koulu-urheilupuolen ja myöhemmin liikuntalukion (nykyisin Urheiluakatemia) toiminnan kehittäjä.

Juhani Suutarinen

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä vaihtaja ja lyöjä. Vuoden 1962 A-poikien ja 1963 miesten Suomen mestari ja maakuntacupin voittaja. Pelasi edustusjoukkueessa kahdeksan kautta ja kolmesti Itä-Länsi-ottelussa. Joukkueen kapteeni 1967–68.

Martti Heikkinen

Seurajohtaja, pelinjohtaja. Suuri Jymysydän. Vuoden 1962 A-poikien ja 1963 miesten SM-kultajoukkueen ja maakuntacupin mestarijoukkueen pelinjohtaja. Vuosikymmenten ura Jymyn pesäpalloilussa valmentajana, pelinjohtajana, tuomarina, seuratyöntekijänä, kuuluttajana ja kaikissa mahdollisissa taustarooleissa.

Martti J. Korhonen

Ulkopelissä etukenttä, sisäpelissä vaihtaja.
Vuoden 1963 Suomen mestareiden ja maakuntacup-voittajajoukkueen kapteeni. 14 kautta edustusjoukkueessa, joista kuusi kautta kapteenina.

Erkki Kemppainen

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä vaihtaja ja lyöjä. Polttolinjan haamuhanska. Vuoden 1963 Suomen mestari ja maakuntacupin voittaja. Yksi Itä-Länsi. Pelasi edustusjoukkueessa seitsemän kautta.

Olli Korhonen

Ulkopelissä etukenttä, sisäpelissä vaihtaja ja lyöjä. Moninkertainen seuran paras pelaaja 1960- ja 1970-luvuilla. Kapteeni 1969–1973 ja 1977–78. Pelasi edustusjoukkueessa 12 kautta.

Matti Nissinen

Ulkopelissä etukenttä, sisäpelissä etenijä ja vaihtaja. Vuoden 1990 Suomen mestari. Jymyn kapteeni 1980–84. Pelasi edustusjoukkueessa 14 kautta. Pelaajauransa aikana ja sen jälkeen koko 1990-luvun valmennustiimissä mukana. Vuoden valmentaja 1995 ja 1996.

Eero Okkonen

Ulkopelissä koppari, sisäpelissä etenijä.
Suomen mestari pelaajana 1990, 1992 ja 1993. Kaksi Itä-Länsi-ottelua Jymyn edustajana. Pelasi edustusjoukkueessa 15 kautta. Mukana valmennustiimissä pelaajauransa jälkeen kymmenen vuotta.

Unto Väisänen

Jokeripelaaja, sisäpelissä lyöjä.
Jalostetun viistomailan mestari. Lyöjäkuningas 1989 ja 1990. Kolminkertainen Suomen mestari. Pelasi edustusjoukkueessa 14 kautta. Kolme Itä-Länsi-ottelua. Jokeripelaajien esiinmarssin aloittaja uuden säännön myötä 1986. Nelinkertainen vuoden jokeri. Jymyn kapteeni 1987–90. Pesäpalloliiton kunniagallerian jäsen.

Asko Tuhkanen

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä lyöjä.
Pikku-Tykki oli pelaajaurallaan vuorenvarma ulkopelaaja ja lopulta lyöjäjokerien aatelia. Pelasi edustusjoukkueessa 15 kautta. Vuosien 1990, 1992 ja 1993 Suomen mestari pelaajana. Jymyn pelinjohtaja 1996–97 ja 2005. Vuoden 1996 mestarijoukkueen pelinjohtaja.

Jorma Parviainen

Ulkopelissä etukenttä, sisäpelissä vaihtaja ja lyöjä. Huomaamaton tähtipelaaja pelasi edustusjoukkueessa 17 kautta. Kumuralyönnin ja vaihtolyöntipelin mestari. Keskittyminen ja suoritusvarmuus otteluissa omaa luokkaansa. Nelinkertainen Suomen mestari pelaajana. Viisi Itä-Länsi-ottelua.

Vesa Tervo

Seurajohtaja, pelinjohtaja, valmentaja.
Huippuvalmentaja, seuratyöntekijä ja vaikuttaja 1990-luvulla alkaneen menestyskauden alusta alkaen. Suomen johtava lyöntivalmentaja ja ehtymätön toiminnan tietopankki on yksi dynastian pohjatyön rakentajista.

Kari Hakkarainen

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä etenijä ja vaihtaja. Kultaisen 1990-luvun ajan Jymyn kapteeni. Seitsemän Suomen mestaruutta pelaajana, 12 Itä-Länsi-ottelua. Pelasi edustusjoukkueessa 16 kauden ajan. Vuoden pesäpalloilija 1996, nelinkertainen kärkilyöjäkuningas, kolminkertainen kultaisen mailan voittaja. Seurahistorian kolmanneksi paras kärkilyöjä.

Olli Hartikainen

Ulkopelissä lukkari, sisäpelissä etenijä, vaihtaja ja lyöjä. Legendaarinen lautasen herra pelasi edustusjoukkueessa seitsemän kautta. Vuoden pesäpalloilija 1993 ja vuoden lukkari 1990, 1992 ja 1993. Kolminkertainen Suomen mestari ja nelinkertainen Itä-Länsi-pelaaja Jymyssä.

Janne Vuorinen

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä etenijä.
Pesisprofessori. Uudenlaisen ulkopelaamisen arkkitehti 1990-luvulla. Vuoden pesäpalloilija 1992. Nelinkertainen etenijäkuningas ja kahdeksankertainen Suomen mestari pelaajana Jymyssä. Siirtyi pelinjohtajaksi kesken kauden 2003 ja voitti heti mestaruuden, kuten myös 2004 ja 2006. Kahdeksan Itä-Länsi-ottelua.

Sami Sirviö

Ulkopelissä koppari, sisäpelissä etenijä.
Valtakunnan paras koppari 1990-luvulla ja tuulennopea kärkietenijä. Etenijäkuningas 1991 ja viisinkertainen Suomen mestari Jymyssä. Pelasi seitsemän Itä-Länttä.

Timo Korhonen

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä vaihtaja ja lyöjä. Jymyn kolmoskärki. Ulottuva ja liikkuva 3-vahti, joka teki tehokkaalla sisä- ja ulkopelaamisellaan muut kokoaan suuremmiksi. Kaikkien aikojen kovin kakkoskärjen vaihtaja ja kolminkertainen Suomen mestari Jymyssä.

Marko Kähkönen

Ulkopelissä etukenttä, sisäpelissä etenijä.
Kakkoskärjen ykköstähti. Pystyi numerolla kuusi kaikkiin eteen tuleviin sisäpelitehtäviin. Menestysputkien erikoismies. Kuusi Suomen mestaruutta.

Juha Tanskanen

Seurajohtaja, pelinjohtaja.
Iso-T. Pelinjohtajana ja seuratoiminnan luotsina visioi ja toteutti pelillisen ja seuratoiminnallisen murroksen nostaen Jymyn moninkertaisesta mestarijoukkueesta dynastiaksi, joka on pysynyt huipulla yli 30 vuotta. Voitti pelinjohtajana neljä Suomen mestaruutta. Kolminkertainen vuoden pelinjohtaja.

Markus Meriläinen

Ulkopelissä lukkari, sisäpelissä vaihtaja ja lyöjä. Kaikkien aikojen peliäly. Nuori supertähti otti lukkarin paikan haltuunsa ja johti Jymyn jaksopeliajan ensimmäisiin menestyksiin. Neljä Suomen mestaruutta Jymyssä. Kaksinkertainen vuoden lukkari. Vuoden tulokas 1993. Kolme Itä-Länsi-ottelua.

Jarkko Kokko

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä lyöjä.
Kaikkien aikojen vahvistus oli heittokädeltään ja lyöntivoimaltaan aikaansa edellä. Voitti Jymyssä seitsemän Suomen mestaruutta. Kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija (1995 ja 2002). Yhdeksän Itä-Länsi-ottelua.

Jani Komulainen

Ulkopelissä polttolinja ja lukkari, sisäpelissä etenijä, vaihtaja ja lyöjä.
Yksi kaikkien aikojen parhaita pesäpalloilijoita. Menestyksen takuumies kahden vuosikymmenen ajan. Kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija. 12-kertainen Suomen mestari pelaajana. 15 Itä-Länttä pelaajana. Jymyn kapteeni 2010–2016. Viisinkertainen kärkilyöntikuningas. Vuoden 2020 mestarijoukkueen pelinjohtaja.

Mikko Kuosmanen

Ulkopelissä polttolinja, sisäpelissä etenijä ja vaihtaja. 2000-luvun kapteeni. Kaikkien aikojen menestynein miesten pelinjohtaja. Huippuluokan pelaaja, valmentaja ja seurajohtaja. Vuoden pesäpalloilija 2003. Pelaajana viisinkertainen Suomen mestari. Edusti Jymyä Itä-Lännessä neljästi. Pelinjohtajana viisi mestaruutta ja viisinkertainen vuoden pelinjohtaja.

Mikko Huotari

Jokeripelaaja. Sisäpelissä lyöjä.
Kovalyöntinen ratkaisija iski kuusi Suomen mestaruutta. Seurahistorian kolmanneksi eniten lyötyjä pääsarjassa. Yksi Itä-Länsi-ottelu. Jymyn kapteeni 1999 ja 2004.

Jarmo Heikkinen

Ulkopelissä polttolinja. Sisäpelissä etenijä.
Pikajunamainen kärkietenijä oli 2000-luvun etenijöiden parhaimmistoa. Etenijäkuningas 2005. Seitsemän Suomen mestaruutta ja viisi Itä-Länsi-ottelua.

Toni Kohonen

Ulkopelissä lukkari. Sisäpelissä vaihtaja ja lyöjä. Kaikkien aikojen paras lukkari voitti Jymyssä kahdeksan Suomen mestaruutta. Vuoden pesäpalloilija Jymyssä 2001 ja 2014. Yhdeksänkertainen vuoden lukkari. Pudotuspelien arvokkain 2011. 12 Itä-Länsi-ottelua.

Olli Viljaranta

Pelinjohtaja.

Uuden suunnan avaaja, joka kehitti harjoituskulttuuria ja käynnisti uuden menestysputken 2000-luvulla. Kolme mestaruutta pelinjohtajana. Vuoden pelinjohtaja 2000, 2001, 2002.

Jimi Heikkinen

Ulkopelissä etukenttä. Sisäpelissä vaihtaja. Tuli ja liike. Räiskyvä 1-vahti voitti seitsemän Suomen mestaruutta Jymyssä. Kolme Itä-Länsi-ottelua. Teki Jymyä ja pesäpalloa tunnetuksi myös markkinointimiehenä.

Roope Korhonen

Ulkopelissä koppari. Sisäpelissä lyöjä.
Ratkaisija. Historian menestynein pelaaja. Ainoa pelaaja, joka on pelannut yli 20 kautta Jymyn edustusjoukkueessa. Vuoden pesäpalloilija 2011 sekä 2023 ennätyksellisen kauden jälkeen. Voittanut 13 Suomen mestaruutta. Lyöjäkuningas 2017 ja 2023. Seuran kaikkien aikonen lyöjätilaston ylivoimainen ykkönen. 12 Itä-Länsi-ottelua. Vuoden jokeri 2017, 2020 ja 2023. Pudotuspelien arvokkain pelaaja 2009, 2012, 2014 ja 2023. Jymyn kapteeni 2019-2021.

Matti Salminen

Ulkopelissä polttolinja. Sisäpelissä lyöjä.
Polttolinjan uurastaja ja taistelija, joka johti esimerkillään Jymyä. Viisi Suomen mestaruutta Jymyssä. Jymyn kapteeni 2005-2007.

Lauri Suutarinen

Ulkopelissä polttolinja. Sisäpelissä etenijä ja vaihtaja. Viisi Suomen mestaruutta Jymyssä. Yksi Itä-Länsi.

Mikko Korhonen

Ulkopelissä koppari. Sisäpelissä vaihtaja ja lyöjä. Pelaajana kahdeksan Suomen mestaruutta Jymyssä. Pelinjohtajana kaksi mestaruutta 2014 ja 2015 ja valittiin molempina vuosina vuoden pelinjohtajaksi. Jymyn kapteeni 2008–2009 ja 2017.

Antti Hartikainen

Ulkopelissä polttolinja. Sisäpelissä etenijä ja vaihtaja. Voittaja. Monipuolisuudestaan tunnettu Härmä on yksi kaikkien aikojen parhaista sotkamolaispelaajista. Yksitoista Suomen mestaruutta Jymyssä. Vuoden pesäpalloilija 2013. Edusti Jymyä seitsemän kertaa Itä-Länsi-ottelussa. Jymyn kapteeni 2018. Mukana vuoden 2023 mestarijoukkueen valmennustiimissä.

Immo Rautiainen

Ulkopelissä polttolinja. Sisäpelissä etenijä ja vaihtaja. Joukkuepelaaja viimeisen päälle. Vastuunkantaja pelikentällä ja sen ulkopuolella. Kuusi Suomen mestaruutta Jymyssä. Kolme Itä-Länsi-ottelua.

Kosti Rautiainen

Ulkopelissä polttolinja. Sisäpelissä lyöjä.
Joukkuepelaaja viimeisen päälle. Vastuunkantaja pelikentällä ja sen ulkopuolella. Seitsemän Suomen mestaruutta Jymyssä. Kaksi Itä-Länsi-ottelua.

Aki Orava

Ulkopelissä etukenttä. Sisäpelissä vaihtaja ja lyöjä. Pesiskenttien väriläiskä voitti kolme Suomen mestaruutta Jymyssä ja kaudella 2011 ylsi toistaiseksi viimeisenä pelaajana kymmenen parhaan joukkoon sekä lyöjätilastossa että etenijätilastossa. Yksi Itä-Länsi.


Vuoden pesäpalloilijat Hiukan pesäpallostadionilla