Ympäristövastuullisuus

Lähtötilanne 7.4.2022

Superjymy on aloittanut prosessin kohti hiilineutraaliutta. Pesäpallon 100-vuotisjuhlakauden aikana Superjymyn tavoitteena on tarttua konkreettisesti ilmastohaasteeseen ja sitä myötä nollapäästöisyyteen sekä vähentämällä että kompensoimalla päästöjä. Kauden 2022 aikana suurennuslasin alla on joukkueen matkustaminen sekä ottelutapahtumat uudella stadionilla. Tavoitteellinen polku ja strategia hiilijalanjäljen pienentämiseen tehdään tiiviisti yhteistyökumppaneiden kanssa nykytilan kartoittamisen jälkeen alkukesästä 2022.

Lue koko tiedote täältä!


Uusiutuvasti sähköinen stadion 13.6.2022

Sopivin ja määrätietoisin askelin matkaa kohti ekologisempaa huippupesistä taittava Sotkamon Jymy on alkukauden aikana kartoittanut hiilijalanjälkeään ottelutapahtumien ja matkustamisen osalta yhteistyössä Lumme Energian ja Envitecpoliksen kanssa. Ottelutapahtumassa on kiinnitetty huomioita erityisesti jätteiden lajitteluun, jonka onnistumiseen tietysti tarvitaan meidän jokaisen apua. Hiilijalanjäljestä, tulevaisuuden strategiasta ja kompensoinnista kerromme myöhemmin lisää.

Sotkamon kunta rakennutti Hiukkaan entisen stadionin jalansijoille uuden pesäpallostadionin. Rakentamisessa hyödynnettiin vanhan stadion teräsrunkoa uusiokäytössä, minkä lisäksi Marjex Stadionilla käytettävä sähkö on vihreää, uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä.


Jätteiden pääkallopaikalla 4.7.2022

Jymyn ottelutapahtumissa on kiinnitetty huomioita erityisesti jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen sekä käytettävien tuotteiden laadukkuuteen ja kestävyyteen, jonka onnistumiseen tietysti tarvitaan meidän jokaisen apua.

Ekokymppi on tukenut Jymyn matkaa kohti hiilineutraaliutta valistamalla pesäpalloammattilaisia muun muassa jätteiden lajittelun ja kierrättämisen osalta ottelutapahtumissa. Jymy taas kokee tärkeäksi jakaa tietoa ja ymmärrystä edellä mainituista asioista omalle yhteisölleen: videolla myös selviää, miksi jätteiden lajittelu on ensiarvoisen tärkeää ja toisaalta taas jokaiselle yksilölle yksinkertainen keino kantaa kortensa kekoon. Jussi Korhonen kävi tutustumismatkalla Majasaaressa Kajaanissa, missä Ekokympin käyttöpäällikkö Esa Kumpulainen esitteli jätteiden pääkallopaikkaa Kainuussa.


Matkustamisen hiilijalanjälki 1.8.2022

Envitecpolis laski ja mittasi Sotkamon Jymyn superpesisjoukkueen matkustamisen hiilijalanjäljen harjoituskauden ja runkosarjan pelireissujen osalta. Kotimaassa tapahtuvan matkustamisen lisäksi mittauksessa huomioitiin Jymyn matkustaminen pesäpallon 100-vuotisjuhlakauden avaustapahtumaan Espanjan Fuengirolaan. Mittauksessa otettiin kattavasti huomioon myös pelireissujen hotelliyöpymiset ruokailuineen.

Ekokymppi on tukenut Jymyn matkaa kohti hiilineutraaliutta valistamalla pesäpalloammattilaisia muun Sotkamon Jymyn superpesisjoukkueen matkustamisesta syntyvät hiilipäästöt ovat noin 23 000 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia (lyhenne CO2-ekv.). Videolla Envitecpoliksen Senja Arffman avaa Jymy-yhteistyön taustoja ja Envitecpoliksella johtavana asiantuntijana toimiva Matti Arffman puolestaan tuloksia hiilijalanjäljen laskennasta. Lue myös kattavampi uutinen aiheesta täältä!


Aapo Komulaisen nimikkopuisto 22.8.2022

Envitecpolis laski ja mittasi Sotkamon Jymyn superpesisjoukkueen matkustamisen hiilijalanjäljen Tehokkaalla ja oikein hoidetulla metsätaloudella on merkittävä vaikutus hiilensidontaan. Tuhansien järvien maassa riittää myös mittavat määrät metsää, joiden eteen Jymyn yhteistyökumppani Suomen MetsätKuntoon tekee päivittäin töitä. Matti Nevanperä on koulinut jymyläisiä metsätöihin jo kahden kesän aikana.

Ekokymppi on tukenut Jymyn matkaa kohti hiilineutraaliutta valistamalla pesäpalloammattilaisia muun Yhteistyössä Suomen MetsätKuntoon ja Sotkamon kunnan kanssa istutimme Hirvensaareen symboolisena eleenä männyn tainia jo viime vuoden puolella kerätyillä opeilla. Olkoon tuo leikkimielisesti Aapon Komulaisen nimikkopuisto!


Ottelutapahtuman hiilijalanjälki 5.10.2022

Lumme Energia laski Sotkamon Jymyn kotiotteluiden keskiarvollisen hiilijalanjäljen.

Sotkamon Jymyn yhden kotiottelun keskiarvollinen hiilijalanjälki on noin 6500 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia. Jymyn matkaa kohti vähäpäästöistä urheiluliiketoimintaa tukeva Lumme Energia toteutti laskennan yhdessä C02eston kanssa.

Lue lisää aiheesta täältä!

Kainuun jylhissä korpimaisemissa 24.11.2022

Kainuun Liitto on ollut rakentamassa ja mahdollistamassa Jymyn matkaa kohti hiilineutraaliutta. Yhteistyön keskeisenä elementtinä nähdään Sotkamon Jymyn seinäkalenteri vuodelle 2023, jonka kuvat on taltioitu kainuulaisissa luontokohteissa.

Jymyn kalenterit tulivat myyntiin marraskuun alussa ja niiden tuotosta 50% ohjataan hyväntekeväisyyteen sekä pesäpalloa harrastaville lapsille Sotkamossa että potin selvittyä ilmastokohteeseen. Tässäpä erinomainen lahjaidea pukinkonttiin!

Hanki oma seinäkalenterisi täältä!

Seuraava askel julkaistaan pian!

Tuhkalannoitusta suomalaisiin talousmetsiin 8.5.2023

Superjymy Oy on kompensoinut kauden 2022 matkustamisesta ja ottelutapahtumista syntyneen hiilijalanjäljen tuhkalannoittamalla suomalaisia talousmetsiä yhdessä Hiilinielurekisterin kanssa.

Superjymyn tavoitteena on tähdätä kohti ekologisempaa urheiluliiketoimintaa. Nykytilan kartoitus suoritettiin kaudella 2022 laskemalla sekä matkustamisesta että ottelutapahtumista syntynyt hiilijalanjälki. Jymyn matkustamisesta syntyneet hiilipäästöt olivat noin 23 000 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia. Ottelutapahtumat puolestaan kerryttivät yhteensä noin 110 000 kilon päästöt. Superjymy on kompensoinut näiltä osin superpesisjoukkueen toiminnasta syntyneet päästöt suomalaisiin talousmetsiin yhdessä Hiilinielurekisterin kanssa. Ottelutapahtumien ja matkustamisen osalta Superjymy on nyt hiilineutraali.

Lue lisää täältä!

Seuraava askel julkaistaan pian!