Aki Oravan pelaajasopimus puretaan

Sotkamon Jymyssä kolme kautta miesten Superpesistä pelanneen Aki Oravan pelaajasopimus on päätetty purkaa yhteisymmärryksessä. Puretun sopimuksen oli alun perin määrä jatkua syksyyn 2014 asti.

Oravan täysipäiväinen siviilityö Oulussa ei mahdollista pelaamista Sotkamon Jymyssä sillä panostuksella, mitä seura ja Orava itse toivoisivat.

– Siviiliasioiden muututtua asiaa mietittiin usealta eri kantilta, mutta tässä tilanteessa järkevämmäksi ratkaisuksi molemmat osapuolet näkivät sopimuksen purkamisen. Emme seurana halua hankaloittaa muuta elämää, mutta samalla haluamme pitää myös pelaajien sitoutumisen asteen ammattilaisen kovana, menneellä kaudella Jymyn pelinjohtajana toiminut Mikko Kuosmanen selventää.

– Mestaruusjoukkueesta on tärkeä palanen poissa. Aki on pelillisesti ja henkisesti rautainen ammattilainen. Toivomme Akille menestystä joka rintamalla, Kuosmanen jatkaa.

Aki Orava pelasi Sotkamon Jymyssä kausina 2011–2013, joista jokainen päättyi Jymyn mestaruusjuhliin. Orava myöntää lähdön tekevän kipeää.

– Hyvin haikein mielin lähdetään. Päätös oli vaikea koko perheelle, kenties yksi vaikeimpia mitä olemme elämämme aikana tehneet pesäpallon suhteen. Kainuuseen jää paljon ystäviä sekä pesiksen parista, että sen ulkopuolelta, Aki kertoo.

– Tämä on kova paikka ja olo onkin tällä hetkellä hyvin liikuttunut. Tässä vaiheessa uraa pitää ruveta entistä enemmän miettimään elämää pesiksen jälkeen. Nälkä ja kunnianhimo ei ole kuitenkaan sammunut vaan tavoite on silti olla omalla pelipaikalla Suomen paras.

Joukkue juhlii Aki Oravan kunniajuoksua syksyllä 2012.
Joukkue juhlimassa Aki Oravan kunniajuoksua syksyllä 2012.

”Katseet eteenpäin”

Mestaruuksien lisäksi Orava muistuttaa reppuun jääneen myös kosolti hyviä muistoja.

– On hienoa, että olen saanut kirjoittaa oman nimeni Jymyn historiaan ja olla osana tätä jatkumoa. Joistain paikoista on jäänyt negatiivisia muistoja, mutta täältä ei jää ensimmäistäkään, ei pelitovereiden, taustaorganisaation tai kannattajien osalta.

Sotkamossa Aki tullaan muistamaan pelottomasta etukenttäpelaamisestaan, viuhuvista sivalluksistaan mailan varressa sekä sanavalmiista ja vekkulista olemuksestaan. Huumoria löytyy haikeanakin hetkenä.

– Kiitos siitä, miten on kolme vuotta yksinkertaista pohjalaista Kainuussa kohdeltu. Minulle annettiin täällä ihmisenä mahdollisuus osoittaa, etten ole aivan niin yksinkertainen, Orava veistelee.

Myös Jymykannattajat keräävät Akilta kiitosta.

– Vaikka paljon puhutaan, että Vimpelissä on parhaat fanit, niin ei tarvitse kainuulaisten kyllä hävetä yhtään. Aina oli pelatessa se olo, että kannattajat ovat takana, Aki kehuu.

Sotkamon Jymyn urheilutoimenjohtajana syksyllä aloittaneen Kuosmasen mukaan Oravan korvaajat löytyvät omasta takaa.

– Katseet eteenpäin. Uskon, että joukkue ja yksittäiset pelaajat ottavat tämän haasteena. Pulaan emme joudu, sillä tämä avaa latua omille nuorille pelaajille, kuten Markus Tuikalle ja Onni Määtälle, Kuosmanen huomauttaa.

Aki Orava mestaruushumussa syksyllä 2013.
Aki Orava mestaruushumussa syksyllä 2013. Kuva: Janne Kuronen

Aki Orava

Pelaajatilastot Jymyssä (Runkosarja ja pudotuspelit)

Ottelut: 104
Lyödyt: 11+111
Tuodut: 78
Kärkilyönnit: 351
Mitalit: 3 kultaa
Itä-Lännet: 1

aki_kiitos2_pieni

-AH