Ankkurit Jymyn vieraaksi – Miksi joukkue on tänä vuonna niin hyvä?

Sunnuntaina 2. elokuuta klo 17 Hiukan pesäpallostadionille saapuva Alajärven Ankkurit on mielenkiintoinen joukkue. Vielä viime kesänä Superpesiksen runkosarjassa toiseksi viimeiseksi sijoittunut Alajärvi on tällä hetkellä sarjassa neljäntenä, joka oikeuttaisi pudotuspeleissä kotietuun. Kysymys kuuluukin: minkä vuoksi Ankkureiden peli on puhjennut juuri tänä vuonna kukkaan?

Tähän kysymykseen antavat vastauksiaan SuperJymy Oy:n urheilutoimenjohtaja Mikko Kuosmanen, Jymyn pelinjohtaja Mikko Korhonen, Ankkureiden pelinjohtaja Matti Iivarinen sekä Jymyssä kolme kautta pelannut, viime kesänä Alajärvelle pelaamaan siirtynyt Aki Orava.

– Yksi iso selittävä tekijä on se, että kun joukkueella on kuuma kotiuttaja, niin se luo turvallisuutta ja rauhallisuutta sekä sisä- että ulkopeliin. Tällä on hirvittävän iso vaikutus joukkueen itseluottamukseen, Mikko Kuosmanen arvioi.

Kuosmanen viittaa lyöjäjokeri Sami Mikkolanahoon, joka on lyönyt tällä kaudella yhtensä 59 (2+57) juoksua. Kotiutukset eivät ole kuitenkaan olleet pelkästään Mikkolanahon harteilla, vaan useampi pelimies on onnistunut mailan varressa.

– Jokainen pelaa omassa roolissaan laadukkaammin kuin viime vuonna. Useampi mies pystyy lyömään ukkoa kotiin ja Mikkolanahokin on lyönyt viime kauden parhaimpaan lyöjämieheen verrattuna jo tuplamäärän juoksuja, Aki Orava korostaa.

Ankkureiden pelinjohtaja Matti Iivarinen komppaa Kuosmasen puhetta siitä, että joukkueen itseluottamus on kasvanut ja hänen mukaansa siemenet kylvettiin jo viime kesänä.

– Hassulta se voi tuntua, mutta tämä juontaa viime vuoteen. Iso osa kesästä pelattiin tasaisia jaksoja, eikä osattu kääntää niitä voitoksi. Loppukaudesta alkoi sitten palaset loksahtelemaan paikoilleen ja tänä vuonna nuo ottelut on sitten osattu kääntää, Iivarinen kertoo.

Myös Jymyn pelinjohtaja Mikko Korhonen on huomannut tämän. Tämän lisäksi Ankkurit pelaa hänen silmäänsä rohkeaa ja yllätyksellistä pesäpalloa.

– Siellä ei huippujalkoja ole, mutta joukkue pelaa silti niin kuin heillä olisi nopea joukkue. He laittavat tiukasti vastustajan suorittamaan, eivätkä mieti mitä voi ja mitä ei voi tehdä, Korhonen kehuu.

Aki Orava edusti Jymyä kolme kautta. Tämä kuva on syksyn 2013 mestaruusjuhlista.
Aki Orava edusti Jymyä kolme kautta. Tämä kuva on peräisin syksyn 2013 mestaruusjuhlista.

Vaatimustason tarkkailija

Niin Kuosmasen, Korhosen kuin Iivarisenkin puheessa joukkueen korostui Aki Oravan tärkeys nuoressa joukkueessa. Orava pelasi Sotkamon Jymyssä kausina 2011-2013 ja jokainen noista kausista päättyi mestaruusjuhliin.

– Akin merkitystä voi ilman muuta korostaa. Hän on tuonut joukkueeseen varmasti paljon uskoa ja nostanut vaatimustasoa. Alajärvi on tällä hetkellä hyvin Akin näköinen joukkue, Mikko Korhonen väittää.

Iivarinenkaan ei väheksy Oravan vaikutusta. Hänen mukaansa sotkamolainen tinkimättömyys on soluttautunut Oravan mukana Ankkuri-leiriin.

– Aki on tuonut joukkueeseen ryhtiä ja Sotkamosta tinkimätöntä kulttuuria, Iivarinen sanoo.

– Aki pitää huolen siitä, että tekemisen taso säilyy. Se on varmasti Akin luonnetta, mutta myös sitä sotkamolaista asennetta, hän jatkaa.

Tekemisen taso onkin Oravan mukaan säilynyt. Aikaisemmin ailahtelevia peliesityksiä näyttänyt keltasininen lauma ei paina nyt päätä pensaaseen, vaikka tilanne näyttäisi hankalalta.

– Vaikka oltaisiin aloitettu peli huonosti, niin se on nollattu heti ihan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Jos ollaan 2-0 -häviöllä, niin seuraavan äijän ei tarvitse lyödä kunnaria, vaan ollaan maltillisempia, Orava kertoo.

– Kun nuoret miehet huomaa, että p*rkele täällähän pärjätään, niin itseluottamus tuplaantuu pohjanmaalaiseen tyyliin siinä samalla, Orava naurahtaa.

Sotkamon Jymy ja Alajärven Ankkurit kohtaavat Hiukan pesäpallostadionilla sunnuntaina 2. elokuuta klo 17. Portit aukeavat klo 16. Ennakkolipun saat ostetta osoitteesta jymykauppa.fi, johon pääset painamalla tätä linkkiä.

Teksti: Antti Haapasalo
Kuvat: Janne Kuronen