Ennätyksellinen peli Hyvinkäällä – Jymy tyrmäsi Tahkon

Hyvinkään Tahko – Sotkamon Jymy 0-2 (0-6, 0-4)

Ottelun tilastot

Lähtökohdat tiistain otteluun Hyvinkäällä olivat herkulliset. Sarjassa toiseksi eniten juoksuja tehnyt Tahko kohtasi sisäpelinsä kanssa takkuilleen Jymyn. Sotkamolaisten valtti otteluun oli joukkueen kuin joukkueen kivijalka, eli ulkopelaaminen. Tosin yhdeksi sarjan parhaista ennen kautta arvioitu avausyhdeksikkö ei suinkaan ollut ennen sarjaa ennakoidussa järjestyksessä, vaan loukkaantumisten jälkeen Jussi Haapakoski johti sitä seuraavassa muodossa: Lukkari Aapo Komulainen (joka valittiin miesten Itä-Länteen), etukentällä Aleksanteri Huotari (B-poikien Itä-Länsi) ja Ville Viita, polttolinjassa Niko Korhonen (IL), Antti Kiiskinen, Juho Keinänen ja Ville Kotro, takakentällä Jussi Korhonen (IL) ja Iivari Vihanto (B-IL).

Jymy saapui otteluun alla 21 nollan juoksun ulkovuoroa, mutta edellä mainitusti Tahkon juoksuolettama ottelua kohden oli roimasti aiempia vastustajia isompi ja ottelu käytiin hyvinkääläisten avaralla kotikentällä Pihkalassa aurinkoisessa lyöntikelissä. Tähän peilaten Jymyn ennätyksellinen kolmas peräkkäinen nollapeli ja 29 peräkkäistä ulkovuoroa ilman päästettyä juoksua ensimmäisenä pääsarjajoukkueena sitten kauden 1977 Jyväskylän Kirin on valtavan upea suoritus. Lisäksi joukkue iski kymmenen juoksua ja voitti molemmat jaksot vakuuttavasti.

Auringonpaisteesta nautti kärkiottelua seurannut yli 2200 hengen yleisö. Molemmilta joukkueilta puuttui riveistään Itä-Länteen valittu pelaaja, kun Kalle Kuosmanen ja sarjan etenijätilastoa johtava Jymy-kasvatti Jere Vikström eivät pelanneet ottelussa. Tahkon kapteeni Valentin Ikonen voitti hutunkeiton ja Jymy aloitti sisävuorolla. Niko Korhosen lyöntivuorolla syntyi kärpänen ja takapalo, mutta Ville Viita jäi kakkoselle. Kaksi edellistä kotiottelua (ensimmäisen kerran sitten kauden 2007) ilman lyötyjä pelannut Roope Korhonen siirsi hänet kolmossaumalyönnillä kolmoselle ja kiidätti vapaalla pudotuksella kakkospuolelle heti kotiin. Ensimmäisen tasoittava päättyi Tahkolta nopeasti, kun yhdellä palolla Ikosen vaihtolyönnistä takaetenijä Miikka Matikka ja violettien sumppupelaaja Ville Kotro törmäsivät ja estämisestä kaksi paloa kerralla.

Jymyn toisen vuoron alkuun kärkipelaajat Iivari Vihanto ja Niilo Piiponniemi kärähtivät nopeasti eikä tilannetta syntynyt. Tasoittavalla Aleksanteri Huotari ja Niko Korhonen polttivat lyöjämörssäri-Juhien Korhosen ja Niemen vaihtoyrityksistä kolmoselle, ja Tahko jäi edelleen ilman tilannetta. Kolmannen alussa Jymy ratkaisi jakson. Ykköskärki pisti palottoman ajon päälle ja Roope Korhonen kotiutti keskisaumalyönnillä Vihannon. Asiaa auttoi ratkaisevasti lukkari Petteri Alasen antama korkea syöttö lentomerkille. Seuraavalla lyönnillä Roope kiskaisi kakkosjatkekumuran, johon koppari Teemu Nurmio ei yltänyt ja sillä juoksivat kotiin Viita ja Niko Korhonen. Roope ei lähtenyt kunnariyritykseen Nurmion kipitettyä vikkelästi pallon perään vallille. Pian rakentui uusi ajolähtö, josta Jere Heikkinen (BP IL) löi yhden käden koukulla Piiponniemen sisään. Välissä kärpänen, mutta kahden palon ajoihin lyöneen Juho Keinäsen veto keskelle ei tarttunut hyvinkääläishanskoihin ja Huotari irtosi tuomaan kuudennen juoksun.

Roope Korhosen lyönti oli kuivaa lämpimissä olosuhteissa Pihkalassa.

Tahkon ensimmäinen kolmostilanne syntyi yhdellä palolla kolmannessa Aapo Komulaisen saatua kaksi kertaa Valentin Ikosen vaihtonäpyn kylkeensä ja estämistuomioilla pesät täyteen. Mutta isäntien ahdistus jatkui, kun Niemen lyönti jäi Huotarin hanskaan kopiksi ja Nurmio oli irti kolmoselta. Seuraavaksi Komulainen irroitti Kalle-Tapio Huuskon väärällä syötöllä kakkoselta ja vuoro loppui lyhyeen. Neljännessä Jymyn kaksi yritystä eivät onnistuneet. Isäntien kakkoskärki teki kaksi paloa, jonka jälkeen Matikka pomputti Nurmion kolmoselle. Ikonen löi kotiutusyrityksen vapaassa takatilanteessa laittomaksi ja paloi sitten kopinnostolla itse ykköselle: jakso Jymylle 6–0.

Toisen puoliskon alkuun Hyvinkäälle kärjestä paloton ajolähtö, mutta isäntien piina jatkui: Komulainen heitti taktisen väärän oikeaan kohtaan ja hetkeä myöhemmin sotki Niemen lyöntivuoron. Kahdella palolla yrittänyt Juha Korhonen löi suoraan Huotarin hanskaan eikä juoksu ollut vieläkään lähellä. Jymyn vuorolla Nurmio syöksyi Roopen välilyöntiyrityksen kopiksi, mutta Huotari iski pallon kakkospuolelle väliin ja Niko Korhonen toi johtojuoksun. Heikkisen pussinpohja ei tuottanut lisäjuoksua. Tahkon ykköskärki ei onnistunut, mutta lyöjäjokereille jäi kaksi paloa käyttöön. Korhosen ja Niemen hidastetut kotiutusyritykset Viitaa ja Kotroa vastaan eivät riittäneet Santtu Patovalle ja Eero Kuituselle. Roope Korhosen millintarkka sivallus keskelle kenttää kotiutti tasoittavalla Piiponniemen. Huotarin jatkoajoista Patova teki kolmospesän viereen tulleesta lyönnistä kaksi paloa ja vuoro katkesi kesken.

Tahko ei saanut kolmannessa vuorossa tilannetta ollenkaan ja tässä vuorossa Jymy teki uuden seuraennätyksen peräkkäisissä vastustajien nollauksissa (kaikkiaan 28). Tästä sisuuntuneena Jymy laittoi vahvan painostuksen päälle. Roope Korhosen näpy tuotti kolmannen juoksun Vihannon tuomana. Komulaisen näpyllä ei tulosta, mutta Huotari rikkoi kakkossauman ja Niko Korhonen sisään: 4–0. Keinäsen kotiutusyritys jäi 1-vahti Elmo Pelkoselle.

Neljäs ja viimeinen Tahkon sisävuoro alkoi kopinnostopalolla. Ykköskärjen yritys sisälsi härdelliä, kun ensin kiisteltiin toisen palon tuottaneen Matikan pompun laittomuudesta ja seuraavaksi Komulaisen syöttämä väärä mitätöintiin, koska peli ei ollut käynnissä. Ottelu päättyi Aapon otettua kärpäsen Huuskosta ja kainuulaisille kolmas peräkkäinen ulkopelin nollaottelu.

Jymyn ulkopeli on pitänyt vastustajan nollilla ennätykselliset 29. ulkovuoroa.

Kaikkiaan Jymy oli ottelussa roimasti parempi, kuten 3-tilanteet 19–6 todentavat. Kuusi lyötyä iskenyt R. Korhonen ja ulkopelin maestro Komulainen (6 tehtyä paloa) palkinnoille Jymystä. Myös Niko Korhosen (vaihtolyönnit 7/8, neljä tehtyä paloa) ja Aleksanteri Huotarin (2/1, kolme tehtyä paloa) iltapuhde oli hieno. Hyvinkään palkitut olivat sataprosenttisen vaihtolyöntipelin pelannut Huusko ja Patova.

Jymy jatkaa tänään Kankaanpään Mailan vieraaksi kuuden ottelun voittoputkessa. Mielenkiintoista on nähdä, kuinka käy nollavuorotilastossa. Tällä hetkellä Jymy jakaa nykyaikaisen tilaston kärkipaikkaa kahden eri Jyväskylän Kirin yhdeksikön kanssa ja on jaksopeliajan ykkönen.

Eniten peräkkäisiä nollavuoroja pääsarjassa kaudesta 1945 alkaen 29 – Jyväskylän Kiri 31.8.1952 – 17.5.1953 (neljän ottelun ajalta, kaksi peräkkäistä nollapeliä) 29 – Jyväskylän Kiri 31.7.1977 – 28.8.1977 (neljän ottelun ajalta, kaksi peräkkäistä nollapeliä) 29 – Sotkamon Jymy 12.6.2022 – 21.6.2022 (neljän ottelun ajalta, kolme peräkkäistä nollapeliä) 27 – Seinäjoen Maila-Jussit 22.5.1997 – 1.6.1997 (neljän ottelun ajalta, kolme peräkkäistä nollapeliä) 27 – Sotkamon Jymy 26.5.2002 – 4.6.2002 (neljän ottelun ajalta, kolme peräkkäistä nollapeliä).

1930-luvun suursarjassa Viipurin Kisa-Veikot (1935) ja Helsingin Pallonlyöjät (1934–1935) pelasivat pidemmät nollavuoroputket, mutta tilastoista ei selviä vuoroparien tarkka määrä, koska otteluita ei pelattu samanmittaisina ja vuoroparien juoksulistat eivät ole kaikista peleistä selvillä.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Kevätkausi huipentuu tänään Kankaanpäässä. Seuraava herkullinen kotimatsi pelataan juhannustauon jälkeen keskiviikkona, kun hallitseva mestari Manse PP saapuu Hiukkaan. Ottelu alkaa klo 18. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen