Välieräavaus Jymylle – kotijoukkue ryhdistäytyi jaksotauolla

Sotkamon ja Pattijoen välisestä välieräsarjasta on povattu ennakkoon äärimmäisen tasaista ja kiihkeää. Ennusmerkit näyttävät pitävän ainakin ensimmäisen ottelun jälkeen paikkansa, kun ottelusarjan ensimmäinen peli päättyi supervuoroparin jälkeen Jymyn voittoon jaksoin 2-1 (0-3, 4-0, 3-0). Ottelu oli erittäin kahtiajakoinen, sillä ensimmäisen jakson ajan Pattijoen onnistui pitää kotijoukkuetta lähestulkoon pihdeissään jättämällä Jymyn 3-tilanteet yhteen, mutta jaksotauko käänsi ottelun suunnan täydellisesti Sotkamon hyväksi.

– Avainpelaajamme epäonnistuivat ensimmäisellä jaksolla ensimmäisissä suorituksissaan vaihtotilanteissa ja tämä tarttui myös muihin. Emme saaneet kurssia millään kääntymään. Toisen jakson alussa haimme yllätyksillä hurmosta pelaamiseen ja se onnistui, henkinen asetelma kääntyi päälaelleen, kertaa Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen pelin kulkua.

Tunteet räiskyivät niin kentällä kuin katsomossa, kuten syksyn otteluissa kuuluukin. Kuvassa Kosti Rautiainen juhlii Topi Kososesta syntynyttä paloa. Kuva: Kimmo Rauatmaa

Vainionpää pitelemätön ensimmäisellä jaksolla

Ensimmäisen jakson vuorot seurasivat lähestulkoon samaa kaavaa: Jymyn lyöntivuorot jäivät lyhyiksi ja Pattijoen vuoroilla jokerikotiuttaja Jukka-Pekka Vainionpää pamautteli palloa väliin. Vainionpää onnistui ensimmäisellä jaksolla kotiutuksissa kolme kertaa kolmesta yrityksestä. Pallo upposi kahdesti Roope Korhosen eteen kolmospuolelle ja kertaalleen kolmannessa vuorossa Mikko Korhosen eteen kakkospuolelle.

Sotkamon Jymyllä oli vaikeuksia saada etenijä siirretyksi kakkospesältä kolmoselle, jolloin Pattijoki marssi helppoon jaksovoittoon.

– Kyllä ottelutauko näkyi varmasti meidän otteissa. Emme olleet missään nimessä valmiita ensimmäisellä jaksolla. Peli ei lähtenyt minulla ja muutamalla muulla pelaajalla ihan käyntiin, peli oli eräänlaista odottelua, Jymyn ykköspalkittu Jani Komulainen summaa vaisua ensimmäistä jaksoa.

– Täytyy nostaa hattua kaverille. Kun lyö merkistä väliin, niin se on aika hyvä kotiutuslyönti, Komulainen jatkaa.

Pattijoen pelipäällikkö Sami Sirviö ohjeistaa lyöjäjokeri Jukka-Pekka Vainionpäätä. Ensimmäisellä jaksolla virheittä onnistunut Vainionpää jäi nuolemaan näppejään ottelun jälkipuoliskolla, kun Jymyn ulkopeliltä ei tilanteita heltynyt. Kuva: Kimmo Rauatmaa

Jymy uudestisyntyneenä ottelun jälkipuoliskolle

Jaksotauko teki kotijoukkueelle terää, sillä toisella jaksolla nähtiin aivan eri tavalla pesäpalloa pelaava Sotkamon Jymy. Toinen jakso sai oikeastaan heti alkuunsa varsin erikoislaatuisen alun, kun Sotkamon Jymyn kärkietenijä Niko Korhonen onnistui livahtamaan ykköspesälle hudin turvin. Pieneen takaväärään lyöty huti riitti mainiosti ykköselle ehtimiseen, kun lukkari Topi Kosonenkin oli jo lähtemässä kentän puolelle aavistelemaan mahdollista lyhyttä lyöntiä.

Pian tämän jälkeen Roope Korhonen kotiuttikin sukunimikaimansa Nikon pussinpohjalyönnillä ja Roopen jälkeen lyömään tullut Aki Orava taituroi näpäyksen aivan kakkosrajan päälle. Lyöntiä hakemaan lähtenyt Topi Kosonen ei ehtinyt ajoissa takaisin kotipiiriin ja kolmospesältä viilettänyt Jani Komulainen tuuletti jo Jymyn toista juoksua.

– Toisen jakson alku oli Jymyltä hyvä ja se kipsasi meidät. Näitä pelejä ei voiteta ”toivotaan, toivotaan ”-asenteella, tiivistää Pattijoen pelinjohtaja Sami Sirviö syyn vieraiden toisen jakson vaisuuteen.

Lisäjuoksut toisella jaksolla syntyivät vielä Roope Korhosen saumalyönnillä ja Jimi Heikkisen yllätyksellisellä kolmosrajalyönnillä, jolla Jimi kiersi tyhjään kenttään kunniajuoksun. Näin toinen jakso meni Sotkamolle juoksuin 4-0.
Pattijoki jäi toisella jaksolla juoksuitta ja Jymyn ryhtiliike ulkopelissä onnistui täydellisesti: Pattijoki ei saanut ensimmäisen jakson jälkeen aikaiseksi kuin kaksi 3-tilannetta.

– Vaihtolyöjämme epäonnistuivat toisella jaksolla, enkä pystynyt reagoimaan muutokseen millään tavalla. Seitsemällä 3-tilanteella ei näitä pelejä voiteta. Meidän tasomme laski ja Jymyn nousi, tässä on lopputulos, Sirviö tuskailee.

Supervuoron ratkaisu. Ottelun sankari Jani Komulainen kuvassa keskellä. Kuva: Kimmo Rauatmaa

Komulainen ratkaisijana supervuorossa

Jani Komulainen vastaanotti harteilleen sankarin viitan, kun Pattijoen ensin jäätyä supervuorossa nollille, Komulainen täräytti 2-rajasta läpi etupesien ollessa täynnä. Vaikka pallo jäikin vanhoihin katsomorakenteisiin, ei raahelaisten motivaatio ymmärrettävästi riittänyt räväkkään pallonhakuun, jolloin kenttä tyhjeni kokonaan ja supervuoro päättyi juoksuin 3-0 Jymylle.

– Toinen vaihtoehto oli lyödä kakkosluukkuun, siihen Jussilan ja Mäkelän väliin, mutta nyt tuli onneksi valittua oikein, kommentoi Komulainen ratkaisulyöntiään.

Sarja jatkuu torstaina Pattijoella. Tuo ottelu alkaa klo 17.30.

Ottelun tilastot

-AH