Erikoisten tapahtumien ilta – Jymy kellisti Koplan

Sotkamon Jymy – Kouvolan Pallonlyöjät 2-1 (6-0, 2-6, 5-2)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy kaatoi kärkimatsissa Kouvolan Pallonlyöjät supervuoron jälkeen. Hiukan illassa riitti tapahtumia ja eriskummallisia käänteitä. Jymy hallitsi ottelua, mutta niin vain Kopla kimmersi itsensä toisella jaksolla jaksovoittoon. Kärkimatsia oli saapunut seuraamaan yli 2400 silmäparia.

Sotkamon Jymy sai vieraita Kymenlaaksosta, kun kesäkuun puolivälissä Jymyn tuplareissun toisessa matsissa kainuulaisia kotistadionilla kylvettänyt KPL saapui vastavierailulle. Ottelu saatiin pelattua mukavan leppoisassa kesökelissä, joskin jaksotauon aikana taivaalta ripsahti nopea ja virkistävä sadekuuro. Jymy lähti otteluun pienillä muutoksilla, kun Lauri Rönkkö palasi kokoonpanoon Valtteri Virtasen tilalle.

Aapo Komulainen voitti hutunkeiton ja vei Jymyn ulkovuoroon. Jymy torjui Koplan ensimmäisen rynnistyksen, vaikka takatilanne olikin pystyssä alta aikayksikön. Toisaalta saman tempun teki myös Jymy, kun Elmeri Purmonen löi itsensä ykköselle ja Kalle Kuosmasella vietiin kahta väliä. Roope Korhonen pääsi yrittämään, mutta tällä kertaa kuitenkin tuloksetta. Komulaisen yritykset jäivät viimeiseen ja Jymylle olisi käynyt myös koppi ja uusi hyökkäys kakkoskeulasta, mutta Jymyn kannalta harmittavasti Roopesta otettiin takapalo kakkospesältä ja yhden palon varaan jäänyt rynnistys kakkoskeulasta hyytyi kolmospesän kynnykselle.

Toisessa vuorossa Kopla pyrki pelaamaan kakkoskeulasta, koska edellisessä vuorossa lyönnit oli jäänyt numeroon viisi. Jymyn ulkopeli ja Komulainen oli kuitenkin etevämpi kotipesässä. Kopla sai kuitenkin oikaistua lyöntijärjestyksen. Lopettavalla Jymy iskikin sitten kolme juoksua taululle. Roope Korhosen saumaveto karkasi kopparille saakka ja Kuosmanen toi avausjuoksun. Komulaisen merkattu nokkakumura oli jäädä Tahko2-kuvion nokkamiehelle, mutta pallo sirvahti Jymyn onneksi taivaan tuuliin. Lyöjiä Jymyllä oli riittävästi, mutta kahden palon tilanteessa pelinjohtaja Mikko Kuosmanen halusi optimoida sisävuorojen jatkuvuuden: Jussi Korhonen eteni ykköselle ja Lauri Rönköllä vietiin kahta väliä. Toinen lyönti leijaili pitkälle, mutta kuitenkin riittävän lyhyelle: Tommi Mäentausta yritti syöksykoppia ja pallo karkasi mahan alta. Jussi Korhonen kirmasi samalla vauhdilla kotipesään ja toi Jymyn kolmannen juoksun.

Kolmannen aloittavalla Kopla kompuroi tälläkin kertaa Jymyn ulkopeliin ja jäi kolmatta kertaa juoksuitta. Jymy lisäsi höyryä lopettavallaan. Kärjestä syntyi ajolähtö ja Roopen lyöntivuorolla yksi palo, jonka jälkeen ensimmäisen vuoron suunnitelma uusittiin: Hannes Pekkisen lyönti leijaili kopiksi ja Jymy hyppäsi yhdellä palolla kakkoskärkeen. Iivari Vihanto meni kärjeksi ja ykköstilannetta purksanut Jere Vikström saatteli Vihannon kakkospesälle, mutta samalla pallo lensi harhaan kakkospuolen isosta portista aina Ravintola Messin terassille saakka. Vihanto ja Vikström rullailivat rauhassa kotipesään saakka ja Jymy 5-0 johtoon. Jymy nakutti uuden tilanteen ja Rönkkö täräytti Niilo Piiponniemen kotipesään.

Lukemat jäivät myös jakson loppulukemiksi, sillä Kopan viimeisestä vuorosta ei jäänyt juuri jälkipolville kerrottavaa: neljä lyöjää, kolme paloa. Jymy oli koko jakson hallitsevampi osapuoli, mistä kertoo myös se, että violettioranssit rakentelivat jokaiseen sisävuoroon kärjestä palottoman ajolähdön – tavalla tai toisella.

Niilo Piiponniemi ja Antti Hartikainen jännittivät hymyssä suin sutiiko Ferrarit tekonurmen rullalle.

Jymy avasi toisen jakson kovalla ryminällä, vaikka palotonta ajolähtöä ei syntynytkään. Roope Korhosen kolmosjatkepommi karkasi räpylän reunasta aina mainoksille saakka kahden juoksun arvoisesti. Rönkkö ja Piiponniemi pääsivät yrittämään kotiutusta, mutta Rönköllä viimeinen merkattu kantoi laittomaksi ja Piiponniemen ensimmäisen lyönnin hyökkäys jäi polttolinjaan. Lopettavalla Vihanto esitti heittokättään suolattuaan ykköseltä kakkospesälle (liian pitkällä) kärkkymässä olleen Patrik Vartaman. Vihannon ohella näyttäviä ulkopelisuorituksia teki luonnollisesti myös Jymyn etumies Pekkinen.

Toinen sisävuoro oli Jymyltä varsin nopea, sillä kainuulaiset hyökkäsivät kakkoskeulasta kolmen palon edestä. Jymy torjui Koplan kuitenkin myös heidän vuorollaan. Kolmannessa vuorossa Jymy pelasi toistamiseen nopean vuoron, tällä kertaa ykköskärjestä. Purmosesta ja Kuosmasesta syntyi palot kakkospesälle. Vuoro päättyi vielä harmittavasti kopinnostopaloon, vaikka Vihanto oli juuri saatu saateltua kolmospesälle. Vuoronvaihdossa Jymy joutui vaihtamaan Niko Korhosen jokeriksi ja Piiponniemen ulkopeliin. Lopettavalla Jymy sai puristettua kaksi paloa taululle: Patrik Wahlsten kuitenkin onnistui kotiutuksessaan ja kavensi tilanteen 2-1:een tilanteessa, jossa lukkari Komulainen joutui hieman pakittelemaan polttoheittoa.

Jymy ei onnistunut viimeisen aloittavalla, vaan Kalle Kuosmanen paloi täpärästi Roopen kolmossaumavedolla kotipesään. Näin Kopla pääsi yrittämään tasoittavalla yhden juoksun etumatkan kuromista umpeen ja mahdollisen voittojuoksun tekemistä. Näin myös kävi, kun edellisessä vuorossa hanat auki saanut Wahlsten painoi merkkilyönnin kolmospesää kohti ja lyönti sirvahti räpylän reunasta sen verran, että pallo lipui aina koppari Jussi Korhoselle saakka. Tilanne tasan. Seuraavaksi lyömään tuli jokerinutussa pelannut Matti Saukko, jonka viimeinen painui kakkosluukkuun viistomailalla juoksun arvoisesti. Lopulta lyönti painui aina läpi saakka ja Saukko sai rauhassa hölkytellä kunniaa. Kopla juhli jaksovoittoa lopulta lukemin 6-2.

Hiukan lehtereillä oli paikalla hieman yli 2400 katsojaa.

Jymy aloitti supervuoron sisältä. Kärkimiehet rakensivat etutilanteen, jota numerolla vaihdettu Piiponniemi tuli purkamaan. Kouvolan lukkari Aleksi Vainio, jonka Jymyn sisäpeli ja kaari oli saanut hyvin kuriin koko jakson ajan heitti linkun ja oli lähellä ottaa kärpäsen Elmeri Purmosesta, mutta Matti Latvalan kiinniottovirheen seurauksesta Jymy sai ilmaisen takatilanteen. Niilo täytti ykköspesän, jonka jälkeen Roope Korhonen kihautti illan neljännen lyödyn keskisaumasta. Pekkinen toimi lopulta supervuoron ratkaisijana: kotiutuslyönti kolmosluukkuun karkasi aina mainosaitojen taakse ja kenttä rullasi kolmen juoksun arvoisesti Pekkisen palaessa itse täpärästi kolmospesälle. Jymy rakensi vielä uudet ajot, josta energisesti kokoonpanoon palannut Rönkkö taituroi upean varsilyönnin ei-kenenkään-maalle Tahko2-kuvioon ja kovasti hetkeä aiemmin laittomien jälkeen pesänväleillä uurastanut Vikström kirmasi kotiin.

Jymy osoitti miten iso merkitys aloittavalla sisävuorossa supervuorossa voi olla. Tästä vieraat eivät kuitenkaan liiemmin hätkähtäneet, vaan rakensivat Latvalalle palottoman ajolähdön. Kumura väliin, mutta Jussi Korhonen hirmuheitto poltti supervuoroon kärkeen vaihdetun Arttu Ruuskan kotipesän kynnykselle. Vaihtotilanteesta Jymy otti vielä takapalon Aapo Kinnusesta kakkospesältä, mutta sitten eriskummalliset tapahtumat saivat jatkoa: Teemu Nikkasen kumura painui väliin 1-3-tilanteessa ja pomppasi Jussi Korhosen yli. Vartama toi juoksun, mutta enempää juoksuja ei nähty, sillä Korhosen koppariveli Vihanto haki hämmästyttävällä nopeudella pallon mainosaitojen takaa. Wahlsten kotiutti vielä Latvalan ja toisen jakson ratkaissut Saukko sai vastuulleen jatkaa eron kuromista. Toisella lyönnillä oli merkit silmässä ja lyönti suuntautui kolmosvahtina pelaavalle Purmoselle, jonka polttoheitto suuntautui kohti kotipesän reunaa. Epäonnekseen Saukko esti sijoittumisellaan Komulaista kotipesässä, joka ei saanut palloa kiinni juuri tästä syystä. Nopean tuomaripalaverin jälkeen tilanteesta tuomittiin estämispalo ja varsin eriskummallinen ottelu päättyi siihen.

Jymy voitti ottelun 3-tilanteet 23-12. Jymyn energisimpänä pelaajana palkittiin kokoonpanoon paluun tehnyt Rönkkö ja parhaan ulkopelaajan Ruutu-tähtipalkinnon pokkasi väärillä ja syötöillään vastustajan peliä sotkenut Komulainen. Kakkospalkinnon pokkasi supervuoron ratkaissut Pekkinen ja päivän ykkönen oli kaksi juoksua tuonut, 83-prosenttista sisäpeliä pelannut ja viisi paloa ulkopelissä tehnyt Vikström. Koplan paras oli toisen jakson ratkaissut Saukko ja kakkospytyn kanssa kotimatkalle lähti kärkimies Mäentausta.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Tiistaina Jymy matkaa pitkästä aikaa Kitron pesäpallostadionille Alajärvelle, missä kainuulaiset kohtaavat juhannuksen jälkeen Jymyltä pisteen ryöstäneen Alajärven Ankkurit. Seuraava kotiottelu pelataan torstaina Kiteen Palloa vastaan. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen