Erinomaista ulkopeliä Espanjassa – Jymy sarjakärkeen

Imatran Pallo-Veikot – Sotkamon Jymy 0-1 (1-3, 1-1)

Ottelun tilastot

Jymy aloitti pesiskauden voittoisasti Espanjan lämmössä. Sotkamolaisten ulkopeli oli odotetun tiukkaa, mutta sisällä juoksumäärä ei riittänyt täyteen pistepottiin. Imatra pystyi luomaan Elolan kentällä tilannetta yhtä hyvin kuin Jymykin, mutta kotiutuksissa ratkaiseva erona oli, Roope Korhonen.

Imatran ykköskärjen ensimmäinen hyökkäys katkesi Kalle Kuosmasen aloitettua ulkopelinäytöksensä. Viimeisenä lyöjänä edelliskaudella Jymyssä pelannut Toni Laakso järjesti IPV:n ensimmäisen takatilanteen hyvin suunnatulla ohituksella, mutta kotiutus jäi Joni Rytkösen hanskaan. Jymyn ensimmäinen sisävuoro tuotti vain paloja kakkoselle, joista kahdesta sotkamolaiset olivat vahvasti eri mieltä. Miitri Pesosen hyvään suoritukseen ei ollut sanomista. Pallo-Veikot kokivat vuorossa myös vastoinkäymisen, kun 2-vahti Sasu Iivarinen reväytti takareitensä, eikä pystynyt enää pelaamaan.

Toisessa vuorossa Jymy auttoi karjalaisia räpylävirheillä. Joona Mäkelä eteni harhaheitolla suoraan kakkoselle ja kohta perään etutilanteessa violettien heittoruletissa pallo livahti ohi kakkosvahti Niko Korhosen räpylästä. Kakkoskoppari Iivari Vihanto ei päässyt kimmokkeita ottaneeseen pelivälineeseen ajoissa ja Mäkelä rullaili suoraan kotipesään. Palottomasta ajolähdöstä Kuosmanen hoiti Toni Kohosen epäonnistuneen pussariyrityksen helposti ja Laakson yritys meni kopiksi Jussi Korhosen hanskaan. Lopulta IPV:n vuoro päättyi kahdella palolla. Kainuulaisten sisävuorossa Kuosmanen-Rytkönen ja komean pompun iskenyt N. Korhonen järjestivät ajon päälle. Aapo Komulainen hyödynsi Rasmus Surakan puolikorkeaa ja keskinäpy upposi perinteiseen kuvioon kuin veitsi Campo Elolan lämpöön unohtuneeseen voihin: Kuosmanen tasoitti ottelun. Perään tuli paikalle Roope Korhonen, jonka epäonnistunut kumuralyönti putosi Aleksanteri Haukalta ja Rytkönen livahti salamana kotiin. Redsien lukkari Surakka katkaisi kuitenkin sotkamolaispainostuksen ottamalla kärpäsen Niko Korhosesta. Kakkoskärjestä Jere ”Mese” Heikkinen rakensi vielä itselleen tilanteen, mutta merkkilyönti meni kakkospesään ja kolmas palo sinne ennen juoksua. IPV koki vuorossa lisää jobinpostia, kun Iivarisen paikannut Joona Mäkelä joutui vuorostaan jättämään yhden vuoron jälkeen leikin kesken. Toni Laakso siirtyi nyt polttolinjaan loppupeliksi.

Aapo Komulainen löi Jymyn avausjuoksun!

Imatra rakensi myös takatilanteen, tällä kertaa paloitta, mutta tulosta ei tullut. Antti Kiiskinen ja Niko Korhonen heittivät palot ja Aapo Komulainen otti Sasu Toikasta kärpäsen ja lyönnit katkesivat Kohoseen. Jymyn tasoittavalla keula teki yhden palon ajot Roope Korhoselle. Jymy yritti jälleen hyödyntää Surakan puolikasta, mutta Mikko Kosonen poltti hidastetusta Rytkösen kotipesän kynnykselle. Perään Roope moukaisi merkkaamattoman keskelle taakse ja Niko Korhonen toi 1–3. Neljännessä Kuosmanen lisäsi jälleen tehtyjen palojen saldoaan kahdella: ensin Rytkösen räpyläkimmokkeesta hän naulasi Mikko Kososesta ristin ykköselle ja venytti Surakan välilyöntiyrityksen kopiksi: toinen ykköspalo. Komulainen sai lopulta syöttötuomarin laikasta myös oikean puolen näkyville, ja samalla syntyi kakkoselle jakson päättänyt palo Laaksosta.

Toisen jakson alussa Jymyn ykköskärki rakensi yrityksen, mutta Aapo Komulaisen ja Juho Keinäsen yritykset olivat etulaittomia ja Roope Korhosen pussinpohjasta Laakso heitti varmasti. Lyöntijärjestystään ensimmäisen jakson takaiskujen jälkeen uusinut IPV sai samaan tapaan palottoman ajot, mutta Komulainen irrotti Joona Sikiön nykäisyllä, Kalle Kuosmanen poltti Kohosen yrityksestä ja Keinänen Kososen pussinpohjasta. Violetit yrittivät puolittain peräkeulasta, mutta kaikki palot jätettiin kärkeen Niilo Piiponniemen vaihtoyrityksen mentyä kopiksi. Takatilanne syntyi jälleen, mutta nyt Surakka irrotti väärällä Kalle Kuosmasen, eikä jatkoja saatu. IPV jäi kokonaan ilman tilannetta. Kolmannessa vuorossa Jymyn viisi vuoroa jatkunut tilanteiden luonti katkesi. Kuosmanen löi itsensä ykköselle ja Rytkönen iski pallon 3-rajasta läpi. N. Korhosen pomppu jäi matalaksi ja Konsta Hyötyläinen suolasi Kallen kolmoselle. Nikon lyötyä toisella hipaisulaittoman antoi nopeasti palloa ilmaan syytänyt Surakka väärän ennen viimeistä. Lyöjän ajatus oli koppi, etenijä kuitenkin sakkasi merkin ja oli lähdössä kolmoselle. Seurauksena täystuho, kun molemmat paloivat pallon päädyttyä Hyötyläiselle kopiksi.

Imatran paikka iskeä yhdellä palolla jäi tuloksettomaksi, kun Laakson vapaat eivät pudonneet ja viimeisellä turvattiin tilanteen jatkoa eikä hyödynnetty liukkaimmassa kunnossa olleen Miitri Pesosen nopeutta. Kohosen yritys päätyi Kuosmasen hanskaan ja yhdeksäs tehty palo hänelle. Jani Komulainen komensi Aapon jokeripaitaan, jotta kakkoskärjen jäädessä ilman tilannetta voisi saada kuuden lyöjän yrityksen keulasta. Piiponniemi paloi kärpäsenä kakkoselle, mutta kakkoskärki nousi kuitenkin esiin: Iivari Vihanto, Antti Kiiskinen ja Jussi Korhonen järjestivät takatilanteen, ja Roope Korhosella oli paikka lyödä jakson avausjuoksu. Hän löysi jälleen tilaa Aleksanteri Haukan edestä ja Vihanto ehti kotiin vihaisesta polttoheitosta huolimatta. Seuraava lyönti putosi toiselle puolelle kenttää, mutta Ville Pietinen poltti J. Korhosen kotipesään.

Koska Komulainen piti palauttaa lautaselle, siirtyi Vihanto jokeriksi ja Piiponniemi otti 2-kopparin paikan. Myös IPV veivasi vaihtorulettia viimeiseen yritykseensä. Komulainen teki yhden kärkipalon kolmoselle, mutta Toni Kohonen sai eteensä yhden palon ajot, kolmosella Miitri Pesonen. Kohonen valitsi keskipienen Kuosmasta vastaan, joka lähti hakemaan kymmentä tehtyä paloa täyteen, mutta jalat ilmoittivat päivän spurttien määrän ylittyneen. Pallo jäi hakematta, Pesonen toi 1–1 ja Kalle joutui poistumaan vissyosastolle. Rytkönen pelasi tilanteen loppuun huomattuaan kakkoselta takaedenneen Pietisen hidastaneen vauhtiaan ja heitti hänestä huipputärkeän palon kolmoselle. Jymy vaihtoi Vihannon takaisin takakentälle ja Piiponniemi siirtyi 3-vahdiksi. IPV:n viimeisestä yrityksestä Ville Kotron polttoheitto liimautui Piiponniemen hanskaan, joka kuittasi Superpesisuransa ensimmäisen avustuksen tehtyyn paloon polttolinjassa. Ottelu siten Jymylle.

Roope Korhonen löi kolme juoksua Fuengirolan auringon alla.

Jymy katkaisi viime vuoden pudotuspelit mukaan lukien kuuden vierasottelun mittaiseksi venyneen tappioputkensa. Parhaita pelaajia valittaessa ratkaisut iskenyt Roope Korhonen ansaitsi ykköspytyn ja Niko Korhonen haki omaksi yllätyksekseen kakkospystin. Kuosmanen sivuutettiin kokonaan palkinnoilta, kun ulkopelin ykköstähden kirjautti nimiinsä Surakka, jonka lippistä komisti Komulaisen tapaan kaksi kärpästä. IPV:n ykkönen oli oikeutetusti sisäpelissä liukkaasti liikkunut Pesonen ja kakkonen Surakka.

Yleisömäärä oli lievähkö pettymys, ottelua seurasi vajaa 1600 henkeä. Seuraavan kerran joukkueet kohtaavat 12.5. Alajärvellä, tällä kertaa sotkamolaisten isännöidessä. Jymyn kakkospelinjohtaja Jussi Haapakoski sai ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen pisteitä runkosarjan avauksesta.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen