Hallipeleissä kokeillaan kahta sääntömuutosta – Lue Kuosmasen kommentit!

Lauantaina Jymyn osalta alkavat halli-SM -ottelut tuovat pelien jännityksen lisäksi mielenkiintoisen lisänsä sääntökokeilujen osalta. Halliotteluissa testataan kahta uutta sääntöä, joilla pyritään saamaan otteluihin napakkuutta ja ratkaisuhetkille lisää jännitystä. Tässä jutussa Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen pohtii, mitä muutoksia sääntömuutokset saattavat pelissä saada aikaan.

– Jos sellaisia sääntömuutoksia pystytään tekemään, jotka muuttaa peliä aktiivisemmaksi, mutta eivät vaikuta pelin ytimeen, olen niiden kannalla, Kuosmanen sanoo.

– Lukkarin turhat heittelyt, esittelyt ja pallon kierrättäminen ennen ottelua, näistä voitaisiin hyvin karsia.

Muutos otteluaikaan

”Jakson viimeisen vuoroparin aloittaa sisävuorolla kyseisellä jaksolla tappiolla oleva joukkue. Jos tilanne on tasan, ottelua jatketaan hutunkeiton mukaisessa järjestyksessä.

Tasoittavaa vuoroa ei pelata, jos sisälle tuleva joukkue on voittanut jakson tai se lopetetaan heti, jos tasoittavaa vuoroa pelaava joukkue tekee voittojuoksun. Samalla peliteolla syntyvät muut juoksut hyväksytään.”

– Tavoitteenahan tässä on pelin nopeuttaminen ja se, että peliä saataisiin aktiiviseksi. Pelihän tulee nopeutumaan, kun yksi turha vuoropari jää pelaamatta, Kuosmanen pohtii.

– Tilastoja tämä kuitenkin vääristää, sillä voittavissa joukkueissa pelaajat pelaavat jatkuvasti yhden sisävuoron vähemmän. Tilastot ovat kuitenkin iso osa tätä peliä, hän muistuttaa.

Kuosmanen toivoo, että pelin ytimeen ei puututa.
Kuosmanen toivoo, että pelin ytimeen ei puututa.

Muutos lyöntijärjestykseen

”Joukkueella on mahdollisuus aloittaa ensimmäisen vuoroparin lisäksi yksi sisävuoro jaksoa kohden lyöntijärjestysnumerosta 1. Joukkueen puheoikeuden käyttäjän tulee ilmoittaa asiasta syöttötuomarille ennen kuin lukkarilla on syöttöoikeus vuoron ensimmäiselle lyöjälle. Käyttämätöntä mahdollisuutta ei voi siirtää toiselle jaksolle.”

– Jos ajatellaan, ettei peräpää löisi vuorossa muutenkaan, niin silloin tämä on OK.

– Nyt saattaa kuitenkin käydä myös niin, että etenijäjokeritkaan eivät pääse lyömään, kun keulaan mennään nopeasti kerran jaksossa, voittava joukkue pelaa yhden vuoron vähemmän ja lähtee joka tapauksessa molempiin jaksoihin kärjestä, Kuosmanen muistuttaa.

– Ottaisin itse rajoittamattoman välistäjättösäännön takaisin. Jos joukkue päättää hypätä esimerkiksi kutosen jälkeen kärkeen, se tekee sen tavalla kuin tavalla.

Sotkamon Jymy aloittaa halli-SM -urakkansa Kajaanin Pallohallissa tulevana lauantaina 20. helmikuuta klo 13 Pattijoen Urheilijoita vastaan. Otteluun on vapaa pääsy ja 300 ensimmäistä mahtuu sisään. Pallohallin ovet aukeavat klo 12. Yleisöllä on mahdollisuus maksaa vapaaehtoinen kannatusmaksu, joka ohjataan A-poikajunioreiden toimintaan. Lisätietoa löytyy täältä.

Jymyn pelit halli-SM alkusarjan A-lohkossa:

La 20.2. Sotkamo-Pattijoki klo 13 Kajaanin Pallohalli
La 27.2. Sotkamo-Kempele klo 13 Kajaanin Pallohalli
Su 28.2. Oulu-Sotkamo klo 13 Ouluhalli

-AH