Heinäkuun haalea huipennus Hiukassa

Sotkamon Jymy – Kiteen Pallo 2-0 (2-0, 3-2)

Ottelun tilastot

Jymyn ja Kiteen Pallon yhteenotto oli Marjex Stadionin perjantai-illassa pelattiin kosteissa olosuhteissa ja hienouksia yleisölle tarjottiin enemmän ulkopelisuoritusten merkeissä, kun sarjan pitävintä ulkopeliä pelaava sotkamolaisyhdeksikkö sai vastaansa Superpesiksen parhaimpiin kuuluvan etukentän.

Hutunkeittokeisari Roopen hoidettua muodollisuudet Kiteen kapteeni Hannes Pekkistä vastaan aloitti Jymy ulkoa. Kiteellä oli vaikeuksia jo nollatilantessa, eikä kakkostilanne ollut lähelläkään. Jymyn kärki taas muodossa Kalle KuosmanenJoni RytkönenNiko Korhonen järjesti palottoman ajon ja lyöjätilaston kolmospaikalla majaileva Roope ensimmäisenä esiin. Kotiutus kantoi kopiksi. Jatkoajoista Aapo Komulainen hyökkäsi kolmosrajapienellä, mutta vieraiden 3-vahti Kasperi Kaksonen suoritti. Kolmantena esiin tällä kertaa jokerinutussa Aleksanteri Huotari. Kitee vaihteli vinhaan takatilanneryhmitystään, mutta syötön noustessa kakkossaumassa oli liikaa tilaa ja sinne Huotari sivalsi. Otso Mäkelä sai yrityksen katki, mutta joutui tyytymään takapaloon: Niko Korhonen toi 1–0. Tyhjennyksen jälkeen Jymy pyöritteli lyönnit perälle ilman lisätilanteita.

Toisen aloittavalla karjalaisten liukasliikkeinen kärki Elmeri Purmonen selvisi kolmoselle, tosin takapalon ja ulkopelivirheen turvin. Sotkamolaisille tutun Matias Litmasen kopinnosto epäonnistui vaihdon jälkeen ja Samu Vainikaisen hyvältä näyttäneen jatketta kohti lyödyn vapaan 2-vahti Niko Korhonen loikkasi komeasti kopiksi ja poltti kolmoselta irronneen Purmosen. Lyönnit jäivät vierailla neloseen.

Violettipaidat pyörittelivät nopeasti palottoman ajon kärjestä, vaikka Kuosmanen joutui sahaamaan parin laittoman verran ylimääräistä. Roopen kotiutusveto kakkossaumaan viuhui kopiksi. Pappa järjesti uuden tilanteen paloitta, kun kiteeläiset epäonnistuivat takapalon ottamisessa. Komulaisen lyönti keskelle kenttää meni Pekkisen hanskaan kopiksi, eivätkä Rytkösen sormet yltäneet takaisin kolmospesäviivalle. Vielä kerran ajot päälle ja Huotari haki ratkaisua samasta saumasta kuin edelliskerralla. Tällä kertaa alapallo-osuma ja kenttä tyhjeni haavoihin. Iivari Vihanto ja Ville Viita täyttivät etupesät yhdellä palolla, mutta Juho Keinäsen vaihtoyrityksessä vietiin vain kärkeä ja kolmossaumaveto lasahti suoraan Pekkisen räpylään. Ei jatkoja.

Tässä vaiheessa Niko Korhonen joutui jättämään loukkaantumisen takia pelin kesken ja Jymy pelasi jälleen pelin loppuun 11 pelaajalla. Huotari otti Korhosen paikat ulkopelissä. Kitee pyöräytti jokereiden avulla ajolähdön yhdellä palolla, ja Jiri Pippola tirpaisi pallon keskelle väliin. Jussi Korhonen poltti eleettömästi Juuso Latun kotipesän kynnykselle. Jatkoista Lassi Vasarainen löi kakkosrajaan Rytköstä vastaan, ei juoksua.

Kolmas vuoro alkoi isänniltä synkästi, kun kaksi ensimmäistä lyöjää Kuosmanen ja Rytkönen löivät kaksi lyöntiä ja paloivat niillä ykköselle. Kolme lyöntiä lisää ja väliinjättöjen ansiosta Jymyn koko yhdeksikkö oli ”käyttänyt” lyöntivuoronsa. Keinänen oli ykkösellä ja kaksi jokeripelaajaa (Korhosen puuttumisen vuoksi) oli jäljellä. Viidan vaihtoyritys jäi viimeiseen, mutta mailataituri löysi kolmospussista paikan onnistumiselle. Viimeisenä lyöjänä Roope otti avoimena olleesta keskisaumasta vaihdon ja painosti viimeisellä samaan kohtaan. Pallo ei tarttunut Joni Lehikoisen hanskaan ja Keinänen ennätti kotipesään.

Kitee sähläsi viimeisessä yrityksessään. Purmonen saatiin kyllä kolmoselle, mutta ajatuskatkon ansiosta Jymy sai tehdä ilmaisen takapalon kakkoselta. Sitten Purmonen irtosi jälleen liian herkästi, kun Mäkelän lyönti jäi kolmospuolella Keinäsen hanskaan ja tauolle poistuttiin jymyläisten hymyillessä. Tilanteet isännille 7–4 ja kärkilyönnit 16–11.

Jymyn ulkopeli sai tuuletella vastustajan nollausta ensimmäisellä jaksolla.

Tauolla sotkamolaisten kärki muuttui muotoon Kuosmanen – Rytkönen – Keinänen – Komulainen – Huotari. Avaavassa vuorossa tällä järjestyksellä ei saatu kuin kaksi paloa ilman kakkostilannetta. Roope kiidätti Jussi Korhosta kaksi pesänväliä, mutta viimeinen lyönti nousi kopiksi ja viimeisenä lyöjänä Ville Kotro joutui yrittämään tyhjään kenttään. Punapaitojen sisävuoro oli ottelun avannuttakin heikompi, saaliina yksi ykköstilanne. Toisessa sisävuorossa Jymyn keula täytti etupesät, mutta Keinäsen vaihtoyrityksen tiellä oli Hannes Pekkinen. Komulaisen rajalyönnillä Rytkönen kolmoselle ja sen jälkeen etupesät jäivät pitkäksi aikaa tyhjiksi. Lopulta jäljellä olivat enää Kotro ja jokerikaksikko. Kotron kokeilulyönti kolmospuolelle onnistui ja meni Samu Vainikaisen yli sekä Samu-Kalle Varosen ali aina mainosaidan alitse. Rytkönen kotiin ja Kotro juoksi superpesisuransa viidennen kunnarin, ensimmäisen Jymy-paidassa. Tuplajuoksuyrityksen esti Otso Mäkelä syöksymällä Roopen kakkossaumavedon kopiksi.

Vielä ei ollut karjalaisten laulut laulettu, vaan Kitee rynnisti tasoihin. Purmosen johdolla paloton ajo, johon Pekkinen kävi ensin lyömässä kaksi yritystä ja sitten tahallisen laittoman. Pippola löi kakkossauman halki (Vihanto heitti takapalon kakkoselta). Mäkelän kolmossaumaan ehti Keinänen, mutta polttoheitto otti ilkeän pompun etukaaresta, eikä Komulainen saanut palloa räpylään, Eskelinen toi 2–2. Vasarainen sai kokeilla johtojuoksun lyömistä, mutta sivallus meni metrikaupalla takalaittomaksi. Kolmannen aloittava oli isäntien ensimmäinen sisävuoro, jossa takatilanne jäi haaveeksi.

Kiteen uhka ei realisoitunut, kun Komulainen otti kärkimiehistä kärpäset. Ensin Purmosesta väärällä, sitten Litmasesta nykäyksellä. Jymyn oli kuitenkin tehtävä juoksu voidakseen tavoitella täyttä pottia. Yritys mutkistui heti kättelyssä, kun Rytkönen hutilyönnin jälkeen osui palloon uudestaan: estäminen ja kaksi paloa. Keinänen täytti ykkösen ja takuuvarma Viita järjesti etutilanteen. Roopen vaihtolyönti oli jo jäämässä Vainikaisen hanskaan, mutta lirui takakentälle ja Keni oli kolmosella. Sitten mestari sivalsi pallon väliin ja Jussi Haapakosken mela putosi merkiksi Keinäselle. Lassi Vasarainen oli ehtiä palloon, mutta ei aivan ja peliväline otti kenttään. Jymylle sittenkin johtojuoksu, 3–2. Komulaisen vaihtoyrityksestä Vainikainen heitti kolmannen palon.

Keinänen tuli toiselle jaksolle Niko Korhosen paikalle numerolle kolme.

Perältä pelannut Kitee pisti eleettömästi ajolähdön päälle ja otti aikalisän. Vääräkin tuli alle, mutta silti Pippola hutki kaikki lyöntinsä takakentälle, laittomiksi ja viimeisen kopiksi. Ykköskeulasta Purmonen kentälle. Eskelisen vaihdosta Rytkönen teki kovan suorituksen ja heitti kakkoselta ensimmäisen palon. Lattu ja Pekkinen kuitenkin naruttivat violettipaitoja ja Vainikaiselle tarjottiin mahdollisuutta. Merkkaamaton kakkospuolelle ja nyt oli kiteeläisten kakkosluotsi Niko Sirviön vuoro vetää laikat alas. Vihanto juoksi kuitenkin lyönnin kopiksi ja suolasi Eskelisen kotipesän kynnykselle. Vainikaisen viimeinenkin meni kopiksi ja Litmanen löi ottelun viimeisen lyöntivuoron tyhjään kenttään.

Jymylle haastavan heinäkuun päätteeksi kolme pistettä, saldo 53 pistettä 25 ottelusta oikeuttaa tällä hetkellä sarjataulukon kakkossijaan. Palkinnoille pelasivat kunnarisankari ja neljä paloa heittänyt Kotro sekä niin ikään neljä polttanut kärpästen herra Komulainen, joka oli myös Ruutu-tähtipelaaja (seitsemän avustusta ja Kitee tuhri kuusi paloa laittomiin). Kiteen ykkönen oli ulkopelissä yhtä annettua juoksua vaille varmasti esiintynyt Joni Lehikoinen. Purmonen meni kentälle viidesti ja paloi välipesille vain kerran, viimeisessä vuorossa. Roope Korhonen kirjautti kymmenen kärkilyöntipistettä käytyään useaan otteeseen hoitamassa ykkös- ja kakkostilanteita takatilanteiksi. Yleisöä olisi mahtunut vesisateelta suojaan enemmänkin kuin paikalle saapuneet 867.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Seuraavan kerran Jymy esiintyy Marjex Stadionilla tiistaina, kun Kempeleen Kiri haastaa sotkamolaisia. Ottelu alkaa klo 18. Pesisherkkua on tarjolla myös torstaina, kun sarjan piikkipaikkaa pitävä Vimpelin Veto saapuu Kainuuseen. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi! 

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Inka Kivelä