Henkilökuvassa Riku Niemi – ”tavoitteena olla johtava pelaaja”

Henkilökuvan on kirjoittanut SuperJymy Oy:lle työharjoittelun suorittanut Emmi Pakanen.

***

Reisjärven kasvatti Riku Niemi on ehtinyt kiertää Suomea pesiksen parissa monen joukkueen mukana aina Imatralta Ouluun asti. Ensimmäinen kosketus Jymyyn tuli jo B-pojissa ja samaisella kaudella tuli myös ensimmäinen mitali: SM-pronssi, joka edelleen on yksi parhaista saavutuksista uran varrelta. Yhtenä parhaista muistoista nuoruudesta on vuodelta 2014 kun Niemi pääsi Alajärven Ankkureiden peliin mukaan syöttämään, ja jännityksestä huolimatta peli meni hyvin nuorella pelaajalla.

Näihin saavutuksiin ei kuitenkaan ole päästy yhdessä yössä.

Lapsena pesis alkoi kiinnostaa siskon harrastuksen kautta. Pihapelit lisäsivät innostusta ja nopeasti pelin taktisuus vei mukanaan. Juniorivuosista parhaana muistona on jäänyt mieleen kaikki leirit, joille on päässyt mukaan, sillä niiltä on lähtenyt mukaan nippu hyviä kavereita. Leireille matkustamisen lisäksi Niemi on perheensä kanssa saanut nuorena matkustaa paljon ulkomaille, ja se on jättänyt lämpimät muistot mieleen.

Sotkamon lukioon päästyään hän kuitenkin oppi nopeasti itsenäistymään muuttaessaan pois kotoa. Nuorena itsekseen asuminen on onnistuneesti opettanut miehen kasvamaan itsenäisesti. Yksi asia on kuitenkin, joka edelleenkin jää aina viime tinkaan: ”Oon todella huono viemään roskat ulos.” Lukio muutti myös omia suunnitelmia ja tavoitteita pesiksen parissa.

Riku Niemi on nähty Jymyn superpesisjoukkueen lukkarina kaudella 2018.

Niemi viihtyi pitkään syöttölautasen ääressä, ja tavoitteet lukkarin tontilla olivat korkealla. Vasta myöhemmin hän siirtyi kopparin paikalle ja myös kotiuttajan rooli vaihtui lukion aikana juoksevampaan rooliin etenijä-vaihtajana. Kakkosrajalyöntiä hän ei kuitenkaan ole vielä lukiossakaan oppinut, eikä se edelleenkään ole varma lyönti.

Treenaamisen lisäksi Niemen arkipäiviin kuuluu liiketalouden opiskelu Kajaanin ammattikorkeakoulussa. Tähän mukavaa vaihtelua tuo työ Intotalolla ja ajomatkoilla radiosta kuuluu Eminem, jonka mukana pitää räpätä, vaikka ei osaisi. Töiden jälkeen puntilla hauis on lempiliikkeiden joukossa, ja iltojen ja viikonloppujen vapaa-aikaan sisältyy Netflixin katselua, sekä joukkuekavereiden kanssa Fortiniten ja CS:n pelaamista. Viikonloppuisin tulee myös tehtyä hyvää ruokaa. Näiden eväiden kanssa on hyvä keskittyä tulevaan kauteen.

Ensi kosketus Superpesikseen Niemellä oli 2016, kun hän Imatran joukkueen kanssa nousi Ykköspesiksestä Superiin. Heinäkuussa alkavalle kaudelle hänellä on selvät sävelet:

Läpimurto omassa ulkopelissä on tavoitteena.” – Riku Niemi

Tulevaisuudessa myös joukkueen sisällä johtavaksi pelaajaksi nouseminen on haaveissa. Joukkueen kanssa on halua voittaa mestaruuksia, eikä Niemestä omien sanojen mukaan olisi yksilöurheiluun, vaan hän kaipaa joukkuekavereita ympärilleen. Joukkuelajin pelaaminen on luonut yhteenkuuluvuuden tunnetta, ja kun ympärillä on samanhenkisiä ihmisiä, niin on mukava olla osa porukkaa:

– Jos joskus lopettaa pelaamisen, niin sellaista koppielämää jää kaipaamaan.

Niemi haluaa kasvaa johtavaksi pelaajaksi niin sisä- kuin ulkopelissäkin.

Onneksi lopettaminen ei vielä tulevaisuuden suunnitelmiin tai haaveisiin kuulu. Sen sijaan jossain vaiheessa Niemi haaveilee perheen perustamisesta. Hankalaksi kysymyksesi ilmenee tulevaisuuden haaveammatti, mutta pienen pohdinnan jälkeen, tulee itsevarma vastaus:

– Huippupesäpalloilija ja myynnin ammattilainen!

This or that?

(Bouldatut vastaukset ovat Niemen valintoja)

Pizza vai burgeri

Kokis vai Pepsi

Kissa vai koira

Stadi vai lande

Kesä vai talvi

Kahvi vai tee

Puhelu vai tekstari

Lenkki vai Netflix

Apple vai Android

Näpy vai pussari?

Teksti:Emmi Pakanen
Kuvat: Olli Korhonen