Hiukassa juhlittiin Niiloa ja voittoa!

Sotkamon Jymy – Seinäjoen JymyJussit 2-0 (3-2, 2-0)

Ottelun tilastot

Jymy palasi voittokantaan kaatamalla Seinäjoen JymyJussit puhtaasti 2-0 Niilo Piiponniemen tribuuttiottelussa. Kainuulaisten ilme oli tänään kirkastunut selkeästi keskiviikosta.

Ottelun alku oli täynnä juhlallisuutta, kun Niilo Piiponniemi sai ansaitsemansa muistamisen kotiyleisön edessä. Piiponniemi oli paikalla perheineen ja sai LED-taulun välityksellä terveisiä myös eri puolelta Suomea. Ennen kaikkea hienointa oli, että kuusinkertainen Suomen mestari sai vielä kerran astella Hiukkaan tervehtimään kainuulaista pesiskansaa ja vanhoja joukkuekavereita. Kalle Kuosmanen totesi lehdistötilaisuudessa, että: ”Niilo Piiponniemi, jos joku oli ansainnut tuon kyllä!”

Alku alkoi vahvasti: Aapo Komulainen nokitti virkaveljensä hutunkeitossa ja johdatti Jymyn illan ensimmäiseen nollavuoroon ulkopelissä. Hannes Pekkinen suoritti tyylikkäästi heti palon taululle Miska Mäkiviidasta ja sen jälkeiset palotkin olivat nopeasti taululla. Jymyn kärki teki puolestaan nopeasti tilanteen päälle, kun Kalle Kuosmanen pomputti Elmeri Purmosta kahta väliä. Pekkisen 1-3-tilanteessa merkki oli päällä, mutta pomppu sirvahti ja palo kotipesään. Veeti Kokko upotti kumuran väliin, mutta Juuso Vuorenmäki sai poltettua Kuosmasen kotipesän kynnykselle. Roope Korhosen toinen merkattiin, mutta se oli laiton. Viimeisellä Roopen yritys jäi Toni Marjamäelle ja vuoronvaihto.

Toisen vuoron JymyJussit pelasi kakkoskeulasta ja sai lopulta puristettua yhden kotiutusyrityksen, jonka kuitenkin kainuulaismiehistö onnistui torjumaan. Lopettavalla violetit saivat pään auki: R. Korhonen kumautti kolmossauman puhki ja Purmonen kiitti Jymyn johtoon. Vuoron viimeisenä lyöjänä jokerinutussa tänään pelannut Jere Vikström pääsi yrittämään kahdesti. Ensimmäisestä palo kotipesään, mutta seuraavalla pystäri ui mukavasti väliin ja Pekkinen toi vuoron toisen juoksun. Harmittavasti vuoro katkesi kuitenkin, kun ahnaasti laittoman jälkeen vapaalla lyönnillä kakkoselle yrittänyt Iivari Vihanto paloi lyönnin jäätyä lopulta polttolinjaan.

Kolmannessa Jussit sai kolme kotiutusyritystä pomputtamalla tilanteen päälle: Komulainen otti keskimmäisen palon taktisella väärällä ja loput hoiti ulkokentällä viilettävä kahdeksikko. Jymy sai yhden lisäjuoksun, kun Roope upotti vapaan kumuran väliin ja Juuso Lattu pinkoi kotiin. Neljännessä vierailijat aiheuttivat sydämentykytyksiä, kun Aapo Hiltunen tirpaisi kakkosluukusta läpi kahden palon tilanteessa. Vihanto kuitenkin oli vauhdilla pallossa ja seinäjokiset pääsivät vain juoksun päähän. Jatkoajoista Jymy kuitenkin päätti jakson 3-2 lukemiin.

Niilo Piiponniemi oli läheisten ympäröimänä juhlaottelussaan.

Toisella jaksolla Jymyn kärki ei onnistunut ensimmäisessä sisävuorossa yhtä vakuuttavasti kuin ensimmäisellä, mutta Latun ja Pekkisen johdolla Kokko sai eteensä 1-3-tilanteen. Upea kumura kolmosjatkeelle, joka pomppasi yli Vuorenmäen, mutta pysähtyi mainosaitaan. Tuloksena yksi tavallinen ja uusi 1-3-tilanne. Jussi Korhosen lyöntivuorolla syntyi kaksi paloa, kun kotiutusnäpäys jäi lyhyeksi ja palot kotia sekä kakkoselle, jonka jälkeen Jymyn rauhoitteli tilanteen uudelleen ja vei lyöntikierroksen loppuun. Lopettavalla Jymy hyydytti vieraat kakkospesälle kolmeen otteeseen ykköstilanteessa keksipompusta, rajapompusta ja Komulaisen kärpäsellä.

Jymyllä oli paikka iskeä lisäjuoksuja aloittavalla, mutta peli ei pyörähtänyt kärjestä. Kaksi paloa säästettiin kakkoskärkeen, mutta lopulta tulostaululla lukemat pysyivät ennallaan. Ulkona tahti jatkui kuitenkin samanlaisena ja hyvin nopeasti Jymy pääsi iskemään sisältä uudelleen. Tällä kertaa isännät saivat palottoman ajolähdön, mutta R. Korhosen kotiutus ei onnistunut. J. Korhonen viimeinen veto leijaili takalaittomaksi ja jälleen kerran Vikströmillä oli mahdollisuus iskeä jakson kannalta varsin tärkeä juoksu taululle. Pystymaila merkistä kolmosjatkeelle ja Pekkinen syöksyi violetit kahden juoksun karkumatkalle. Lopettavalla Samuel Huotari rakenteli JymyJusseille ja Hiltuselle palottoman ajotilanteen. Vieraiden kannalta lopputulos oli lähes katastrofi: ensimmäisellä merkkikotiutus leijaili kopiksi ja takapesällä olleet haavoittuivat. Komulainen nappasi Huotarista kärpäsen ja Hiltunen joutui kopittamaan itsensä. Seuraavat palot Jymy sai poltettua ykköspesältä, joten vieraiden orastava painostus kuihtui nopeasti.

Kalle Kuosmanen teki paluun energisenä Jymyn kokoonpanoon.

Neljännessä vuorossa Jymy käytti yhden palon kakkoskeulasta. Kun Aleksanteri Huotarin viimeinen lyönti leijaili takalaittomaksi, hypättiin kärkeen, mutta vieraat saivat palot kakkospesältä. Viimeisen täyttävällä sotkamolaiset jatkoivat kuitenkin nollavuorojen putkea tekemällä palot vaihtotilanteissa kahdesti kakkoselle ja kerran kolmoselle. Jakso ja koko ottelu päättyi Jymyn voittolukemiin 2-0. Isännät veivät ottelun kolmostilanteet 13-9.

Jymyn parhaana palkittiin kokoonpanoon palannut Kalle Kuosmanen, joka saalisti kuuden kärkilyönnin lisäksi seitsemän tehtyä paloa ulkopelissä. Kakkospalkittu oli niin ikään energisesti viime kierroksilla esiintynyt Elmeri Purmonen, joka toi yhden ja kirmasi kentälle 83 prosentin tehoilla. Vieraiden ykkönen oli lainasopimuksella Seinäjoella pelaava Samuel Huotari, joka teki kosolti paloja ulkopelissä, toi yhden ja pelasi 100-prosenttista sisäpeliä. Kakkospalkittu oli hänkin kainuulaisille tuttu, vahvasti pomputtanut, Matias Litmanen.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Kevätkausi huipentuu Jymyllä keskiviikkona kotiottelulla Hyvinkään Tahkoa vastaan. Hanki liput ennakkoon Jymyn kotiotteluihin osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy.

Teksti: Olli Korhonen
Kuvat: Janne Kuronen