Itä-Länsi – suuri kunnia pesäpalloilijalle

Tiesitkö, että edellisissä viidessä miesten Itä-Länsi-ottelussa on pelannut yhteensä 59 eri pelaajaa? Valitsijoiden tehtävä ei ole tälläkään kertaa helppo, sillä selvien ykköspelaajien takana kilpaillaan tasaisena rintamana kunniasta päästä mukaan arvo-otteluun. Suomen suosituimmat tähdistöottelut pelataan Sotkamossa 20.-22.7.

Valitsijoiden tulee myös ottaa huomioon pelaajien roolit ja pelipaikat. Lukkareita tarvitaan maksimissaan kaksi, eikä liian monella lyöjäjokerilla tee mitään. Vuosi sitten voittaneen Lännen yhdistelmän kasannut Kari Kuusiniemi jatkaa tehtävässään. Idän puolella paluuta voittokantaan hamuaa Janne Vuorinen.

Itä-Länsi-valinta on yksi merkittävä saavutus pesäpalloilijan uralla. Siihen yltää tänä kesänä uutena nimenä ainakin Raahen Jukka-Pekka Vainionpää, jonka yleisö äänesti Lännen lyöjäjokeriksi. Kouvolan Sami Joukainen ja Koskenkorvan Mikko Vainionpää pelaisivat puolestaan 10. Itä-Länsi-ottelunsa, jos valinta osuisi kohdalle.

Tarkastelemalla viimeisten viiden vuoden valintoja pelaajia voidaan luokitella eri ryhmiin. Joukkueiden runko rakentunee Superpesiksen ehdottomista tähtipelaajista, mutta perinteisesti valinnoissa on ollut tilaa yllättäjille ja alkukauden onnistujille.

1) Huippunimet

Viisi pelaajaa on ollut mukana kaikissa arvo-otteluissa viimeisten viiden vuoden aikana. Olisi todellinen yllätys, jos yksikin heistä jäisi valitsematta. Vimpelin ykköskärki Sami Haapakoski-Henri Puputti-Antti Kuusisto on joukkueensa selkäranka. Yleisön äänin 16. Itä-Länteensä valittu Sotkamon Toni Kohonen tekee historiaa ja nousee kaikkien aikojen Itä-Länsi-pelaajaksi. Saman seuran Roope Korhonen on hallitseva vuoden pesäpalloilija.

2) Luottomiehet

Jos kuka tahansa luottomiehistä valitaan Itä-Länteen, pelinjohtajan ei tarvitse murehtia. He täyttävät varmasti paikkansa, jopa huonompanakin päivänä. Sotkamon Jani Komulainen, Raahen Pertti Mäkelä ja Kiteen Sami Partanen kuuluvat ”kymppikerhoon” arvo-ottelijoina. Sotkamon Antti Hartikainen, Hyvinkään Juha Korhonen sekä Kiteen Pasi Kokkonen ja Matti Latvala ovat pokanneet palkintoja viime vuosien Itä-Länsi-otteluissa.

3) Paluuta odotellessa

Ennen tiistaina tapahtuvaa joukkueiden julkaisua on äärimmäisen mielenkiintoista spekuloida mahdollisilla comeback-nimillä. Yllättävän moni suurelle yleisölle tuttu ratkaisija on pitänyt parin vuoden tauon arvo-otteluista. Kirin Hannu Kiukkosen vuosia olivat 2008 ja 2010, joten 2012 olisi looginen jatko Itä-Länsi-tilastoihin. Mestaruuden 2010 Vimpelille sykähdyttävimmällä urheiluteollaan ratkaissut Jere Dahlström on kärsinyt sairastelusta mykoplasmansa myötä, mutta johtaa tällä hetkellä lyöjätilastoa. Onko huiman nousun takaisin sarjan lukkarieliittiin tehnyt Topi Kosonen valmis palaamaan arvo-ottelunäyttämölle Kuopion takaiskujen jälkeen? Oman mausteensa arvo-otteluun saattaisi tuoda myös kotiyleisön suosikki, muualla tunteita jakava Sotkamon Jimi Heikkinen.

4) ”Kerran elämässä”

Itä-Länsi on pesäpalloilijalle kuin maajoukkuekomennus. Useat pelaajat kokevat sen kerran tai kaksi ja nousevat uransa huipulle. Kaikille heille on nostettava hattua, sillä niin harva pelaaja pääsee lopulta koskaan kokemaan Itä-Länsi-tunnelman kentällä tuhansien katsojien huutomyrskyssä.

5) Ensikertalaiset

Kaikissa viime vuosien arvo-otteluissa on nähty myös ensikertalaisia, näin tälläkin kertaa. Raahen Jukka-Pekka Vainionpää lunasti yleisön äänestämänä paikkansa uransa ensimmäisessä miesten Itä-Länsi-ottelussa. Osalle ensikertalaisista komennus on ainutkertainen, erityisesti nuorille pelaajille arvo-ottelu tarjoaa puolestaan erinomaisen ponnahduslaudan eteenpäin uralla.

Miesten Itä-Länsi-ottelu pelataan Sotkamon Hiukassa sunnuntaina 22.7. klo 15. Lisätietoa löydät täältä, täältä ynnä täältä.