Jere Vikström jalosti intohimoaan liikuntaan ja urheiluun Kajaanin ammattikorkeakoulussa – ”mukaan tarttui työteliäisyyden arvostusta ja jatkuvan oppimisen intoa!”

Sotkamossa varttunut Jere Vikström kulki nuoruudessa pesäpalloilijalle tutun polun: peruskoulun jälkeen Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaan ja niin kutsuttuun pesislukioon, jonka jälkeen miesten Superpesikseen murtautumassa ollut Vikström suoritti varusmiespalveluksen. Samoina vuosina nuori pesäpalloilija kävi miettimään, miten hän saisi yhdistettyä lapsuudesta asti mukana kulkeneen intohimon liikuntaa ja urheilua kohti tulevaisuudessa myös työelämässä.

– Hain silloin opiskelemaan liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakouluun. Suoritin opinnot monimuotototeutuksena, missä tykkäsin erityisesti siitä, että koulutus oli hyvin konkreettista ja tekevää, eli oltiin paljon suunnittelemassa ja toteuttamassa erilaisia liikunta- ja urheilutapahtumia ympäri Kainuuta.

Käytännönläheisyys sopi erityisen hyvin Vikströmille. Parhaimpia muistoja tuolta ajalta tarjoaa tietysti myös mukavat ja liikuntahenkiset kanssaopiskelijat, joiden kanssa hän suoritti opintoja ja projekteja Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

– Tärkeimmäksi koin sen, että opintojen aikana saatiin vahva poikkileikkaus koko liikunta-alasta: opintoihin liittyi paljon soveltavaa liikuntaa, liikuntapalveluita ja -matkailua sekä erilaisia liikunta-aktiviteetteja.

Vikström oli tyytyväinen erityisesti siihen, että sai tutustua opintojen aikana laaja-alaisesti liikuntakenttään, vaikka hänellä oli koko ajan tiedossa, että tulevaisuudessa hän halusi olla mukana eritoten kilpa- ja huippu-urheilun parissa.

Vikström kesällä 2014 Jymyn paidassa.

Nuorelle, huipuille tähtäävälle pesäpalloilijalle tärkeää oli tietysti myös se, että Kajaanin ammattikorkeakoulussa suhtauduttiin hyvin myötämielisestä urheiluun. Opintojen aikaan Vikström asusti Sotkamossa, Oulussa ja Joensuussa, mistä hän sitten sukkuloi lähijaksoille ja toteutti opintoja osin etänä.

– Joskus oli hetkiä, ettei pesäpallon takia päässyt paikalle, mutta koulun puolelta se ymmärrettiin, kunhan muuten kantoi vastuun ja hoiti hommansa hyvin, Vikström muistelee.

Kolmen ja puolen vuoden opintojen ja valmistumisen jälkeen Vikström palasi yhdeksi lukuvuodeksi Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiaan – tällä kertaa lajivalmentajaksi.

– Silloin tuli se fiilis, että tämä valmentaminen on mukavaa hommaa ja tästä haluaisi ehdottomasti oppia vielä lisää. Päädyin sitten hakemaan Jyväskylän yliopistolle valmennus- ja testausopin maisterivaiheen opintoihin, mihin pääsinkin sitten sisään.

Seuraavien vuosien aikana Vikström jatkoi opintopolkuaan ja pääsi syventymään urheiluvalmennuksen ja -testaamisen maailmaan.

Työelämän kiinnostuksen kohteet Vikströmillä on hyvin pitkälti samankaltaiset kuin urheilussakin.

– Koen työn hyvin tärkeänä ihmisille yleisestikin, ja että työelämän pitäisi sisältää tavoitteita ja haaveita. Ainakin itseäni ohjaa vahvasti sellainen kokonaisvaltainen kehittyminen.

Tällä hetkellä Vikströmin pääpainopisteenä on pesäpallo ja työkuviot tukevat huippu-urheilua, mutta tulevaisuuden haaveita riittää myös tulevaisuuden työelämään.

– Haaveissa on, että jossain vaiheessa löytyisi sitten sellainen urapolku huippu-urheilun parista, missä pääsisi omilla vahvuuksilla toimimaan ja toteuttamaan itseään.

Vikström näkee, että liikunta-ala on viimeisten vuosien aikana hyvin pitkälti kaupallistunut, digitalisoitunut ja tulevaisuudessa etävalmennuksien kaltaiset toimintamallit tulevat yleistymään.

– Toivon kuitenkin, ja haluan uskoa, että sellaiselle perinteiselle lähivalmennuksellekin on tulevaisuudessa oma aikansa ja paikkansa.

Tavoitteiden ja haaveiden perään muitakin kannustava Vikström tyrehdyttämässä Vedon haaveet 4. finaalissa.

Mikä Jere Vikströmistä tulee sitten isona?

– Haaveita on ja välillä asiaa tulee hieman jopa stressattuakin, mutta monien mutkien kautta on tullut huomattua, että kyllä sieltä löytyy selkeästi itseä houkuttelevia asioita. Samalla oppii tietysti tunnistamaan yhä enemmän niitä omia vahvuuksia liikunta- ja urheilualan ammattilaisena, mutta tällä hetkellä en osaa vielä täysin sanoa, mikä minusta sitten ”isona” tulee, Vikström naurahtaa.

Kajaanin ammattikorkeakoulu antoi kuitenkin kaikkinensa Vikströmille hyvät lähtökohdat elämään: paljon monipuolista oppia, kokemusta työnteosta ja opiskelusta, mutta myös laajat verkostot ja edelleen voimissaan olevat kaverisuhteet.

– Hyvillä mielin olen kyllä siitä, että aikoinaan tuli Kajaanin ammattikorkeakouluun lähettyä. Uskon, että sieltä saadut opit kantavat myös entistä pidemmälle. Monesti jotkut silloin opitut ja painotetut asiat kirkastuvat vasta vuosien päästä.

– Näin jälkikäteen minulla on sellainen fiilis, että sen konkreettisen tekemisen ja oppimisen myötä Kajaanin ammattikorkeakoulusta tarttui mukaan paljon työteliäisyyden arvostusta ja jatkuvan oppimisen intoa, Vikström summaa.