Johannes Vainio teki työharjoittelun Superjymyssä – ”pääsin tutustumaan urheiluseuran arkeen!”

Kajaanin ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajaksi opiskeleva Johannes Vainio suoritti työharjoittelun Superjymyssä kesän 2023 kynnyksellä. Kilpailukauteen valmistavan arjen hektisyys tarjosi opiskelijalle monipuolisesti erilaisia tehtäviä ja sisältöjä työharjoitteluun.

Johannes Vainio on yksi monista Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoista, jotka ovat suorittaneet työharjoittelun Superjymyssä. Liiketoiminnan monipuolisuuden vuoksi välillä harjoittelussa ovat olleet tradenomi- ja välillä liikunnanohjaajaopiskelijat.

– Halusin päästä tutustumaan ammattimaisen urheiluseuran arkeen mahdollisimman monipuolisesti ja päästä näkemään, miten menestyneessä joukkueessa toimitaan niin toimiston kuin kentänkin puolella. Olen erityisesti kiinnostunut fysiikkaharjoittelusta, ja halusin päästä tutustumaan Jymyn fysiikkaharjoitteluun kauden kynnyksellä, Vainio taustoittaa.

Aktiivisesti tietoa työharjoittelusta ammentanut Vainio oli tyytyväinen valintaansa.

– Työharjoittelu oli rentoa, mutta erittäin monipuolista. Sain mahdollisuuden tutustua kokonaisvaltaisesti seuran toimintaan. Oma-aloitteisuudesta oli paljon hyötyä ja pääsin itse vaikuttamaan siihen, mihin erityisesti haluan perehtyä harkan aikana, Vainio summasi ja oli erityisen tyytyväinen siihen, että pääsi tutustumaan nimenomaan mielenkiinnon kohteisiin.

– Odotukset täyttyi hyvin. Sain monipuolisen katsauksen seuran toiminnasta ja pääsin tutustumaan joukkueen fysiikkaharjoitteluun. Toukokuussa joukkueen harjoitusohjelmassa toki lajiharjoittelu näytteli jo isompaa roolia.

Työharjoittelussa ollut Vainio seurasi aktiivisesti Sotkamon Jymyn harjoittelua kuukauden ajan.

Mistä kuukauden mittainen työharjoittelu Superjymyssä koostui?

– Työharjoittelun alussa seurasin toimistolla, mitä myynnin ja markkinoinnin väki touhuaa ja pääsin tietysti mukaan suunnittelupalavereihin. Välillä kävin ohjaamassa ja valvomassa koululaisryhmiä ”seinän takana” SuperPark Vuokatin tiloissa, ja välillä jaoin Sotkamon Jymyn otteluohjelmia ympäri Kajaanin liikekeskuksia.

– Ensimmäisen viikon jälkeen toimistotilat vaihtuivat pesäpallostadionille, missä olikin paljon tekemistä talven jäljiltä. Välillä kourassa oli vasara, porakone tai milloin mikäkin työkalu, kun oltiin toimiston väen ja talkoojoukkojen kanssa valmistelemassa stadionia pesiskesää varten.

Jo aiemminkin oma-aloitteisuutta korostanut ja erittäin oma-aloitteisesti työharjoittelussa toiminut Vainio sai kuitenkin tutustua valmennustiimin mukana Jymyn pelaajien fysiikkaharjoitteluun.

– Antoisinta itselle oli kuitenkin joukkueen fysiikkatreenit, mihin pääsin useasti mukaan. Siellä sain hieman käsitystä siitä, mitä pesäpallossa lajiharjoitusten lämmittelyihin ja loppuverryttelyihin sisältyy, sekä miksi ja milloin erilaisia harjoitteita tehdään.

Parhaimman kokonaiskuvan urheiluseuran hektisestä arjesta keväällä Vainio sai kysymällä ja haastelemalla eri toimijoita.

– Keskustelin ja kyselin paljon eri tahojen, kuten talkoolaisten, myynnin ja markkinoinnin väen, erilaisten toimijoiden, valmentajien, sekä pelaajien kanssa, jonka kautta sain luotua hieman kokonaiskuvaa Jymystä ja mitä kaikkea siellä touhutaan, muulloinkin kuin juuri työharjoitteluni aikaan.

Kauden ensimmäiset kotiottelut toukokuussa olivatkin sitten varsin työntäyteisiä.

– Pelipäivinä kiirettä ja ”nakkihommia” riitti. Välillä olin apukätenä selostamossa ja TV-kameroiden kanssa, seuraavana saatoinkin olla lipunmyynnissä tai ruokakuskina, Vainio naurahtaa ja kertaa vielä, että lajin huippujen kanssa työskennellessä, voit saada paljon tietoa ja oppia. Kuukauden aikana voi oppia yllättävänkin paljon, mitä kaikkea seurassa tapahtuu pelien ulkopuolella.

Urheiluseuratyön kiireinen arki kauden kynnyksellä jäi myös Vainion mieleen.

– Pesäpalloseuran arki toukokuussa vaikutti näin työharjoittelijan silmiin hyvin kiireiseltä. Työ ja vapaa-aika voivat sekoittua ja työajat vaihdella hyvinkin paljon. Myös työnkuva voi vaihdella, eikä niissä välttämättä ole aivan selkeitä rajoja, niin hyvässä kuin pahassakin. Mutta kun seurassa on yhteinen palo ja riittävästi resursseja, kaikki kuitenkin vaikuttaa järjestyvän, Vainio summaa ja lisää vielä, että osa kokonaisuudesta tuli hänellekin työharjoittelun aikana yllätyksenä.

– Yllätyin siitä, miten paljon kulissien taustalla työskentelee porukkaa. Miten paljon seuran arki koostuu muustakin, kuin vain peleistä ja pelaajien tekemisestä.

Tiesitkö, että Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajaopiskelijat opiskelevat toisen vuoden Vuokatissa?

Opiskellessasi liikunnanohjaajaksi (AMK) Kajaanin ammattikorkeakoulussa sinusta tulee liikunta-alan asiantuntija erilaisiin koulutus-, suunnittelu- ja kehittämistehtäviin. Kykenet vastaamaan liikunta-aktiivisuuden edistämisen haasteisiin unohtamatta rooliasi elämysten tuottajana. Kampuksemme sijaitsee liikuntamyönteisen kaupungin keskustan tuntumassa, joten kaikki palvelut ovat helposti saavutettavissa. Lisäksi korkeakouluopintomme auttavat sinua edistämään ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti laadukkaita liikunta- ja hyvinvointipalveluja tuottamalla. Löydät keinoja luoda itsellesi mieluista uraa liikunta-alalla yrittäjämäisellä asenteella. Opintojen aikana ohjaamme ja tuemme sinua yhdessä vertaisryhmän kanssa. Opintojen aikana pääset elämään ja hengittämään hyvinvointia Vuokatissa, joka on ainutlaatuinen ja ympärivuotinen huippu-urheilun, aktiiviliikkujan ja matkailijan ympäristö. 

Toinen opiskeluvuosi toteutetaan Vuokatissa! Toisen opiskeluvuoden aikana syvennät osaamistasi niin hyvinvoinnin edistämisen, valmennuksen, testaamisen kuin urheilutapahtumienkin saralla. Samalla myös elät ja hengität itse hyvinvointia, liikuntaa sekä urheilua! Vuokatti on nimittäin ainutlaatuinen huippu-urheilun, aktiiviliikkujan ja lomailijan ympärivuotinen paratiisi! Alueelta löytyy mm. Vuokatin urheiluopisto, Holiday Club Katinkulta, Vuokatin rinteet, SuperPark sekä Sotkamon Jymyn uudistunut kotistadion Hiukan upean hiekkarannan kupeesta. Yhteistyömme Vuokatin urheiluopiston, Vuokatti-Ruka urheiluakatemian, Vuokatin Olympiavalmennuskeskuksen ja Sotkamon kunnan kanssa, takaavat sinulle laadukkaan opetustarjonnan ja -ympäristön.

Voit lukea lisää liikunnanohjaajan opinnoista täältä!