JoMa napsun parempi – Jymy taistelee hallipronssista

Joensuun Maila – Sotkamon Jymy 1-0 (1-1, 2-1)

Ottelun tilastot

Hallipesiksen finaalipaikka karkasi Jymyltä Ukonniemi-areenalla. Pelistä osattiin odottaa etukäteen vähäjuoksuista pehmeällä alustalla, mutta sotkamolaisten sisäpelivaikeudet kumpusivat kärjen pelistä. Joensuu sai yhden onnistumisen enemmän ja se oli joukkueiden erona.

Jymy matkusti Imatralle nuorimmalla kokoonpanolla miesmuistiin. Keski-ikä oli raikkaat 22,16 vuotta. Vastaavasti välierävastustaja Mailan keski-ikä oli tänään 25,92 vuotta.

Ensiksi sisällä kopaissut Joensuu ei saanut rakennettua tilannetta. Jymy sai Iivari Vihannon kolmoselle, mutta jäi ilman yritystä takapalojen vuoksi. Toisessa vuorossa JoMan Elmeri Lieto paukutti pallon läpi 3-rajasta ja saatteli Samuel Tirkkosen kolmoselle. Patrik Wahlstenin kolmospuolen pussinpohjasta Juho Keinänen poltti, mutta kahdella palolla Henri Litmanen löi viimeisellä pallon väliin ja ehti ykköselle ennen Jussi Korhosen vihaista polttoheittoa. Samalla Lieto toi ottelun avausjuoksun.

Oranssipaitojen seuraavat kaksi yritystä sotki joensuulaisten lukkari Ville Väliaho. Tilanteita ei nähty, kärpäsiä sen sijaan useita. Joensuu sai palottoman ajolähdön yhdelle pohjalaismörssäreistään, Juho Toivolalle, mutta Aapo Komulainen otti vuorostaan etenijän kärpäsellä irti ja ulkokentän hyvät suoritukset kuolettivat jatkot. Neljännen alussa hyvin vaihtanut Topi Kosonen rakensi tilanteen Wahlstenille, joka yritti jälleen Keinästä vastaan, tuloksetta. Viimeinen yritys leijaili laittomaksi.

Viimeisellä yrityksellään Jymy pystyi lopulta saamaan kärkikaksikkonsa Kalle Kuosmanen Joni Rytkönen takapesille. Keinäsen järjestettyä ajolähdön löi Komulainen hyvällä kolmosluukkulyönnillä tasoitusjuoksun ja kainuulaiset pääsivät yrittämään yhdellä palolla voittojuoksua. Molemmat yritykset lensivät kuitenkin kopiksi Liedon hanskaan, joten ensimmäinen jakso päättyi tasan 1–1. Tilanteet JoMalle 5–4.

Jymy sai onnistumisia ensimmäisen jakson viimeisen tasoittavalla.

Toisen jakson ensimmäisen vuoroparin Jymy tuhrasi tunnusteluun. Joensuun pelinjohtaja Mikko Huotari sekoitti keskipalkin lyöntinumerot uusiksi tauolla ja se tuotti tilanteen Wahlstenille. Kumura putosi, mutta Ville Kotro haki sen linjasta ja poltti Konsta Piirosen kotiin, eikä uutta tilannetta tullut. Toisessa vuorossa Jymyn kärkikaksikon vaikeudet jatkuivat, mutta Niko Korhonen juoksutettiin Keinäsen ja Komulaisen toimesta kolmoselle. Esiin astui Jere Heikkinen ja pudotti tavaramerkkilyöntinsä loistavasti kakkosjatkeelle, Jymy johtoon. Aleksanteri Huotari ja Niko Tuikka pääsivät yrittämään juoksutilin lisäämistä, mutta Joensuun kenttä piti.

Jymy sai karjalaisten keulan kuriin, mutta Lieto ja Tirkkonen täyttivät etupesät ja Kosonen hoiti näpyllä takatilanteen päälle. Viimeisellä merkki oli päällä kotiin ja hieno peitetty pieni toi JoMan tasoihin. Jatkotilanteeseen yrittämään Wahlsten, joka löi merkistä suoraan tappimiehen hanskaan, mutta pallo sirvahti sivuun ja Tirkkonen toi halvan johtojuoksun punapaidoille. Jymyn kärki jatkoi taaperrustaan kolmannessa vuorossa, ja lopulta ainoa mahdollisuus juoksuntekoon oli Jere Heikkisellä, jonka piti kierrättää Huotari ykköseltä kotiin. Vain kaksi ensimmäistä pesänväliä onnistui.

Maila jäi kolmannen tasoittavalla ilman takatilannetta, joten sotkamolaiset saapuivat viimeiseen yritykseen juoksun takaa-ajosta. Kaksi ensimmäistä kentälle pyrkijää paloivat ykköselle ja tilanne alkoi vaikuttaa synkältä. Keinäsen päästyä kärkeen siirtelivät Komulainen ja Heikkinen hänet kolmoselle. Huotarin tasoitusyritys päätyi Litmasen hanskaan kopiksi ja Joensuu pääsi juhlimaan loppuottelupaikkaa.

Keinänen napsi eniten paloja Jymyn ulkopelaajista.

Jymyn ulkopeli oli edellisviikon tapaan hyvällä tasolla, mutta sisäpelin terä oli katkennut kokonaan. Nolla- ja ykköstilanteen kokonaisprosentti joukkueella oli vain 37,9, jonka myötä kolmostilanteet jäivät kahdeksaan (sama saalis yhden vuoron vähemmän pelanneella JoMalla). Lyöjäosasto ei täten päässyt lämpimäksi pelin aikana. Jymyn parhaana palkittiin ulkona ansiokkaasti sotkenut ja sisäpelissä parhaimmistoa edustanut Komulainen (kl 4/6). Joensuun paras oli pariin otteeseen läpi kiskaissut Lieto, joka toi kaksi juoksua. Hän keräsi Kososen ja Tirkkosen kanssa kentän parhaat kärkkärit (5). Keinänen heitti kuusi paloa ulkopelissä.

Jymy suistui siten tällä hallikiertueella pronssipeliin, jossa vastaan tulee huomenna klo 13 Seinäjoen JymyJussit.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen