JoMa vahvempi kotonaan – ”Hyvä muistutus, että pleijareissa pitää olla ytimessä!”

Joensuun Maila – Sotkamon Jymy 2-0 (3-1, 2-1)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy koki kauden toisen tappion Joensuun Mailalle heidän kotistadionillaan. Pelinjohtaja Jani Komulainen ei ollut tyytyväinen Jymyn tämänpäiväiseen esitykseen ja näki, että tappio toimii hyvänä herätyksenä pudotuspelien alla.

Jymyn ja Mailan kauden kolmas keskinäinen ottelu alkoi juhlatunnelmissa, kun Joensuun Maila järjesti Jymy-kasvatti Mikko Kemppaiselle juhlaottelun Bolt Stadionilla. Kaudesta 2012 alkaen Mailaa edustanut Kemppainen päätti uransa viime syksyyn. Uralta hyppysiin jäi kolme Suomen mestaruutta (2011 Jymy, 2018 & 2019 JoMa), hopeaa Jymyssä 2008 sekä kuusi pronssimitalia (2010 Jymy, 2013-2017 JoMa). Puheen lopussa Kemppainen toivoi, että liki paahtavassa helteessä pelatussa ottelussa nähtäisiin juoksuja – ainakin enemmän kuin Aleksi Rautiaisen juhlaottelussa, missä kotijoukkue Maila jäi täysin ilman juoksuja.

Kauaa ei Kemppaisen toive vanhentunut, sillä heti ensimmäisen aloittavalla Juha Toivola kotiutti Konsta Piirosen. Jymy pääsi vastaamaan tasoittavallaan ja alku oli onnenkantamoisenkin myötä odotuksia nostattava, kun etutilanteessa heittelyn seurauksena pallo karkasi harhaan ja painui aina rautaaidan taakse maisemiin. Joni Rytkönen toi harhaheitolla juoksun ja tilanteesta syntyi takatilanne. Roope Korhosen lyönti ensimmäisessä ajotilanteessa sirvahti linjassa, mutta Piironen pääsi kuitenkin suorittamaan kopparin tontilta ja Ville Viidasta palo kotipesän kynnykselle. Lauri Rönkön kotiutusyritys puolestaan leijaili Elmeri Liedon hanskaan kopiksi ja näin tilanne kuihtui, eikä Jymy saanut enää etenijää ykköspesälle.

Jani Komulainen muisti Kemppaista kasvattajaseuran puolesta.

Toisessa vuorossa Patrik Wahlsten vei taas kotijoukkueen johtoon. Jymyn vuoro alkoi puolestaan erittäin niukalla kärkipalolla kakkoselle, josta ainakin ensimäisessä ulkovuorossa kaikki Jymyn palot tehtaillut Kalle Kuosmanen oli eri mieltä ottelun kakkostuomarin kanssa. Erimielisyydet jatkuivat hetken kuluttua, kun kaari vetosi väärää ja Niko Korhonen löi pompun kakkospesään, minne kakkospesällä ollut Rytkönen oli palaamassa. Lopputuloksena palo. Tiukka tilanne ja menee ihmissilmän virhemarginaaliin, mutta erimielisyydet eivät kuitenkaan jääneet tähän. Lopulta Jymylle nollavuoro, mikä kuitenkin siivitti violettioranssit hyvään ulkovuoroon kolmannen aloittavalla. Kolmannen tasoittavalla Viita löi kääntönäpäyksen Rytköselle, joka ehti venyttää 170 cm pitkästä varrestaan pesään peräti 40 prosenttia ennen palloa. Siitäkin huolimatta Ryde poltettiin kakkospesälle, mihin myös Jymyn kaari reagoi voimakkaasti. Objektiivisessa otteluraportissa kuitenkin toteamme, että myös kotijoukkue Maila joutui muutamaan otteeseen hikoilemaan tuomioille jo muutenkin poikkeuksellisen helteisessä kelissä.

Neljännen aloittavalla JoMa lisäsi johtoaan, kun Toivola kirjautti illan toisen lyötynsä. Käännetty keskitökö Tahko2-kuviota vastaan tuotti juoksun, kun Piironen kirmasi kotipesään. Jymy pääsi yrittämään tasoittavalla kotiutusta kahteen otteeseen, mutta kotijoukkue suoritti vakuuttavasti. Näin ensimmäinen jakso Mailalle 3-1.

Tauon jälkeen Jymy pääsi aloittamaan sisältä, puhtaalta pöydältä. Kärki ei saanut tilannetta aikaiseksi, mutta kakkoskärki onnistui jokerien avustamana. Rönkön toinen merkattiin, mutta Iivari Vihannosta palo kotipesään. Myös JoMa jäi nollille ensimmäisessä vuorossa. Rönkkö-Vihanto -pari oli kuitenkin asialla toisen aloittavalla, kun Rönkön painuva kumura keskelle taakse kiidätti juuri ja juuri kolmoselle edellisen lyönnin laittomalta palanneen Iivarin kotipesään.

Aapo Komulainen tarjoilemassa kumuraa takakentälle.

Maila hyökkäsi kuitenkin vahvasti tasoittavalla: Toivolan aavistuksen kolmospuolelle suuntautunut keskitökö tuotti jälleen tuloksen ja hetken kuluttua Wahlstenin kolmosluukkusivallus poiki johtojuoksun. Kolmannessa vuorossa Jymy taikinoi hieman tuomariston kanssa, eikä saanut peräkkäisiä onnistumisia. Todettakoon sen verran, että tälläkin kertaa kakkospuolelta vihellettiin tuomio, jota kainuulaiset eivät sulattaneet ja minkä seurauksena yksi jos toinenkin lyöntivuoro meni sekaisin. Tasoittavalla kainuulaiset pitivät kotijoukkueen kurissa, mutta eivät onnistuneet juoksujen teossa neljännessä vuorossa. Lähellä kuitenkin käytiin.

– Hyvä muistutus, että pleijareissa pitää olla ytimessä, Jymyn pelinjohtaja Jani Komulainen kommentoi Jymyn peli-ilmettä lehdistötilaisuudessa.

Jymyn parhaana palkittiin neljästi viidestä yrityksestä kentälle päässyt kakkoskeulan kärkimies Iivari Vihanto. JoMan paras oli kolme juoksua tuonut ja hyvin ykköstilannetta purkanut Konsta Piironen. Ruutu-tähtipelaajana ulkokentällä uurasti viisi paloa tehtaillut ja pari näyttävää kiinniottoa napsinut Samuel Tirkkonen. Ottelu houkutteli lehtereille karvan alle 1900 katsojaa.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Runkosarjan viimeinen kotiottelu on vuorossa tiistaina 16.8. klo 17:30 Marjex Stadionilla, kun Pallonlyöjät ja Jymy ratkoo runkosarjan kolmannen ja neljännen sijan kohtalon. Liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi.

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen