Juoksuiloittelua Hiukassa – Kitee kaatui komeasti

Sotkamon Jymy – Kiteen Pallo 2-0 (4-1, 9-3)

Ottelun tilastot

Alkuasetelmat eilisen otteluun Marjex Stadionilla olivat mielenkiintoiset, kun vähäjuoksuisia kotiotteluita pelannut Jymy kohtasi vahvaa ulkopeliä esittäneen Kiteen Pallon. Sotkamolaiset pelasivat kuitenkin ottelussa kauden parasta sisäpeliään eikä karjalaisvierailla ollut kummallakaan jaksolla mahdollisuuksia.

Ensimmäisen ulkovuoron aikana katsojat saivat maistiaisia Kalle Kuosmasen ja Aapo Komulaisen vireestä. Kitee jäi ilman kolmostilannetta. Jymyn ykköskärki rakensi varmasti palottoman ajon ja Roope Korhonen tykitti viimeisellä pallon 2-pesän taakse. Otso Mäkelä pelasti joukkueensa enemmiltä tuhoilta syöksymällä pelivälineen kiinni, mutta Niilo Piiponniemi kotiutui. Toisessa vuorossa Kitee sai Kasperi Kaksosen kakkospesälle. Kukaan ei kuitenkaan päässyt ehjänä ykköselle ja lopulta vuoro päättyi punapaitojen kannalta turhauttavasti lyöjien loppumiseen ilman kotiutusyritystä.

Kitee sai Jymyn kärjen katki ja Komulaisen vaihtoyrityksestä syntyi jo toinen palo kolmoselle. Aleksanteri Huotari sai yrittää etutilanteeseen kahdesti vapaata ja toinen sivallus karkasi Kiteen kakkospuolelta kohti ”Shellin” porttia. Niko Korhonen kipitti kotiin ja Huotari ehti jo hekumoida kunnarista, mutta Lassi Vasarainen ehti hakea pallon. Vapaaseen takatilanteeseen lyöneellä Kuosmasella oli merkki päällä ja pystäri putosi upeasti väliin kakkospuolelle: Komulainen toi kolmannen juoksun.

Kolmannessa vuorossa Kitee kehitteli ensimmäisen kolmostilanteen ja yhden palon ajoon löi Jiri Pippola. Jatkettu näpy oli sopivan mittainen ja Elmeri Purmosta oli mahdotonta polttaa. Vasaraisen yrityksestä poltti Antti Kiiskinen ja Samu Vainikaisen kotiutus jäi Kuosmaselle kopiksi. Kolmannessa Jymyn kärjestä tekemään palottomaan ajoon yrittivät tulokset R. Korhonen ja Komulainen, mutta hyvävireisen Huotarin saumasivallus ei tarttunut Vainikaisen hanskaan ja Piiponniemi toi 4–1. Huolellisemmin pelaamalla kiteeläiset olisivat pystyneet ottamaan kolmannen palon kakkoselta irronneesta N. Korhosesta ennen juoksun syntymistä, mutta pomput menivät tällä kertaa isäntien eduksi.

Neljännessä vuorossa Kitee haki jo riskejä vaihtotilanteessa, mutta Samu-Kalle Varosen rajaleikkausyritys päätyi Antti Kiiskisen hanskaan ja kerralla kaksi paloa. Kuosmanen niittasi jakson Pippolan kotiutusyrityksestä.

Jymy sai ilahduttavasti sisäpelionnistumisia ja peli oli vapautuneen näköistä.

Toisen puoliskon alkuun karjalaiset pääsivät jälleen kiinni ykköskärjen vaihtolyönteihin, mutta Kuosmasen ja Juho Keinäsen täytettyä etupesät asteli lyöntipaikalle Roope Korhonen. Keskiosuma ja pallo pölisi kolmospuolen lyhyeltä jatkeelta Hiukan rannalle asti. ”Papalle” uran 69. kunnari, jolla hän ohitti aikoinaan yli 20 vuotta kaikkien aikojen tilastoa johtaneen Kari Kuusiniemen (ja tällä kaudella 68:aan nousseen Sami Haapakosken) ja siirtyi tilastokolmoseksi. Samalla Jymylle heti kolme eteen. Lisäjuoksuja vuorossa ei syntynyt, eikä Kitee onnistunut kavennuksissa kahdesta takatilanteesta huolimatta.

Niko Korhonen järjesti Piiponniemen kolmospesälle toisessa vuorossa, mutta kääntöpieni 1-3-tilanteessa meni laittomaksi ja viimeisellä nostettu koppi tyhjensi etupesät. Komulaisen vapaa keskelle paljaassa kolmostilanteessa kiidätti Niilon kotipesään ja pallon karattua takamainoksiin Aapo juoksi kakkoselle. Seuraavaksi jymylukkari näytti etenemistaitojaan: Kuosmasen kakkosvaihtoon lyömän pystärin sirvahdettua kolmospesän taakse löi Komulainen uuden vaihteen silmään himmailun sijaan ja tuli suoraan kakkoselta kotiin Varosen haettua palloa hietikolta. Peräpään ajoista Roope tinttasi tyylikkään kumuran väliin ja Huotari jolkutti kuudennen juoksun.

Kiteen tasoittavalla Juuso Latun ja Hannes Pekkisen järjestettyä Purmosen kolmoselle merkkasi pelinjohtaja Juho Kaikko Pekkisen viimeisen lyönnin. Epäonnekseen Pekkinen valitsi kotiutuksen kohteeksi kaikista mahdollisuuksista Kuosmasen. Palo kotiin ja myöhään kakkoselta lähtenyt Lattu paloi kolmoselle. Kopinnostopalo päätti vuoron pikapuoliin ja peli siirtyi ns. läpsyttelyvaiheeseen.

Piiponniemi löi kolmannen aluksi koppareiden välistä takaa läpi ja juoksi pääsarjauransa 23:nnen kunnian (tämän kauden ensimmäisen). Vauhtia jäi vielä sen verran, että Niilo kipaisi Roopen merkkaamattomalla kumuralla kotiin juuri ja juuri ennen Varosen polttoheittoa: 8–0. Vuoron kaksi muuta kotiutusyritystä jäivät tuloksettomiksi.

Jymy tehtaili kaksi paloa vieraiden kolmannen sisävuoron alkuun, mutta Otso Mäkelän komea luukkuveto avasi karjalaisten juoksutilin, tuojana Varonen. Jussi Korhosen hieno haku mainosten takaa esti useamman juoksun syntymisen. Roopen veto neljännessä ei tarttunut Vainikaisen hanskaan ja Iivari Vihanto toi violettipaitojen yhdeksännen juoksun. Jatkoajoista ei nähty mitään raporttiin laittamisen arvoista. Vainikainen pamautti kaksi pahaa lyöntiä kakkospuolelle viimeisessä vuorossa, joista ensimmäisen Vihanto haki taidokkaasti kopiksi, mutta ei ehtinyt katkaisemaan jatkeelle pudonnutta pystymailavetoa ja Kasperi Kaksonen kotiutui suoraan kakkoselta. Myös Pippola sai lisättyä juoksutiliään yhdellä Jymyn illan harvoista räpylävirheistä, tuojana Vasarainen. Palot kuitenkin tulivat täyteen riittävän nopeasti ja jakso Jymylle 9–3. Koko ottelu siten puhtaasti.

Jymy pääsi tuulettamaan maistuvaa kotivoittoa!

Isäntien pelaajista pokaalikaappiaan täydensivät R. Korhonen (1+6/1, kl 9/12) ja Kuosmanen (2/1, kl 6/6), joka oli myös paras ulkopelaaja (seitsemän tehtyä paloa). Piiponniemi löi kunnarin ja toi viisi juoksua. Myös Ville Viidan (kl 5/6) ja Niko Korhosen (kl 4/5) mailapeli voidaan mainita. Lattu (kl 7/7) oli Kiteen ykkönen, Vainikainen (1/0, kl 3/4) kakkonen. Yleisöä paikalla oli 1886.

Jymy teki juoksun jokaisessa seitsemässä sisävuorossaan. Voi äkkiseltään kuulostaa ei-niin-harvinaiselta, mutta tänä vuonna siihen oli ennen tätä kierrosta kyennyt vain Kempele (8.6. JymyJussien vieraana). Sadan vuoden miesten pääsarjahistorian ajalta vastaavia otteluita löytyy vain 188. Tätäkin tilastoa johtavan Jymyn edellinen kerta oli viime vuoden heinäkuulta Hyvinkään Tahkoa vastaan.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Sotkamolaisten seuraava kolmen ottelun setti pelataan kärkijoukkueita vastaan. Ensimmäisenä Jymy testaa Mansen iskukunnon uutuuttaan hohtavalla Kaupin pesäpallostadionilla perjantaina Itä–Länsi-tapahtuman esiotteluna toimivassa pelissä. Seuraava kotiottelu on ensi tiistaina Joensuuta vastaan klo 18 ja viikon päästä perjantaina Jymy vierailee Vimpelissä. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Inka Kivelä