Jymy haastaa sarjakärki Joensuun: ”Ulkopeli on betonia”

Sotkamon Jymy – Joensuun Maila, ti 25.7. klo 18

Tiistaina seurataan todellista pesisherkkua, kun Hiukkaan saapuu sarjaa johtava Joensuun Maila. Joensuu on pelannut kuluvana kautena äärimmäisen väkevästi tämän hetkisiä neljän kärkeen sijoittuneita joukkueita vastaan: se on voittanut Vimpelin vieraissa ja kotikentällään, voittanut Jymyn kotonaan sekä Kouvolan Pallonlyöjät vieraskentällä ja hävinnyt ainoastaan runkosarjan avausottelussa Tukholmassa Kouvolalle supervuoroparin jälkeen. Viidestä pelatusta ottelusta vain yksi on siis hävitty.

Runkosarjan lopullisten sijoitusten taistelu pudotuspelien kotietuja ajatellen jatkuu hurjana, mutta Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen myöntää, että tiistai-illan kamppailussa haetaan asetelmia jo syksyä kohden.

– Tämä peli tulee olemaan JoMalle kova mittari ja se tulee olemaan myös meille kova mittari. Nyt pelataan muistakin kuin pisteistä, Kuosmanen kertoo.

Kuosmasen mukaan Joensuun vahva ote on perustunut ennen kaikkea kahteen asiaan: tasaisuuteen ja hyvään ulkopeliin.

– Joensuun peli on pysynyt tasaisena koko kauden. He ovat olleet kärkipeleissä tappioasemassa, mutta nousseet sitten kuitenkin kuskin paikalle.

Mika Väisänen on lukkaroinut mallikkaasti kuluvalla kaudella.

– Sitten kun miettii, että he ovat päästäneet kotikentällä keskiarvolta kolme kappaletta juoksuja peliä kohden, niin voidaan sanoa, että ulkopeli on betonia. Mika Väisänen on pelannut myös hienon kauden lukkarina, Kuosmanen jatkaa.

Väisäsen lukkarointiin liittyy Kuosmasen mukaan myös Jymyn pelaamisen osalta olennainen seikka. Väisäsen omaperäinen syöttötyyli on suurennuslasin alla.

– Nippusyöttöä ja matalaa varmasti tulee. Riippuu tuomarista, otetaanko niitä pois ja tällä kaudella Väisänen on siinä onnistunut. Sisäpelissä meidän pitää reagoida syöttötuomarin linjaan lyöntiratkaisuilla. Ei pidä olla tyhmä, Kuosmanen korostaa.

Toiseenkin asiaan Jymy aikoo Kuosmasen mukaan kiinnittää huomiota.

– Takatilanteen kuvionvaihdoksilla JoMa piilottaa koppareita, joten meidän on saatava laadukkaita vetoja niihin kuvioihin.

Sotkamon Jymy ja Joensuun Maila kohtaavat tiistai-iltana Hiukan pesäpallostadionilla. Ottelu alkaa klo 18.

Joensuun pelinjohtaja Petri Pennanen kaivoi viime syksynä ulkopeliviuhkan hihastaan ja ohjastaa edelleen joukkueensa ulkopelikuvioita tämän avulla.

Mikä ihmeen jatkosarja?

Hiukan pesäpallostadionilla katseet alkavat tiistai-iltana kääntyä kohti runkosarjan loppupuolen uudistusta, tulevana viikonloppuna alkavaa jatkosarjaa. Lopullinen jatkosarjan ohjelma määrittyy perussarjan sijoitusten myötä, mutta runkosarjapisteet jäävät joukkueille voimaan jatkosarjassa.

Seitsemän parasta joukkuetta jatkaa ylempään jatkosarjaan ja seitsemän viimeistä joukkuetta alempaan jatkosarjaan, jossa he pelaavat vielä kertaalleen vastakkain keskenään. Tämän jälkeen lopullisten runkosarjasijoitusten myötä kahdeksalla parhaalla alkavat puolivälierät. Ylemmästä jatkosarjasta ei voi tippua enää alemman jatkosarjan joukkueiden alapuolelle runkosarjasijoituksissa, mutta alemman jatkosarjan voittajalle ojennetaan kultainen lippu puolivälieriin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samoista sijoituksista taistelevat joukkueet pelaavat runkosarjan loppukierroksilla vielä ylimääräiset pelit toisiaan vastaan. Nyt jos koskaan voi nostaa symbolista hattua sarjajärjestelmän laatijalle.

Joukkueiden ilmoitetut kokoonpanot:

Sotkamon Jymy:

1. Jere Vikström
2. Niilo Piiponniemi
3. Niko Korhonen
4. Toni Kohonen
5. Markus Tuikka
6. Topi Korhonen
7. Kosti Rautiainen
8. Immo Rautiainen
9. Jussi Korhonen
10. Roope Korhonen
11. Antti Hartikainen
12. Saku Hakkarainen

1pj. Mikko Kuosmanen
2pj. Mikko Korhonen

Joensuun Maila:

1. Mikko Kemppainen
2. Timo Kallio
3. Lauri Kivinen
4. Tuomas Jussila
5. Jonne Kemppainen
6. Henri Litmanen
7. Konsta Kettunen
8. Iiro Kuosa
9. Mika Väisänen
10. Juha Niemi
11. Aleksi Rautiainen
12. Konsta Piironen

1pj. Petri Pennanen
2pj. Juhani Lehtimäki

Teksti: Antti Haapasalo
Kuvat: Janne Kuronen, Antti Haapasalo