Jymy juhli hallimestaruutta – ”Ollaan pelattu hyvää pesistä!”

Sotkamon Jymy juhlii hallikultaa ensi kertaa sitten vuoden 2018. Jymy kaatoi välierissä Kouvolan Pallonlyöjät ja finaalissa hallitsevan Suomen mestarin Vimpelin Vedon.

Välierä

Sotkamon Jymy – Kouvolan Pallonlyöjät 2-0 (1-0, 3-2)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy aloitti Halli-SM-lopputurnauksen välierätaistolla Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan. Kainuulaiset olivat liikkeellä hyvin nuorekkaalla joukkueella, sillä viheliäs oksennustauti oli veroittanut rosteria. Poissa olivat muun muassa hyviä otteita talven hallipeleissä esittäneet Elmeri Purmonen ja Hannes Pekkinen. Tämä kuitenkin avasi kahdelle Jymyn omalle kasvatille mahdollisuuden tehdä debyyttiä edustusjoukkueen paidassa: Aatu Vuorinen (s. -05) hyppäsi Jymyn etukentälle ja Samuel Huotari (s. -07) puolestaan polttolinjaan. Jymyn kokoonpanossa nähtiin seitsemän omaa kasvattia ja peräti yksitoista Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian urheilijapolun läpi kolunnutta pesäpalloilijaa. Myös Pallonlyöjien kokoonpanosta uupui Elias PitkänenMatti Saukko ja Patrik Wahlsten.

Huotari olikin esillä heti ensimmäisessä vuorossa, kun Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen löi jokseenkin yllätyksellisesti debytantille merkit silmään: Huotarin ensimmäinen lyönti pääsarjassa oli mukavan mittainen keskipieni, joka vaikutti jo avaavan Jymyn juoksusarakkeen, mutta pelituomari Jan Karjalainen oli toista mieltä. Jymy pelasi vahvaa ulkopeliä, eikä antanut Koplalle mitään ilmaiseksi. Eriskummallisin vuoro nähtiin toisen aloittavalla, kun Pallonlyöjät eivät saaneet kärkeä edes ykköspesälle. Lauri Rönkkö puolestaan jatkoi vahvaa hallipesis-virettään sivaltamalla toisen tasoittavalla avausjakson voittojuoksun vastustamattomasti kakkosjatkeelle. Edellisessä vuorossa Huotarin lyönnillä niukasti palanut Kalle Kuosmanen toi tällä kertaa juoksun hölkytellen.

Ensimmäisen jakson loppupuoliskolla ei nähty lisäjuoksuja, vaikka viimeisessä vuorossa Kopla pääsikin hyvin lähelle juoksua Matti Latvalan pussinpohjalla. Latvalan ja Pallonlyöjien harmiksi kakkoselta takavaihtoa ottanut Aapo Kinnunen kuitenkin esti Jymyn Niko Korhosta suorittamasta häiriöittä ja näin jakso päättyi kahteen estämispaloon.

Monikäyttöinen Niilo Piiponniemi juoksee, vaihtaa ja kotiuttaa.

Toinen jakso avattiin juoksuitta. Toisessa vuorossa Jymy sai vikkeläkinttuisen Kuosmasen kolmospesälle ja kumuravirettään jo avausjaksolla esitellyt Rönkkö pudotti vapaan kumuran Valtteri Hämäläisen eteen. Kovakätinen Hämäläinen joutui kuitenkin toteamaan Kuosmasen jalat liian nopeiksi. Ville Kotro lisäsi Jymyn johtoa kahteen juoksuun, vaikka joutui taikinoimaan keskinäpäyksen Koplan lukkari Aleksi Vainion taktisesta väärästä. Seuraavassa vuorossa Rönkkö lisäsi Jymyn johtoa keskikumuralla ja myös Kotron lyönnillä juoksun tuonut Niilo Piiponniemi kirmasi kotipesään.

Neljännessä vuorossa Valtteri Luoma rikkoi Jymyn kakkosrajan ja Kinnunen kavensi tilannetta. Hurmosta päälle saaneet kymenlaaksolaiset tulivat jo juoksun päähän, kun Arttu Ruuska sivalsi kolmosluukusta läpi ja sai rakenneltua takatilanteen. Jokeripaidassa pelannut Teemu Nikkanen iski Latvalan kotiin vastustamattomalla välilyönnillä ja näin eroa oli enää juoksun verran. Loppukiri kuitenkin kuihtui Jussi Korhosen nappaamaan koppilyöntiin ja näin Jymy nappasi ottelusta puhtaan voiton ja eteni Vimpelin Vedon finaalivastustajaksi.

Jymy voitti ottelun kolmostilanteet selkeästi 17-8. Päävaihtaja Niko Korhonen onnistui sataprosenttisesti, mutta palkinnot jaettiin niin ikään erinomaisesti pelanneille Rönkölle ja Kuosmaselle. Pallonlyöjien parhaat olivat lukkarina pelannut Vainio sekä Patrik Vartama.

Finaali

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 2-1 (0-1, 4-2, 2-1)

Ottelun tilastot

Jymy lähti finaaliin pienien kokoonpanomuutoksien kera, kun vastikään Haminan Palloilijoihin vuokrattu Jere Heikkinen nousi Jymyn yhdeksikköön kakkosvahdiksi ja numerolle neljä sekä sairasteluistaan toipunut Elmeri Purmonen hyppäsi mukaan kakkoskärkeen. Myös Hannes Pekkinen nähtiin Jymyn vaihtopenkillä. Vimpelin Veto oli liikkeellä ilman Jukka-Pekka Vainionpäätä, mutta eilen välierän huilannut Mikko Kanala sen sijaan teki paluun pelaavaan kokoonpanoon jokerina.

Elmeri Purmonen palasi kokoonpanoon sairastelun jälkeen.

Ottelun alku oli Jymylle hieman hermostunut, eikä aloittavalta jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Hermostunut alku heijastui myös ulkopeliin: pari räpylävirhettä melkein jo ennusti sen, että Veto pääsee avaamaan juoksutilit. Niin tälläkin kertaa, Matias Rinta-ahon komea kumura kakkosjatkeelle kotiutti Jere Saukon ja näin vanhan kansan pesistermein kuollut mies toi juoksun.

Ensimmäisellä jaksolla Jymy ei saanut sisäpelissä kunnolla juonesta kiinni, vaikka yksittäisiä kotiutusyrityksiä syntyikin. Huomionarvoisin suoritus nähtiin kenties kolmannen aloittavalla, kun kokoonpanoon mukaan tullut Purmonen voitti jalalla 1-2-taipaleen Piiponniemen hutivarrella.

Toisen jakso alkoi niin ikään tukkoisesti ja tasoittavalla Veto karkasi jälleen johtoon, kun Kanalan voimakas kumura painui kolmosjatkeelta maisemiin ja Saukko toi illan toisen juoksunsa. Kolmannessa vuorossa Veto lisäsi johtoaan, kun Janne Mäkelä kotiutti Aleksi Lassilan kovalla siivulla kakkosluukkuun.

Kolmannessa vuorossa heräsi puolestaan Jymy. Aapo Komulainen kotiutti Purmosen kumurallaan ja pian oli Komulaisen vuoro kiertää lippua kotitaipaleella, kun Lauri Rönkkö tasoitti pelin. Seuraavaksi oli Ville Kotron vuoro lyödä Jymy johtoon: kaksi juoksua tuottavien kumuroiden erikoismies upotti kumuran Veeti Kortehiston eteen ja kotiin kirmasi sekä Juho Keinänen että Roope Korhonen. Neljän juoksun vuoron jälkeen Jymy puolusti johtoaan onnistuneesti ja Iivari Vihannon tulinen polttoheitto päätti jakson takapaloon kakkospesältä.

Aapo Komulainen finaaliottelun tiukassa väännössä.

Hutunkeiton voittanut Veto päätti aloittaa kotiutuslyöntikilpailut ulkopelistä. Harvinaisesti hutunkeiton hävinnyt Roope Korhonen onnistui tiukassa paikassa ja siirsi Jymyn johtoon kotiutuslyöntikilpailussa, kun Kalle Kuosmanen kirmasi kotiin. Komulainen puhkoi vielä linjan ja näin Jymy siirtyi 2-0 johtoon. Veto kavensi tilanteen heti ensimmäisessä parissa, kun Elmeri Anttilan välilyönti ei tarttunut hyvin lyönnin perässä olleen Niko Korhosen räpylään. Tämän jälkeen Veto hakkasi päätä Heikkiseen: kakkosvahdiksi kokoonpanoon noussut Jere ”Mese” Heikkinen oli kuitenkin odotetun varma tiukoissa paikoissa ja hyydytti Vedon yritykset. Kanalan viimeinen yritys sirvahti etulaittomaksi ja näin Jymy pääsi juhlimaan hallimestaruutta ensimmäistä kertaa sitten talven 2018.

Kuuntele Mikko Kuosmasen mietteet hallikaudesta alta olevalta videolta!

Ennen virallisia sarjaotteluita Jymy pelaa kolme harjoitusottelua. Ensimmäinen pelataan Ylivieskassa Kempeleen Kiriä vastaan ja kaksi jälkimmäistä puolestaan Sotkamon Hiukassa Kiteen Palloa ja Pattijoen Urheilijoita vastaan.

La 29.04. Klo 15:00

Kempeleen Kiri – Sotkamon Jymy

La 06.05. Klo 14:00

Sotkamon Jymy – Kiteen Pallo

Su 07.05. Klo 14:00

Sotkamon Jymy – Pattijoen Urheilijat

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen
Artikkelikuva: Antti Haapasalo