Jymy kaatoi JoMan kolmannen kerran!

Sotkamon Jymy – Joensuun Maila 2-1 (3-0, 0-3, 1-0)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy nappasi kauden kolmannen voittonsa Joensuun Mailasta supervuoron jälkeen. Jymy hallitsi ensimmäistä jaksoa ja Maila toista, mutta supervuorossa kotiyleisön jylinästä energiaa saanut Jymy käänsi ottelun itselleen.

Violettioranssien pelinjohtaja Mikko Kuosmanen komensi kiilaan samat miehet kuin edellisessä vierasmatsissa Kempeleessä. Koosteessa kuitenkin nähtiin pieniä muutoksia, kun edellisessä ottelussa kokoonpanoon paluun tehnyt Niko Korhonen hyppäsi nyt myös ulkopeliin. Aleksanteri Huotari liittyi Roope Korhosen ja pikkuveljensä Samuel Huotarin kaveriksi jokeripaitaan. Myös Joensuun Maila oli saanut Konsta Piirosen takaisin pelaavaan kokoonpanoon. Useamman päivän ajan jatkunut harmaa, sateinen keli ei ottanut väistyäkseen, vaan varjosti Supermaanantain huippuottelua.

Hutunkeitossa Iiro Kuosa katkaisi Aapo Komulaisen pitkähkön voittoputken hutunkeitossa ja vei vieraat aloittavaan ulkovuoroon. Jymy sai etutilanteen, mutta Niko Korhosen pystäri jäi polttolinjaan ja Jymyn ptii hakea vauhtia kakkoskärjestä. Lopulta kuitenkin Maila torjui Jymyn vaihtoyritykset, eikä Jymy saanut etenijää kolmospesälle saakka. Samankaltaisissa tunnelmissa käynnistyi myös JoMan sisävuoro, kun kultakypärä päässä viidettä kertaa edellisestä kuudesta ottelusta pelannut Jere Vikström poltti Konsta Kettusen ykköspesälle. Komulainen otti kärpäsen Iiro Nokkalasta taktisella väärällä, kun oli ensiksi Hannes Pekkisen ja Juho Keinäsen kanssa sekoitettunut maskipelillä Juho Hacklinin pomppupeliä ja etenijän lähtöä. Vikström teki vuoron päättävän palon kakkospesälle. Jymyn tapaan myös Maila jäi ilman kolmostilannetta.

Toisen aloittavalla Jymy sai yhden palon ajolähdön, mutta Roope Korhosen viimeinen leijaili uhkaavasti polttolinjaan kopiksi, mutta osui matkalla Niko Korhoseen. Komulainen pääsi vielä yrittämään, mutta viimmeisellä lyöty keskipieni oli aavistuksen liian lyhyt. JoMankin vuoro oli nopea, vaikka takatilanne olikin päällä suhteellisen nopeasti. Juho Toivolan ajotilanteen viimeinen lyönti leijaili koppina linjaan ja Ville Kotron erinomainen ulkopelisuoritus tuotti lopulta palot niin kakkoselle kuin kotipesäänkin ja Jymy pääsi hyökkäämään kolmanteen vuoroon.

Hyökkäys sieltä tulikin, kun Iivari Vihanto avasi pelin rikkomalla kolmosrajan ja pääsi aina kakkoselle saakka. Jymy rakensi tilanteen Roope Korhoselle pääarkkitehtinä Samuel Huotari. Roopen ensimmäinen veto kolmospesän päälle oli merkattu ja kun pallo sirvahti räpylästä sai Jymy tuulettaa illan avausjuoksua. Roope jatkoi pommittamista: kumura kakkosjatkeelle saatteli Juho Keinäsen kotiin. Kakkoskeulan viimeisen kotiutusyrityksen käytti Aleksanteri Huotari, jonka kakkospussi pakotti ulkokentän huonoon heittoon ja pikkuveli Samuel toi Jymyn kolmannen juoksun JoMan lukkari Ville Väliahon häpliessä palloa. Lopettavalla JoMan lyönnit lähtivät numerosta neljä, eikä vuoro ottanut tuulta alleen. Peli pyöri väkisin keulaan, missä Vikström, Komulainen ja Keinänen olivat Mailan sisäpelille liikaa.

Neljännessä ei Jymykään onnistunut ja lyöjät meinasi loppua jopa yhdellä palolla. Lopettavalla Jymyn ulkopelille ei tuottanut tuskaa pysäyttää JoMan kiriä ja Vikström kruunasi jakson kuuteen tehtyyn paloon. Jymy voitto 3-tilanteet 7-1.

Juho Keinänen pääsi viestimään kärkiottelussa myös kehonkielellään.

JoMa avasi toisen jakson räväkästi ja sai rakennettua kärjestä palottoman tilanteen: jokeriksi ensimmäisen jakson viimeiseen vuoroon vaihdettu Elmeri Lieto kotiutti jokerinutussa Kettusen keskisaumavedollaan. Tämän jälkeen Jymyn ulkopeli oli totutun vahvaa niin takatilanteessa kuin vaihtotilanteissakin. Jymy ei saanut kärjestään peliä auki ja harvinaislaatuisesti myös kakkoskeulan peli takkusi. Ensimmäisen jakson aloittavan vuoron tavoin Jymy jäi ilman kolmostilannetta.

JoMa sai tilannetta myös toisen aloittavalla, mutta Jymy torjui yritykset. Erityisesti Komulainen oli saanut sotkettua Toivolan eväät kotiutuksiin. Toisaalta nuhaista oli myös Jymyn sisäpeli lopettavalla: kaksi yritystä kotipesään, joista toisesta palo ja toisesta haavat. Kolmannen aloittavalla JoMa sai yhden palon ajolähdön, kun Henri Litmanen purki etutilanteen erinomaisella vapaalla lyönnillä kolmosjatkeelle. Toivola onnistui lopulta kovalla lyönnillä kakkosluukkuun. Tällä lyönnillä Maila siirtyi 2-0 johtoon. Topi Kososen yrityksen pysäytti Hannes Pekkinen ja Kasperi Hämäläisen viimeinen lyönti leijaili kauas takalaittomaksi. Lopettavalla Vikströmillä vietiin kahta väliä ja Niko Korhosen täyteltyä takapesät pelinjohtaja Kuosmanen hyökkäsi, mutta kolmoskulmasta kääntönäpyyn samaa tahtia Elmeri Purmosen kanssa kipittänyt Hämäläinen suoritti palon arvoisesti. Roopen yritys jäi Tahko2-kuvion tappimiehelle ja Väliaho puolestaan tylsytti Komulaisen lyöntivuoron taktisella väärällään.

JoMa sai lisättyä johtoaan, kun Toivola kotiutti Kettusen. Tilanne tuomittiin ensiksi paloksi, mutta Mailan pelinjohtaja Mikko Huotari haastoi tuomion ja hovissa tai lähetysautossa muuttui tuomiokion. JoMa siirtyi 3-0 johtoon ja tarrasi tiukasti jaksovoittoon. Komulainen päätti vuoron jo tutuksi tulleella tavalla antennitolppaan. Jymy ei onnistunut kuromaan eroa viimeisessä vuorossa ja ottelussa edettiin supervuoroon niin kuin kolmessa edellisessäkin kotimatsissa. Jokaisen on muuten Jymy onnistunut voittamaan, niin myös tällä kertaa.

Jere Vikström jatkaa matkaansa kultakypärä päässä myös tämän matsin jälkeen.

Joensuu valitsi kuin valitsikin supervuoroon aloittavan ulkovuoron. Väliaho sai otettua kärpäsen Purmosesta kakkoselta, mutta Vikström täytti ykkösen. Niko Korhonen hoiteli ykköstilanteen ja Pekkinen täytti takapesät. Roope Korhonen kumautti kumuran kakkosjatkeelle ja Vikström kirmasi kotiin. Lyöty juoksu oli Roope Korhoselle runkosarja ja pudotuspelit yhteen laskettuna uran 1997:s, joten seuraavassa ottelussa pääsemme jo jännäämään onnistuuko Roope rikkomaan 2000:n lyödyn juoksun rajapyykin miesten Superpesiksessä. Lisäjuoksuja Jymy ei saanut. Lopettavalla Jymy sai Komulaisen johdolla Mailan sisäpelin täysin hyppysiinsä, ja Keinänen pääsi suorittamaan viimeisen palon Hacklinista kolmospesälle.

JoMa kuroi eroa 3-tilanteiden määrässä toisella jaksolla, mutta lopulta tilanteet kirjattiin silti Jymylle 13-11. Vieraiden ykkösenä palkittiin Litmanen ja kakkonen oli Väliaho. Jymyn ykkösenä jatkaa kovassa vireessä oleva Vikström (9/13 kl) ja kakkonen oli lähes virheettömästi 0-tilannetta purkanut Purmonen (7/8 kl). Vihanto oli Lumme Energian energisin pelaaja ja Komulainen puolestaan ottelun Ruutu-tähtipelaaja, eli paras ulkopelaaja. Hiukan lehtereille oli harmaasta ja sateisesta päivästä huolimatta saapunut yli 2200-päinen yleisö.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Joukkueet jatkavat keskinäisiä mittelöitä Mehtimäen Bolt Stadionilla perjantai-illan huippuottelussa. Seuraava kotiottelu pelataan tulevana sunnuntaina, kun Pattijoen Urheilijat saapuu Jymyn vieraaksi klo 16. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti: Olli Korhonen
Kuvat: Jami Ivanoff