Jymy kaatoi Kirin Sarkkirannassa!

Kempeleen Kiri – Sotkamon Jymy 0-1 (2-6, 6-6)

Ottelun tilastot

Sotkamolaiset esittivät kauden ehjintä sisäpeliä, kun sarjakärkeen noussut Kempeleen Kiri kaatui violettioranssien käsittelyssä. Avausjaksolla Jymy pisti kauden parastaan.

Kainuulaiset matkasivat kärkiotteluputken keskimmäiseen vääntöön Kempeleen Sarkkirantaan. Vieraspeliasuun sonnustautunut Jymy juoksi kiilaan samalla kokoonpanolla kuin edellisessä matsissa Kouvolassa. Kiri puolestaan oli liikkeellä varsin optimaalisella kokoonpanolla, joskin pelinjohtaja Mikko Korhonen oli sivussa varoitustilin täyttymisen johdosta ja hänen tilallaan tuurauskeikkaa oli tekemässä Juha-Matti Ranta, joka johti Kempeleen Kirin peliä miesten Ykköspesiksessä sekä Superpesiksessä kausilla 2016 ja 2017. Sarkkirantaa koko päivän kosteuttanut saderintama väistyi ottelun alla, ja toi mukanaan voimakkaan, mutta jopa lämpimän puolelle taittavan etelätuulen. Sade pysyi loitolla lähes koko ottelun ajan.

Jymy-kapteeni Aapo Komulainen vei hutunkeiton ja johdatti kainuulaiset ulkopeliin. Ulkopelissä Jymy saikin hyvän alun: Onni Määttä paloi Jere Vikströmin toimesta kolmospesälle Sami Haapakosken vaihtolyönnistä ja Antti Korhosen viimeinen veto leijaili takalaittomaksi. Perttu Ollinkin viimeinen meni laittomaksi, Jymy sisälle. Ajoitus oli passeli, myös Roope Korhoselle, joka oli hoitamassa perheeseen liittyviä siviilivelvoitteitaan Sotkamossa ja saapui Kempeleeseen Jere Dahlströmin tyylillä, henkilöautolla. Samalla, kun Elmeri Purmonen kirmasi vapaataipaleen turvin kentälle, saapui myös joukkueen nestori R. Korhonen Autofix1.com Areenan lehtereille. Hannes Pekkinen rakenteli 1-3-tilanteen, vaikka Purmosesta tulikin palo, niin Jere Vikström saatiin kolmoselle. Kiri poisti Pekkisen ja Aleksanteri Huotarin kopilla kentältä, mutta Iivari Vihanto meni takaetenijäksi ja Samuel Huotari siirteli Vihannon kakkoselle. Merkki silmään vielä viimeisellä, Huotarin määrämittainen pussinpohja kakkospussiin ja Vikström syöksyi Jymyn johtoon. Komulainen täytti pesät ja Veeti Kokko sai yrittää, tällä kertaa tuloksena palo. R. Korhonen kuitenkin kumautti nuoremman Huotarin kotiin tappikumuralla, 2-0. Jymy pyöritteli vuoron loppuun ennen kolmannen palon syntymistä.

Toisen aloittavalla KeKi pääsi yrittämään miestä kotiin Haapakosken, A. Korhosen ja Ossi Meriläisen toimesta, mutta Jymyn ulkopeli oli etevämpi ja Komulainen sai syötettyä Kirin lyöjätykit kiemuraan. Vieraat rakensivat lopettavalla perusajolähdön: vanhemman Huotarin lyönnit jäivät viimeiseen, ja Huotari löi laittoman. R. Korhonen kumautti pallon kolmannella saumaan ja Purmonen toi. Vihanto löi jatkotilanteesta vielä Pekkisen kotiin ja vieraat olivat siirtyneet vakuuttavaan 4-0 johtoon. Kirin seuraavalla sisävuorolla Haapakoski kavensi tilannetta upottamalla pallon vastustamattomasti kakkosjatkeelle ja Markus Keski-Petäjä pinkoi kotiin. Sotkamolaiset torjuivat tämän jälkeen kuitenkin vielä kaksi isäntien yritystä ja jatkoi sisäpelissä kesän parhaan jakson metsästystä. Metsästys tuotti tulosta: Pekkinen kumautti kakkostilanteessa pallon kolmosluukusta jatkeelle ja kärjessä paahtanut Purmonen toi juoksun, Vikström ja Pekkinen täyttivät takapesät. Kokon vuorolla kenttä tyhjentyi haavoihin, mutta kakkoskärki rakensi tilanteen vielä Roopelle, joka sivalsi jälleen Vihannon kotiin. Jymy takoi avausjaksolla kaksi juoksua per sisävuoro. Neljännen aloittavalla Kiri sai yhden juoksun A. Korhosen lyömänä, mutta sen lähemmäs ei isännät avausjaksolla päässeet. Sotkamolaiset veivät ensimmäisen jakson 3-tilanteet 11-6.

Aapo Komulainen sai tuulettaa ykköspesällä.

Toisella jaksolla alku oli lupaava. A. Huotari saatteli Purmosen ja Pekkisen takapesille. Iiro Haimi löi merkin silmään, mutta Huotarin näpäys epäonnistui ja jäi liian lyhyeksi. Palo kotiin ja ykköselle. Kaksi paloa ei kuitenkaan Jymyä ahdistanut. S. Huotari niittasi kumuran keskelle taakse ja Pekkinen toi. Niin ikään 1-3-tilanteen eteensä saanut Jussi Korhonen uitti kumuransa Ollin eteen ja Vihantoi toi ollan toisen. Tällä kertaa Kiri ei lannistunut Sotkamon kahden juoksun aloituksesta, vaan tulivat tasoittavallaan tasoihin. Komulainen sai vääräksi vedotulla, mutta oikealla syötöllä palon alle Tuomas Jussilasta. Haapakoski täytti pesät A. Korhoselle, joka hyökkäsi keskipienellä KeKin juoksun päähän. Matti Korhosen kotiutusyrityksestä vieraat saivat toisen palon, mutta Meriläinen toi kotijoukkueen tasoihin vastaavalla lyönnillä kuin Antti Korhonenkin. Toisessa vuorossa molemmat jäivät nollille ja saivat yhden yrityksen kotiin. Aatu Saastamoinen tarjoili lopettavalla hienon lyönnin kakkosluukkuun, jolla etenikin suoraan kakkoselle. Jani Lassilan lyöntivuorolla Saastamoinen oli kuitenkin liian herkässä ja irtosi kopilla kakkoselta.

Jymy avasi kolmannen vuoron jälleen vahvasti rakentamalla perusajon Huotarille. Viimeisellä laiton ja tilanne jatkui R. Korhoselle, joka epäonnistui. Kokko oli kuitenkin viritellyt kumuransa kuntoon ja Vikström kiiti kotiin. Vihannon lyöntivuorolla Lassilalta lipahti linkun jälkeen toinen väärä ja Pekkinen sai tuoda vapaalla Jymyn kahden juoksun johtoon. Kiri ei kuitenkaan ollut vielä valmis myymään nahkaansa. Jussila löi ja Teemu Hollanti toi kavennusjuoksun. A. Korhosen painava kumura tippui keskelle takarajaa ja Määttä toi tasoitusjuoksun. Sarkkirannan takakentällä koppareiden tukena on korkeat mainosaidat, mihin pulleat kumurat monesti pysähtyvät ja näin ollen tästäkin lyönnistä syntyi ainoastaan yksi juoksu. Saastamoinen löi vielä kolmosjatkeelta läpi ja hetki sitten juoksun lyönyt Korhonen toi juoksun. Kiri siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa kuskin paikalle.

Kauden ehjintä sisäpeliä tähän mennessä esittäneet violettioranssit eivät tästäkään hätkähtäneet. Viimeisen vuoron aloittavalla Jymyn kärki rakensi taas palottoman ajolähdön. Huotarin veljeksistä Aleksanteri piiskasi pallon väliin ja Purmonen tuli tuulispäänä kotiin. Tiukka tilanne kuohautti sen verran tunnelmia, että Jusku Ranta ennätti paiskata viuhkansa jo kenttärajojen sisäpuolelle ulkopelinjohtajana. Tämä jäi tällä kertaa tuomaristolta huomaamatta. R. Korhonen sivalsi vielä kakkossaumaan, eikä Jussila saanut suoritusta tehtyä. Purmosen tapaan myös Vikström syöksyi illan kolmannen tuodun kotipesään. Lassila päätti Jymyn vuoron irroittamalla Pekkisen väärällä kolmoselta. Kiri onnistui rakentamaan palottoman ajolähdön jokeriksi siirtyneelle Antti Korhoselle, mutta Komulainen sai vaikealla syötöllä viimeisen lyönnin laittomaksi. Haapakoski löi viimeisellä sirvahtaneen viistomailan kolmospesää kohti: Samuel Huotari tuli pallolle ja lähti hakemaan kahta paloa kolmosen kautta, mutta Keski-Petäjä oli riittävän liukas ja Kiri sai tasoituksensa. Matti Korhonen rakenteli vielä tilanteen Meriläiselle, joka upotti kumuran keskelle taakse väliin. Aivan kuten kouvolalaiset keskiviikkona, joutui tänään kempeleläiset todistamaan Vihannon heittovoiman. Vihanto oli erinomaisesti pallolla ja linkosi pallon noin metrin korkeudelle laakana parilla pompulla kotipesään. Pelituomari Peter Laitio vihelsi palon ja Jymy pääsi juhlistamaan viikon kolmatta voittoa, kolmannesta kärkimatsista.

Jymyn esitys sisällä oli ehjin ja tasapainoisin tälle kaudelle.¨

Jymy vei ottelun kolmostilanteet 21-17. Antti ja Roope Korhonen palkittiin joukkueiden kakkospalkinnoilla. Antti löi Kirille kolme ja Roope puolestaan Jymylle neljä juoksua. 75% sisäpelitehoilla operoinut ja yhden lyödyt Aatu Saastamoinen oli Kirin ykkönen. Jymyn ykkönen oli puolestaan virheetöntä sisäpeliä esittänyt (7/7 kl), kolme juoksua tuonut Jere Vikström. Sarkkirannassa kärkikamppailua oli seuraamassa kesän ennätysyleisö, 2023 katsojaa.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Tiistaina sotkamolaisten vieraaksi Hiukkaan saapuu Joensuun Maila. Hanki liput ennakkoon Jymyn kotiotteluihin osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy.

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen