Jymy kellisti JoMan neljännen kerran – Roope rikkoi rajapyykkejä

Joensuun Maila – Sotkamon Jymy 0-2 (2-4, 0-1)

Ottelun tilastot

Voit äänestää Jymyn Bolt -kovinta työntekijää täällä!

Sotkamon Jymy kellisti Joensuun Mailan neljännen kerran tällä kaudella. Voiton takuumiehenä kosteassa kelissä toimi Roope Korhonen, joka rikkoi kaikkien aikojen ensimmäisenä pelaajana pesäpallohistoriassa kahden tuhannen lyödyn juoksun rajapyykin runkosarja ja pudotuspeliottelut yhteen laskettuna.

Jymy jatkoi edellisiltä kierroksilta tutulla koosteella. Pelikuntoon palautunut Niilo Piiponniemi korvasi C-ikäisten leirillä Oulussa pelaavan Samuel Huotarin. Ennusteet povasivat Joensuuhun kesän ennätyssateita, mutta niiltä onneksi vältyttiin, vaikka harmaalta taivaalta ripsi vettä koko illan. Joensuun Maila oli tehnyt pieniä viilauksia kokoonpanoon maanantai-illan kohtaamisesta viisastuneena.

Iiro Kuosa oli toistamiseen tällä viikolla Aapo Komulaista etevämpi hutunkeitossa. Jymy aloitti vakuuttavalla ulkovuorolla, vaikka selvää tietysti oli, että sade tulee vaikuttamaan negatiivisesti molempien joukkueiden sisäpeliin. Jymy ei antanut JoMalle avausvuorossa edes takatilannetta. Jymy puolestaan sai ajot pikaisesti päälle, kun Piiponniemi ratkaisi 0-tilanteen ja Jere Vikström onnistui täyttämään etupesät vielä viimeisellä lyönnillä. Niko Korhonen täytti takapesät ja Roope Korhonen sai palottoman ajolähdön. Viimeinen oli merkattu, joka jäi kuitenkin linjaan. Hannes Pekkinen sai väärän alle, jonka jälkeen lyöntiratkaisu oli tyly: pallo merkistä väliin ja Jymy 1-0 johtoon. Pekkisellä hyökättiin toistamiseen, mutta tästä syntyi palo kotipesään. Jymy sai vielä yhden yrityksen, mutta Roope Korhonen oli irti Aleksanteri Huotarin kumuralla ja vuoro vaihtui sateisella Bolt Stadionilla.

toisessa vuorossa Vikström oli tuttuun tapaan ahnehtimassa paloja ja teki niitä tähän vuoroon kaksi. JoMa ei saanut tässäkään vuorossa miestä kolmospesälle saakka. Lopettavalla Jymy lisäsi johtoa, kun Roope Korhosen kumura napsahti mukavasti mailaan ja painui kakkosjatkeelle viivan päälle. Komulaisen varsi jäi puolestaan lyhyeksi ja lisäjuoksuja ei nähty, vaikka myös Huotari pääsi yrittämään.

Kolmannen aloittavalla JoMa tuli taistelemaan jaksovoitosta, kun Juho Toivolan ajotilanteeseen lyöty pommi kolmosjatkeelle painui maisemiin. Jussi Korhosen jatkesyöksystä huolimatta tilanteesta syntyi ainoastaan kaksi juoksua ja takatilanne, mutta JoMa tuli tasoihin. Vuoro vaihtui, kun Juho Hacklinin viimeinen lyönti leijaili kahden palon tilanteessa kopiksi ja palo otettiin takapesiltä juoksua turvanneista etenijöistä. Jymy tuli lopettavalle jaksovoitto silmissä kiiluen, ja vaikka vuorossa nähtiin palo 1-3-tilanteessa kakkospesälle ja yksi kopinnostopalo, niin Jymy sai ratkaistua jakson kahdella palolla. Roope Korhonen kumautti kumuran väliin ja Elmeri Purmonen toi johtojuoksun. 2000:n juoksun haamurajaa jo hätyytelleen Roopen jälkeen lyömään asteli Huotari, joka löi toisella, merkkaamattomalla lyönnillä pallon väliin ja Niko Korhonen toi juoksun.

Lopettavalla JoMa sai etenijän kolmospesälle, mutta vuoro päättyi, kun Komulainen nappasi näpyn kopiksi ja päätti ensimmäisen jakson Bolt Stadionilla.

Aapo Komulainen sähisi kotipesässä.

Toisella jaksolla Jymy avasi pelin sisältä. Hetken kuluttua Jymyllä oli yhden palon tilanne, missä Vikström oli kakkospesällä ja Komulainen ykkösellä. Kaikkien aikojen lyöjä kutsuttiin lyöntipaikalle jokerinutussa. Roope Korhonen siirteli Vikströmin kolmospesälle. Seuraava kumura napsahti väliin ja Vikström pinkoi kotipesään tuoden Jymyn johtojuoksun. Tällä lyodyllä Roope Korhonen rikkoi kahden tuhannen lyödyn juoksun haamurajan miesten Superpesiksen runkosarjassa ja pudotuspeleissä!

Lisäjuoksuja Jymy ei kuitenkaan vuorossa saanut. Jymy torjui JoMan yritykset. Toisessa vuorossa kumpikaan ei saanut etenijää kolmospesälle saakka, eikä olosuhde sitä kyllä edesauttanut. Kolmannen aloittavalla Ville Väliaho sai kärpäsen Purmosesta kakkospesältä, mutta siitäkin huolimatta Jymy sai puristettua yhden yrityksen. Roope Korhosen kumautus oli jälleen kerran välissä, mutta Iivari Vihanto paloi niukasti kotipesään, kun Konsta Piironen onnistui polttoheitossaan. Kolmannen lopettavalla JoMa aloitti kokoonpanon pyörittelyn ja saikin jokeriksi vaihdetulle Elmeri Liedolle tilanteen: Atte Purmonen kuitenkin paloi kotipesään. Komulainen otti vuorostaan kärpäsen Konsta Kettusesta ja JoMan vuoro kuihtui lyöjien loppumiseen.

Neljännessä huiman rajapyykin jakson alussa rikkonut Roope Korhonen sai jälleen kerran ajolähdön eteensä. Kumura napsahti jälleen kerran otollisesti mailaan, mutta Piironen onnistui suolaamaan palon kotipesään. Lopettavalla JoMan vaihtoruletti jatkui, sillä lyönnit oli tälläkin kertaa jäänyt keskelle ykköskärkeä. JoMa sai rakenneltua takatilanteen, eli käytännössä jaksovoittoon tarvittava määrä etenijöitä oli takapesillä. Jostain syystä kuitenkin Hacklin pyrki onnistuneen vaihdon päälle kentälle palon uhalla, mikä kostautui ensimmäisenä ristinä. Henri Litmanen tuli vapaaseen takatilanteeseen, mutta lukkari Komulainen oli etevämpi: Kettunen irti etulinkulla ja Jymy oli palon päässä voitosta. JoMalla oli kuitenkin vielä ohuen ohut sauma, mutta käytännössä Litmasen piti onnistua vaihdossa tai edetä itse kentälle. Tällä kertaa ratkaisu oli jälkimmäinen ja Vikström pääsi nautiskelemaan palon ykköseltä.

Roope Korhosen ruuti oli kuivaa kosteassakin säässä.

Jymy voitti ottelun kolmostilanteet 14-10 hieman yli 1700-päisen joensuulaisyleisön edessä. Toivola oli Mailan ykköspalkittu ja Piironen ansaitsi kakkospystin. Jymyn ykkönen oli rajapyykkejä ja tonneja puhki paukutellut Roope Korhonen ja kakkonen lukkari Komulainen, joka palkittiin myös ottelun Ruutu-tähtipelaajana.

Katso Boltin tarjoama lehdistötilaisuus alta!

Jymyn seuraava matsi pelataan Marjex Stadionilla sunnuntaina klo 16, kun Pattijoen Urheilijat matkaa Kainuuseen. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy! 

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen