Jymy kellisti Pallo-Veikot – debytantit esiintyivät vahvasti

Sotkamon Jymy – Imatran Pallo-Veikot 2-0 (6-0, 3-2)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy jatkoi voittojen tiellä Imatran Pallo-Veikkojen kustannuksella. Ottelu oli varsin kaksijakoinen: Jymy oli väkivahva ensimmäisellä jaksolla, mutta toisella jaksolla tarvittiin hieman jymymäihää.

Jymy joutui lähtemään kauden neljänteen runkosarjaotteluun erikoisista lähtöasetelmista, sillä joukkueessa nähtiin peräti kolme superpesisdebytanttia. Kasperi Vehkaoja hyppäsi violettioranssien lukkariksi, Samuel Huotari ja Valtteri Virtanen puolestaan jokerinuttuun. Kolmikon debyytti olikin erinomainen, joten varusmiespalvelusta suorittavat Aapo Komulainen ja Iivari Vihanto saavat suorittaa rauhassa palvelukseensa keskeisesti kuuluvan viimeisen sotaharjoituksen. Tilastotieteilijät aloittivat hetimiten pöytäkirjojen tutkimisen: edellisen kerran Jymyn kokoonpanossa oli nähty kolme debytanttia vuonna 2000, kun Jimi Heikkinen, Matti Salminen ja Janne Väisänen debytoivat Jymyn superpesisjoukkueessa.

Joukkueen kapteenin poissaollessa hutunkeitossa nähtiin uusi kokelas, kun Juho Keinänen kantoi kapteenin viittaa harteillaan. Virkaveli Sasu Toikka oli kuitenkin etevämpi ja vei hutunkeiton. Ensimmäisellä jaksolla IPV:n juhlat loppuivat kuitenkin hutunkeittoon, sillä Jymyn ulkopeli iski armotta kiinni IPV:n ykköskärkeen. Vierailijat saivat rakennettua ensimmäisellä jaksolla ainoastaan yhden 3-tilanteen. Roope Korhonen iski Jymyn avaavan juoksun heti aloittavalla upottamalla vastustamattomasti pallon kolmosjatkeelle.

Kasperi Vehkaoja oli yksi Jymyn debytanteista!

Toisessa vuorossa Roope tälläsi säilytyskuvioon kakkossauman puhki ja Kalle Kuosmanen toi illan toisensa. Hannes Pekkinen jatkoi rumputulta takomalla kumuran kakkosjatkeelle Tahko2-ulkopelikuvioon. Kolmannessa vuorossa Elmeri Purmonen kirmasi kotipesään, kun Roope roikotti kumuran jälleen kerran kolmosjatkeelle.

Neljännessa vuorossa nähtiin illan odotetuimpia hetkiä, kun kovalyöntinen Virtanen pääsi purkamaan yhden palon ajolähtöä. Ensimmäisellä Virtanen paiskasi pommin koppareiden väliin takakentälle ja Niko Korhonen kipitti kotiin tuoden Virtasen uran ensimmäisen lyödyn juoksun. Keinänen lisäsi vielä Jymyn johtoa kuuteen juoksuun. Valitettavasti Pallo-Veikot kokivat neljännen tasoittavalla kovan kolauksen, kun joukkueen nopeimpia etenijöitä ja kärkimiehenä hyvin pelannut Joona Mäkelä loukkasi jalkaansa 1-2-taipaleella väistettyään ensiksi Miitri Pesosen saumavetoa. Mäkelä poistettiin kokoonpanosta, ja IPV joutui ruuvaamaan toiselle jaksolle täyden uudenlaisen lyöntijärjestyksen.

Toiselle jaksolle IPV iski kaikki juoksijat ykköskärkeen ja lähti rakentamaan peliä yhdellä pitkällä kärellä. Jymy sai kuitenkin nappialoituksen toiselle jaksolle ja torjui Imatran ensimmäisen rynnistyksen. Vierailijoiden lukkari Rasmus Surakka oli kuitenkin hereillä Jymyn tasoittavalla ja sekoitti kotijoukkueen askelmerkkejä, ja vaikka Jymy sai peräpäästä rakennettua ulkokentänkin avustuksella ajotilanteen, niin tuo yksi kotiutusyritys ei tuottanut tulosta.

Ensimmäisellä jaksolla uran avausjuoksun lyönyt Virtanen painoi toisessa vuorossa pallon merkistä kolmossaumaan ja pakotti ulkopelaajan virheeseen, Jymy siirtyi johtoon. Kolmannessa vuorossa IPV nousi mukaan peliin liki ihmeen kaupalla: kuusi vuoroa keskinkertaisia otteita esittäneet etelä-karjalaiset nousivat tasoihin ja johtoon Toikan ja Atte Brandtin lyödyillä juoksuilla. Lehdistötilaisuudessa IPV:n pelinjohtaja Vesa Toikka harmitteli, etteivät onnistuneet pelissä käytännössä kuin tuon yhden vuoron aikana ja toisaalta Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen sadatteli tapaa, jolla toinen jakso oli lipsua käsistä. Kolmannen tasoittavalla Jymy ei saanut peliään auki, mutta nollasi IPV:n neljännessä.

Tasoittavalla Jymyn oli tehtävä yksi juoksu ottelun voittoon ja kaksi juoksua kolmen pisteen voittoon. Ensimmäinen palo syntyi keulasta ja Jymyn kannalta tilanne näytti varsin tukalalta, kun Niilo Piiponniemen lyönti leijaili etutilanteessa kopiksi haavottaen Niko Korhosen sekä Pekkisen. Piiponniemi taisteli kuitenkin itsensä kentälle ja Niilon ohella jokerinuttuun vaihdettu Juho Keinänen onnistui täyttämään etupesät. Roope Korhonen tuli purkamaan etutilannetta ja tarjosi merkkilyönniksi vaakamailaohitusta, johon Toikka hyökkäsi hyvin kiinni etulukijan paikalta. Tilanne tuoksui pitkään palolta, mutta Toikan epäonneksi ja Jymyn onneksi pallo lensi kuitenkin kolmospesän ohi aina Hiukan uimarannalle saakka. Piiponniemi ja Keinänen tikkasivat molemmat kotipesään varmistaen Jymylle puhtaan otteluvoiton. Katsomon lehtereillä puhuttiin pitkästä aikaa legendaarisesta jymymäihästä. Sitä se eittämättä tällä kertaa oli.

Niilo Piiponniemi palkittiin Lumme Energian energisimpänä pelaajana.

Jymyn parhaana palkittiin tänään kaksi tuonut ja 75-prosenttisesti operoinut Kuosmanen ja kakkospalkinnon pokkasi kolme lyönyt Roope Korhonen. IPV:n kultakypäränä jatkaa niin ikään tänään kultaista kypärää kantanut Miitri Pesonen ja toiseksi parhaita edesottamuksia esitti lukkari Surakka. Piiponniemi oli Jymyn Lumme Energian energisin pelaaja ja viisi paloa ulkopelissä kahminut Kuosmanen oli puolestaan myös ottelun Ruutu-tähtipelaaja.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Jymy kohtaa Supermaanantaissa Kiteen Pallon Rantakentällä klo 18. Kotiottelut jatkuvat Marjex Stadionilla kutkuttavan jännittävällä ottelulla tiistaina 6. kesäkuuta, kun vieraaksi saapuu Joensuun Maila. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti: Olli Korhonen
Kuvat: Roosa Riikola