Otteluraportti | Jymy kompuroi avauksessa

Sotkamon Jymy – Kempeleen Kiri 1-2 (3-2, 2-3, 0-1)

Ottelun tilastot

Pitkään odotettu kauden avausottelu Jymyn ja Kempeleen Kirin välillä ei ollut suuri pesisnäytelmä. Päinvastoin, molemmat joukkueet sortuivat sekä sisä- että ulkopelissä helppoihin virheisiin, joita nähtiin läpi ottelun. Numerot kuvastivat pelin tasaisuutta, mutta KeKi rutisti supervuorossa voiton 2 – 1.

– Kauden avausottelussa on aina ylimääräistä latausta. Siksi pienten virheiden nollaaminen on normaalia hankalampaa ja tämä näkyi selvästi pelissä, analysoi ottelua pesisfilosofi Mikko Kuosmanen.

Kempeleen luotsi Petri Pulliainen iloitsi voitosta.

– Tiiettiin että tästä tulee tiukka peli ja tapellaan tiukasti pisteitä. Ei täältä meikäläinen ole uran aikana juuri hakenut voittoja. Kyllä tästä joukkueella itseluottamus kasvaa vielä enemmän.

Sotkamon Jymyn leirissä Jani Komulainen oli odotetun pettynyt lopputulokseen.

– Tehtiin hirvittävä määrä sellaisia virheitä, mitä ei voittavaan pesäpalloon mahdu. Ihmeellisiä kärpäsiä ja ihmeellisiä lähtöjä. Vaikka ollaan pelattu tässä, niin oliko se sitten ylilatautumista vai mitä. Toki Kempele pelasi hyvän ottelun. Tällä kertaa pyörähti näin, ja paljon jää parannettavaa tuleviin peleihin. Pelejä tulee nopeasti vastaan, mutta pitää käydä läpi että miksi startti oli heikko, analysoi Komulainen.

Molempien sisäpelin toissijaiset virheet saivat pelin näyttämään jopa ulkopelin juhlalta.

Ottelun juoksutilin aukaisi Kempeleen lyöjäjokeri Ossi Meriläinen viimeisenä lyöjänä toisessa vuorossa. Kova sivallus 2-saumaan kotiutti Juhani Ojalan. Antti Korhonen kiskaisi tasoittavalla pelin 1-1:een 2-polttajan ylityksellä, tuojana Niilo Piiponniemi.

Jatkossa Kempele tyrkytti Jymylle lisätilanteita hopeavadilla, mutta lyöjäpuolen ruuti oli märkää. Niinpä jakson viimeisessä vuorossa Meriläinen pudotti merkkaamattoman Riku Niemen eteen ja Onni Määttä ehti kotiin. Matti Korhonen syvensi Jymyn ahdinkoa kotiuttamalla viimeisenä lyöjänä viistomailasivalluksella 3-jatkeelle Marko Pelkosen.

Kotijoukkue joutui antamaan tasoittavalla kaksi paloa eteen saadakseen miehet takapesille. Kun Roope Korhosen kotiutus nousi vielä kopiksi, näytti tilanne kuivuvan. KeKi kuitenkin tyrkytti tasoitusta viimeiseen asti heittämällä harhoja palon paikoista ja kopeltamalla. Topi Korhosen keskisaumalyönnillä kotiutettuaan oli Lauri Rönköllä viimeisellä lyönnillä mahdollisuus lyödä jakso tasoihin, mutta yritys kohosi kopiksi.

Toisen jakson alussa Jymy hyökkäsi vahvasti. Roope löi kotiutuspussarin kolmen ulkopelaajan keskelle eikä kenestäkään ollut ottajaksi: Niko Korhonen toi 1-0. Perään Rönkkö löysi reiän ”Tahko”-ulkopelikuviosta ja pamautti läpi 3-luukusta. Konsta Kurikka ja Roope kotiutuivat ja Lauri itse paloi täpärästi kunnariyrityksessään 3-pesän kynnykselle. KeKi ei pystynyt jaksolla 3-tilanteisiin ennen viimeistä sisävuoroaan, eikä Jymynkään loppujakson sisäpelistä jäänyt positiivista kerrottavaa. Vaikka Kempeleen neljäs tasoittava alkoi kahdella palolla, kimmersi joukkue kaksi juoksua Matti Korhosen kotiutettua Heikki Savikosken ja Pelkosen tuotua Jymyn harhaheitolla kavennuksen. Jatkotilanteesta Ville Väliaho kuitenkin poltti Jonne Luhtavaaran kolmoselle, eikä KeKi päässyt uhkaamaan tasoitusta.

Ville Väliahon vire lautasen äärellä sai jatkoa.

Supervuorossa Jymy valitsi ulkovuoron ja Kempele rakensi ajolähdön. Väliahon sai sotkettua Matti Korhosen yrityksen, mutta Meriläinen onnistui kotiuttamaan viimeisellä lyönnillään Määtän. Joskin on mainittava, että Jymyn ulkokenttä olisi paremmalla yhteispelillä voinut tehdä kolmannen palon ennen juoksun syntymistä Meriläisestä ykköselle lyönnin suuntauduttua keskelle kenttää. Jymy töppäili oman sisävuoronsa herkullisen palottoman ajotilanteen huolella: Antti Korhosen kotiutuslyönnin jäätyä linjaan paloi kaksi etenijää kerralla ja Korhosen viimeisen mentyä laittomaksi päättyi peli saman tien.

Jymyn parhaina palkittiin ulkona tasonsa pitänyt Niko Korhonen (myös paras ulkopelaaja) ja hyvin kentälle mennyt Niilo Piiponniemi. Ville Väliaho oli hyvällä pelipäällä lautasen äärellä tehden toiseksi eniten paloja.

Kempeleen parhaita olivat Jymyn etukentästä vaihtolyönneilleen hyvin tilaa löytäneet Määttä ja Pelkonen.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Sotkamon Jymyn superpesiskausi jatkuu sunnuntaina kovalla ottelulla, kun Jymy matkustaa viime kaudesta kosolti vahvistuneen Pattijoen vieraaksi.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Jami Ivanoff

Jymylegenda Sami Sirviö täytti tänään 50 vuotta!

Syntymäpäiväsankari Sami Sirviön uunituore haastattelu

Oheisessa haastattelussa Sämpy muistelee uransa alkuaikoja, ja sitä, kuinka päätyi pelaamaan takakentälle. Suomen parhaaksi koppariksi 1990-luvulla tituleeratun Sirviön ura päättyi valitettaviin loukkaantumisiin, mutta hän on sittemmin toiminut pelinjohtotehtävissä ja voittanut Pattijoen viuhkassa Suomen mestaruuden.

Sämpy saavutti Jymyssä viisi Suomen mestaruutta, yhden hopean ja yhden pronssin. Hän on vuoden 1991 etenijäkuningas ja kaikkien aikojen pesispörssissä sijalla 41., etenijätilastossa 23. ja kärkilyöntitilastossa 44. Numerolla yksi uransa pelanneeksi pelaajaksi Sämpyllä on poikkeuksellisen paljon lyötyjä: 21+126. Videolta löytyy selitys myös tähän.

Sotkamon Jymy onnittelee Sämpyä!