Jymy kova kärkipeleissä – Joensuu nurin Hiukassa

Sotkamon Jymy – Joensuun Maila 2-1 (2-1, 1-2, 1-0)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy jatkaa tappioitta miesten Superpesiksen runkosarjassa. Tiistai-illan kärkiottelussa violetit nujersivat viime kausien vihulaisensa Joensuun Mailan supervuoroparin jälkeen. Vieraat saivat pisteen mukaansa, mutta pitävää ulkopeliä pelannut Jymy onnistui vaihtolyönneissä sikäli hyvin, että täysi pistepotti oli myös mahdollinen. Marjex Stadonin isännät veivät kolmostilanteet selvästi 14–7.

Sotkamolaisten kokoonpanossa oli muutos Kempele-otteluun, kun Jere Vikström esiintyi ensimmäistä kertaa vuoden 2019 neljännen loppuottelun jälkeen violetissa nutussa ja Lauri Rönkkö seurasi ottelun yläparvelta. Aapo Komulaisen kukistettua Iiro Kuosan hutunkeitossa olivat joensuulaiset ensimmäisenä mailavuorossa. Jymyn harhaheitolla vieraat saivat takatilanteen päälle ja Elmeri Liedon vastustamaton kumura kotiutti Konsta Piirosen. Painostus katkesi kuitenkin alkuunsa sotkamolaisten tuhottua Mailan kakkoskärjen yritykset. Omalla sisävuorolla Jymy kuitenkin sortui töpsypaloihin: Kalle Kuosmanen oli irti kotipesästä kopilla ja karjalaisten lukkari Ville Väliaho narutti Niilo Piiponniemestä kärpäsen. Roope Korhonen yritti kertaalleen, mutta kotiutus pysähtyi Kuosaan.

Joensuun toisen vuoron yritys kilpistyi kahteen nopeaan paloon. Jymy taas pyöritti kakkoskärki Iivari Vihannon kolmoselle etenijä-vaihtajajokerispesialisteillaan ja nyt Roope puhkaisi keskisauman: 1–1. Perään haettiin läpilyöntiä merkistä, mutta Konsta Kettunen oli esteenä ja jatkoja ei tullut.

Roope Korhonen löi Jymyn avausjuoksun!

Maila sai Kettusen kiikutettua kolmoselle kolmannessa, mutta Juho Toivolan lyönti jäi Kuosmasen hanskaan. Tasoittavalla sotkamolaisille yhden palon ajot, joista Kettunen poltti Roopen yrityksestä. Juho Keinänen upotti vastustamattomasti väliin ja Niko Korhonen toi 2–1. Joensuun neljännen yrityksen aluksi Komulainen otti illan ensimmäisen kärpäsen ja Mailan pelinjohtaja Mikko Huotari suunsoitosta keltaisen kortin. Vieraiden tilanne kävi ahtaaksi Niko Korhosen pomputapon jälkeen, mutta Juho Hacklin hoiti Piirosen kolmospesälle asti. Tasoitusyritys jäi haaveeksi Topi Kososen oltua ykköseltä irti Liedon vapaalla yrityksellä ja Jymylle jaksovoitto.

Toisen jakson alkuun sotkamolaiset iskivät päälle yhden palon ajot, ja Roope löi Nikon sisään. Keinänen ei onnistunut jatkotilanteessa ja tällä kertaa kakkoskärki ei saanut uutta tilannetta päälle. Totutun tehokkaasti ulkona häärinyt Kuosmanen sammutti Mailan ensimmäisen sisävuoron. Roope yritti kerran tuloksetta toisessa. Tasoittavalla Toivolan kumurasta Jussi Korhonen poltti Justus Niemeläisen komeasti ja jakson puoliväliin edettiin Jymyn 1–0-johdossa. Kolmas vuoro oli Jymyltä päivän huonoin, ei edes kakkostilannetta. Nyt Joensuu liukui tasoihin, kun ykköskärjen yhden palon ajoista Toivola kiskaisi pallon väliin ja Kettunen kotiutui. Jymyn uusi johtojuoksun haku neljännessä ei tuonut onnistumista, vaan Kuosa ja Väliaho keräsivät tehtyjen palojen merkinnät. Neljännen tasoittavalla paloton ajo oli päällä alle minuutissa ja Toivola löi kolmosjatkeelta hienosti pelin supervuoroon.

Jere Vikström oli paluuottelussaan sisällä 100-prosenttisen varma.

Jymy hyökkäsi jatkovuorossa ensin ja tilanne syntyi keulasta. Roopen viimeinen laittomaksi ja Hannes Pekkisen yrityksestä Iiro Nokkala poltti. Kolmantena yrittäjänä Keinäseltä löytyi jälleen ratkaisijan verta ja Niko Korhonen toi illan kolmannen juoksunsa merkkaamattomalla välilyönnillä. Komulainen pääsi yrittämään johdon tuplaamista, mutta Nokkala oli esteenä. Tasoittavalla punapaidoilla ei kuitenkaan ollut eväitä enää venyttää peliä: Komulainen sotki lyöntipelin ja kolme paloa oli koossa nopeasti lähes 2000-päisen kotiyleisön riemuksi.

Voitto oli Jymylle tämän kauden seitsemäs yhtä monessa ottelussa. Kotivoitot Joensuusta ovat olleet viime kausina sotkamolaisille harvinaista herkkua: vuodesta 2018 laskien Jymy on voittanut runkosarjakohtaamisista violetilla tekonurmella vain kaksi seitsemästä ja ylipäätään kaikista otteluista seitsemän peliä 25:stä. Palkintoraati huomioi ulkopelin maestron Komulaisen otteet ja Pekkisen lyöntipelin. Kuosmasen kahdeksan tehtyä paloa oli miehelle perustekemistä, mutta parhaan ulkopelaajan palkinto sillä tuli yhtä kaikki. Energisimmän pelaajan palkinnon ansaitsi vaihtolyönneissään sataprosenttinen Vikström.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Jymyllä on edessä tiivis peliviikko, sillä torstaina joukkue kohtaa Seinäjoen JymyJussit Pohjanmaalla ja sunnuntaina Hiukkaan saapuu Kempeleen Kiri. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen