Jymy kumosi Kossun – piste jäi liitolle

Koskenkorvan Urheilijat – Sotkamon Jymy 0-1 (0-6, 1-1)

Ottelun tilastot

Jymy hankki kauden kolmannen voiton harvinaisen koti-vieras–tuplapelimatkan toisessa osaottelussa perjantaina Koskenkorvalla. Sotkamolaisten osalta harmiteltavaksi jäi yhden pisteen lipeäminen toisen jakson tasapelin myötä.

Roope Korhonen ei taipunut häviämään hutunkeittoa kahdessa ottelussa peräkkäin, joten Jymy sai valita ulkovuoron. Koskenkorvan jäätyä ilman tilannetta puski sotkamolaisjoukkue isännät kerralla kumoon. Kärki teki palottoman ajon ja Aapo Komulainen otti pussinpohjasta Kalle Kuosmasen sisään. Roope Korhosen nuoliainen meni Aku Kettusen räpylän alta takakentälle ja Joni Rytkönen eteni kotipesään. Jere Heikkisestä välissä palo etulaittomalla, sitten Niilo Piiponniemen keskipomppukotiutus jäi matalaksi, mutta ei tarttunut Aleksi Rantalan hanskaan: Niko Korhonen toi 0–3. Kentän tyhjennyksen jälkeen kakkoskärki pääsi näyttämään kykynsä. Tilanne syntyi kolmella lyöjällä ja pelinjohtaja Jani Komulainen otti yllätysmerkillä Antti Kiiskisellä kotiin, mutta Ville Veittikoski poltti kakkosrajapienestä. Ville Kotrolla jätettiin tarkoituksella viimeiseen ja turvattiin juoksua välilyöntiyrityksessä. Lyönti onnistui ja Juho Keinänen kotiutui. Kun korvalaisten ulkokenttä ei täyttänyt pesiä ajoissa, ehti Kiiskinen juosta kolmoselle ja ajo jatkoi kärkimies Kuosmaselle asti. Pystymailalyönti jäi linjaan, mutta poltti jälleen ulkopelaajien hanskoissa. Tilanteeksi 0–5. Violettipaidat pyörittivät vielä lyönnit Jussi Korhoseen asti.

Koskenkorva sai toisessa vuorossa kaksi kotiutuspaikkaa, mutta Kalle Kuosmanen ja Joni Rytkönen suorittivat Petteri Kortelaisen haastoista. Kuosmasen jalka kramppasi polttotilanteessa ja hän jäi varotoimenpiteenä loppupeliksi penkille. Kapteeni Niilo Piiponniemi oli mies paikallaan korvaajana ja ravasi loppupelin polttolinjassa kuin nuori varsa. Roope Korhonen otti tasoittavalla isäntien kakkospussista Rytkösen täpärästi kotiin ja jakson juoksut oli tehty. Kossu pelasi vielä lyhyen ja pidemmän vuoron saamatta kolmostilannetta ja Jymyn paloton ajolähtö kolmannessa jäi tuloksettomaksi.

Toisen jakson alkuun violettien painostus ei tuonut tulosta, sillä Roope Korhosen takakenttälyönnillä Rytkönen paloi niukasti ja toinen veto tarttui tällä kertaa Kettusen hanskaan – Niko Korhosesta reilumpi palo. Kossulla oli tasoittavalla kahden palon yritys, mutta Piiponniemen ulottuva hanska ehti Kortelaisen saumavedon eteen. Jymyn toisessa mahdollisuudet juoksuntekoon typistyivät parin turhan palon takia yhteen, eikä siitäkään tullut sen kummempaa Rytkösen irrottua kopiksi menneellä R. Korhosen saumavedolla.

Roope Korhonen sai jälleen tuuletella mailan varressa.

Toisen tasoittavalla ottelu sai uutta jännitystä, kun lopulta takatilanteeseen lyömään päässyt kaikkien aikojen lyöjätilaston ykkönen Jere Dahlström vetäisi viistarin Jussi Korhosen eteen merkistä ja Veli-Pekka Yli-Hirvelä avasi korvalaisten juoksutilin. Roope Korhonen pääsi kolmannessa lyömään Niilo Piiponniemeä kotiin, mutta yritys kantoi 2-koppari Jesse Rantamäelle kopiksi. Isäntien kaksi yritystä lisätä johtoaan torpedoi Aapo Komulainen.

Jymy saapui siis jakson viimeiseen vuoroon ahtaassa raossa, joka syveni Niko Korhosen ensimmäisen vaihdon tuottaessa palon kolmoselle. Myös ykkösvaihdon yrityksestä Koskenkorva pääsi yrittämään ristiä, mutta Rytkönen voitti pesänvälin täpärästi jalalla. Koskenkorvan pelinjohtaja Mikko Vainionpää protestoi tästä tuomiosta itselleen varoituksen – samalla sotkamolaiset saivat arvokasta hengähdysaikaa. Aapo Komulaisen koukkunäpystä Veittikoski punnitsi kerran ja heitti ohi kolmospesästä, eikä Rytköstä tarvinnut kahdesti käskeä yrittämään suoraan kotiin. Yli-Hirvelä oli kuitenkin jatkeella varmistamassa ja Kossu pääsi jo palon päähän jaksovoitosta. Samassa tilanteessa Niko Korhonen eteni kolmoselle ja violetit punoivat hetken kuluttua juonia aikalisällä. Roope Korhosen ensimmäiseen kotiutusyritykseen ladattiin isot panokset, eikä kaikkien aikojen lyöjätilaston kakkonen tässä kohtaa aikonut epäonnistua. Kaikki liikkuivat (kahdella palolla) ja Roope löi pallon tylysti väliin: 1–1. Perään yritettiin merkkaamatonta, joka kuitenkin jäi Rantalalle kopiksi. Yli-Hirvelän heittokättä vastaan pelatessa Aapo Komulainen oli joutunut ottamaan syötön aikana irti kolmospesästä, joten vuoro loppui siihen.

Ilmajokisten tehtyä tasoittavalla palottoman ajon saivat sotkamolaiskannattajat pureksia hetken kynsiään. Tulos oli kuitenkin isännille erittäin nolo. Kortelaisen ensimmäisellä lyönnillä Anttoni Jakobsson irtosi kolmoselta omia aikojaan, vaikka Niko Korhonen sai linjalyönnin vaivatta katki. Kortelaisen vaihtolyönti jäi puolestaan Ville Kotrolle linjaan ja kolmoselle toinen palo. Vaihtopenkillä peliä analysoinut Kuosmanen ennustikin loppuratkaisun jo ennen viimeistä syöttöä: Komulainen nakkasi lohipaalun, johon Kortelainen ei saanut kunnollista osumaa. Kolmas palo ja kaksi pistettä kainuulaisten mukaan.

Aapo Komulainen sekoitti isäntien pakkaa kotipesässä.

Jymyn räväkkä alku ja isäntien runsaat virheet antoivat liian optimistisen lupauksen loppupeliä ajatellen. Vieraat tekivät jokaisessa vuorossa takatilanteen, mutta Koskenkorva pystyi lukkari Ville-Veikko Ollin johdolla napsimaan välipaloja, ja loppua kohden räpylätkään eivät vuotaneet ylimääräistä. Jymyn ulkopeli hyydytti härkäpaidat kahdeksaan takatilanteeseen, eikä Kortelainen löytänyt lyönneilleen oikeaa osoitetta. Ainoan juoksun iskeneen Dahlströmin paikat olivat vähissä. Jymyn sisäpelin turbo oli jälleen Roope Korhonen, joka kotiutti kolmesti. Palkinnot menivät ansaitusti Rytköselle ja Niko Korhoselle, myös Piiponniemi pelasi onnistuneen pelin. Koskenkorvan palkitut olivat sisällä hyvin vaihtanut ja ulkona varma Yli-Hirvelä ja Kettunen. Parhaana ulkopelaajana palkittiin koko pelissä eniten paloja viskannut Tuomas Tuohisaari (6), eli pysti tällä kertaa jopa aiheellisesti hävinneen joukkueen edustajalle. Jymyn linjan vaihdettua pelin aikana järjestystä oli Niko Korhonen vieraiden tehokkain ulkona (neljä tehtyä ja kolme avustettua paloa).

Sotkamolaisten seuraavassa ottelussa luvassa on herkkupala, kun Jymy matkustaa vahvistuneen Joensuun Mailan vieraaksi keskiviikkona.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen