Jymy loppuotteluun – Kempele nujertui Roopen johdolla

Kempeleen Kiri – Sotkamon Jymy 0-1 (3-3, 0-4)

Ottelun tilasto

Voit äänestää Jymyn Bolt -kovinta työntekijää täällä!

Sotkamon Jymy selvisi tiistaina 26:nnen kerran miesten Superpesiksen loppuottelusarjaan. Finaalipaikka ratkesi Kempeleen Sarkkirannassa, kun Jymy nujersi isäntäjoukkueen tiukan kamppailun päätteeksi. Välieräsarjan neljännessä pelissä yleisöön menevä vuoristoratamainen johtopaikan vaihtelu jatkui ensimmäisen jakson ajan, mutta toisella puoliskolla violetti joukkue pelasi sarjan tiiveimmän ulkopelijakson eikä antanut Kempeleelle enää mahdollisuuksia.

Autofix1.com Areenalle kerääntyneet 2578 katsojaa saivat ensimmäisellä jaksolla koko rahan edestä jännitettävää. Aapo Komulainen voitti hutunkeiton ja vei Jymyn ulkovuoroon.

Ensimmäisen aloittavan huippuhetki kotijoukkueen kärjen taituttua oli Juhani Ojalan läpilyönti kolmosjatkeelta. Jussi Korhosen rivakka pallonhaku esti juoksut, mutta Kempeleen lyöjämöröt pääsivät kotiutuspaikkaan. Ossi Meriläisen sivallus ei onnistunut ja kun Ojala nukkui takavaihdon, jäi toinen yritys lopulta saamatta. Tasoittavalla Jymyn kärki pyöritti yhden palon ajot Roope Korhoselle, mutta Tuomas Jussila poimi yrityksen ja poltti Jere Vikströmin.

Toinen vuoro alkoi Markus Keski-Petäjän koppareiden ylityksellä, jolla kärkietenijä viiletti suoraan kakkoselle. Onni Määttä täytti ykkösen ja Jussila hoiti kolmossaumasta takatilanteen. Viimeisellä pelinjohtaja Petri Tuuva laittoi kotiutusmerkin viuhkaan ja KeKi-kapteeni suuntasi lyönnin kolmospussiin. Niko Korhosen palautus karkasi Komulaiselta mainoksiin ja neljännen kerran ottelusarjassa Kempele teki ottelun avausjuoksun. Samassa tilanteessa myös Määttä kävi lipulla asti, eikä ehtinyt takaisin kolmoselle ennen kuin Aapo säntäsi pallon kanssa kotipesään. Tuskin vierasjoukkueen jäsenet (ja fanit) olivat ehtineet huokaista, kun seuraavaksi Antti Korhonen tinttasi kakkosrajasta pallon läpi. Iivari Vihanto haki pallon nurmikolta ja taittoheitto Kalle Kuosmasen kautta ennätti kotipesään ennen Jussilaa. Kempele oli tässä vaiheessa lyönyt jo kolmesti läpi yhteensä kymmenen pesänvälin arvoisesti, mutta lyönneillä ei ollut syntynyt yhtään juoksua.

Jymyn lyönnit jäivät keskelle lyöntijärjestystä ja perältä pelaaminen tuotti palottoman ajolähdön Roopelle. Vihainen piiska kakkospuolelle väliin kotiutti Elmeri Purmosen ja Jymy tasoitti. Roope tarjoili jatkoajot Komulaiselle, jonka kolmospuolen yrityksestä Aatu Saastamoinen heitti ensimmäisen palon. Viimeisellä merkki oli uudestaan päällä: hutilyönnin jälkeen Aapo osui vartalollaan palloon, ja tuloksena estäminen, kaksi paloa ja vuoronvaihto.

Kolmannessa Komulainen sai Jussilan kiinni, mutta Korhosen veljekset taikoivat Kempeleen johtoon: Antti järjesti ajot ja aikalisän jälkeen Matti Korhonen pomputti tahko2-ulkopelikuvioon nokkamiehen yli kakkospuolelle: Keski-Petäjän vauhti riitti Hannes Pekkisen heittoa vastaan 2–1-juoksuun. Jatkoajoista Sami Haapakosken lyönneistä Vikström ja J. Korhonen polttivat vuorotellen.

Tasoittavalla Vikströmin vaihtolyönnistä palo, sitten pesät täyteen N. Korhosen ja Pekkisen toimesta. Roope löi keskisaumaan ja Jussila pääsi suorittamaan, mutta Vikström tuli liukkaasti. Kempele käytti haaston, jonka myötä tuomaristo vahvisti kentällä tekemänsä oikean tuomion: 2–2. Seuranneet Aleksanteri Huotarin ja Kuosmasen yritykset Keski-Petäjää vastaan tuottivat niukan palon Nikosta ja haavat Hanneksesta. Kuosmanen järjesti vuoroon neljännenkin yrityksen Jussi Korhoselle, mutta se päätyi A. Korhosen räpylään.

Kalle Kuosmanen lyöntipuuhissa.

Neljännessä käsikirjoitus toisti samaa kaavaa: kolmannen kerran kotijoukkue meni johtoon ja kolmannen kerran Jymy tasoitti jakson. Violetit ahdistivat KeKin kahdella palolla viimeisille lyöjille, mutta Haapakosken väliohituksesta Kuosmasen polttoheitto meni ohi kolmospesästä eikä varmistamaan juossut Jussi Korhonen päässyt katkaisemaan palloa ajoissa. Jussila toi harhaheitolla 3-2:een.

Tasoittavalla Vikström sortui laittomaan, mutta N. Korhonen ja Pekkinen järjestivät tehtaan takuulla tilanteen. Pappa Korhosen kotiutusyritys jäi viimeiseen ja suuntautui suoraan A. Korhosta kohti. Tällä kertaa pieni virhepomppu pakotti ”Möykyn” räpylävirheeseen ja Vihanto kiiruhti 3–3:een. Jymy sai kaksi yritystä jaksovoittoon, mutta Keski-Petäjä ja Määttä polttivat painepalloista. Jakson tulos ratkaisematon, 3-tilanteet Jymylle 11–9.

Kakkosjakson alkuun Jymy teki tyrmäysiskun: ykköskärki onnistui jälleen yhden palon ajon rakentamisessa ja Roopen maila hehkui. 2-koppari Perttu Olli syöksyi ensimmäisen puhkaisuyrityksen kopiksi, mutta viimeisellä kakkossauma putosi varmasti väliin ja epäonnekseen Olli potkaisi pallon jatkeelle: Vikström ja N. Korhonen kotiin. Niilo Piiponniemi upotti heti perään samaan kohteeseen kakkosjatkeelle ja Pekkinen toi kolmannen juoksun. Perästä palot täyteen, ja KeKi yrittämään. Määttä teki kopinnostopalon ja neloseksi vaihdetun Haapakosken vaihtoyritys jäi Komulaisen ulottuville. Korhosten veljesten yhteispeli tuotti takatilanteen, mutta Vikström poltti kotipesään.

Roope Korhosen lyöntivire oli ratkaisevan ottelun vaatimalla tasolla.

Toisen aloittavalla Kempele katkaisi Jymyn ykköskärjen ja juoksun yritys jäi kakkoskeulaan. R. Korhonen järjesti itselleen takatilanteen ja tempaisi pallon väliin. Ollin polttoheitto jäi hieman vajaaksi ja Kuosmanen ehti kotipesän kynnykselle. Tuomaristo vihelsi palon ja Jymy haastoi: videoita tutkimalla selvisi, että Kallen käsi venyi viivan päälle ennen kuin Lassila sai pallon vangittua ja Jymylle jo 4–0-johto. Kun Kempeleen yhden palon ajoista Matti Korhosen lyönti meni kopiksi Pekkiselle ja Antti Korhonen oli irti ykköseltä, jäivät isännät toistamisen juoksuitta.

Kolmas sisä Jymyltä oli pelin ensimmäinen ilman kolmostilannetta, mutta violetit vastasivat ulkopelissä tekemällä nopeat kolme paloa kakkoselle isäntien kärjestä. Myös Jymyn viimeinen yritys jäi piippuun, mutta Kempele oli pakkoraossa: neljä juoksua tai sarja katkeaa. Isäntien kakkoskärjestä rakentui tilanne, tosin Lassila sortui pahassa paikassa kopinnostopaloon ja yksi risti rasitteeksi. Jokeripaitaan siirtynyt Antti Korhonen ei viimeisellä onnistunut Komulaisen pihdeissä ja Matti Korhosen yrityksellä Teemu Hollanti irtosi kolmoselta ennen aikojaan, kun pallo jäi Ville Kotron hanskaan kopiksi. Jakso Jymylle 4–0 ja välieräsarja päättyi kainuulaisjuhliin voitoin 3–1.

Jymy vei pelissä kolmostilanteet 15–12 ja kärkilyönnit 33–27. Koko sarjassa juoksut menivät tasan 29–29. Kuudella lyödyllä ykköspalkinnon tänään saanut Roope Korhonen moukaroi koko sarjassa 1+15 lyötyä ja toi kaksi juoksua päihittäen kolmella pisteellä sarjan tehokkaimpana pelaajana Kempeleen ykkösenä palkitun Tuomas Jussilan (3+3/9), joka heitti neljännessä pelissä seitsemän paloa. Jymyn paras polttaja oli Kuosmanen viidellä, Vikström säesti neljällä. Kempeleen ykköskärjestä Keski-Petäjä toi neljään otteluun kahdeksan juoksua ja Määttä kuusi. Yksittäisten juoksujen lyöjinä kunnostautuivat Matti (7) ja Antti Korhonen (5). Kaikkiaan Jymyn sisäpeli pyöri laajemmin, sillä kuusi pelaajaa (Vihanto, Vikström, N. Korhonen, Pekkinen, Kuosmanen ja Purmonen) toi vähintään kolme juoksua sarjan aikana. Jymyn kakkosena palkittu Pekkinen saalisti myös 1+3 lyötyä ja 16 kärkilyöntiä sarjaan.

Jymylle varmistunut SM-mitali on seurahistorian 30:s ja loppuottelupaikka 26:s. Kaikkiaan sijoituksia kahden parhaan joukossa on nyt varmistunut 27, kun mukaan lasketaan 60 vuotta sitten saavutettu seuran ensimmäinen mestaruus. Loppuottelusarja Vimpelin Vetoa vastaan alkaa lauantaina Saarikentällä ja mestaruuteen tarvitaan kolme voittoa.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Liput sunnuntain toiseen finaaliin tulee myyntiin keskiviikkona. Liput tuttuun tapaan osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Kuvat: Olli Korhonen
Teksti: Juuso Hyvönen