Jymy matkaa lopputurnaukseen – ”Halutaan pelata sisäpeliä laajalla rintamalla!”

Sotkamon Jymy matkustaa viikonloppuna Joensuuhun Superpesiksen Halli-SM-lopputurnaukseen. Kainuulaiset kohtaavat Kouvolan Pallonlyöjät lauantaina välierässä. Kalle Kuosmanen suuntaa Pohjois-Karjalaan suurella mielenkiinnolla.

Sotkamon Jymy raivasi tiensä Halli-SM -lopputurnaukseen voittamalla sekä Pattijoen Urheilijat että Kempeleen Kirin alkusarjassa Kajaanin Pallohallissa. Jymyn ohella lopputurnaukseen paikkansa lunastivat tutut kilpakumppanit: hallitseva Suomen mestari Vimpelin Veto, lopputurnauksen isäntäjoukkue Joensuun Maila ja lauantaina välieräkamppailussa vastaan asettuva Kouvolan Pallonlyöjät.

Tällä kertaa halliolosuhteet muuttuvat merkittävästi alkusarjan otteluista, kun Kajaanin viileähkö halli vaihtuu Joensuu Areenan lämpöön. Sisäpeli on ollut läpi talven yksi Jymyn keskeisimmistä painopistealueista harjoittelussa ja ykköstilanteen purkajaksi Jymyn sisäpelikoosteessa hypännyt Kalle Kuosmanen odottaa innolla, mitä tuleva viikonloppu joukkueesta kertoo.

– Kantava ajatus on, että pelataan laajasti koko sisäpelirosterilla. On mielenkiintoista nähdä miten hyvin siinä onnistutaan viikonloppuna, Kuosmanen tuumaa.

Kuosmanen kirmasi vielä viime kaudella Jymyn kärkimiehenä. Tulevalla kaudella hänen vastuullaan on ykköstilanteen purkaminen: yksi sisäpelaamisen vaikeimmista tehtävistä. Vaikka Superpesiksessä tuleva kausi edellä mainitussa roolissa tulee olemaan ensimmäinen laatuaan, niin käytännössä Kuosmanen on kuitenkin pelannut kaikki juniorivuodet juuri ykköstilanteen erikoismiehenä. Tuttuun rooliin pääsy on tuonut monipuolisuutta ja mielenkiintoa pitkään harjoituskauteen.

– Sisäpelin harjoitteleminen on ollut huomattavasti miellyttävämpää. Jokaisessa treenissä pääsee pelaamaan mielikuvituksen kera peliä, löi palloa sitten verkolla tai Kajaanin Pallohallissa. Harjoitukset rakentuvat ikään kuin lyöntivuoroista, joissa kuvitellaan lyöntiratkaisuihin vaikuttavat tekijät, kuten palot, väärät, laittomat, merkit ja mitä tapahtuu milläkin lyönnillä. Tekemisestä tulee väkisinkin enemmän pelinomaista, Kuosmanen taustoittaa.

Kuosmanen pelaa ykköstilanteen purkajana hänelle itselleen ominaisimmassa roolissa.

Jymy on talven aikana kohdannut halliotteluissa Pattijoen kahdesti ja Kempeleen kertaalleen. Kuosmanen kokee myös, että nykyisessä roolissa hän pystyy henkilökohtaisella tasolla suorittamaan rauhallisemmin ja vapautuneemmin.

– Olen purkanut ykköstilannetta käytännössä koko elämäni, ja itselle ominaisimmassa roolissa pelaaminen ainakin tuntuu vapautuneemmalta. Itseluottamus ei ole niin sidottu onnistumisiin, joten epäonnistuminenkaan ei tuo ahdistusta tekemiseen, Kuosmanen avaa ja korostaa, että he ovat löytäneet välittömästi yhteisen sävelen Elmeri Purmosen kanssa.

Häkellyttävän kovaa kyytiä pesältä toiselle etenevän Purmosen ja Kuosmasen kemiat ovat kohdanneet alusta saakka.

– Ollaan keskusteltu Epen kanssa paljon pelaamisesta myös ”vapaa-ajalla”. Molemmat ovat tuoneet ykköstilanteen purkamiseen erilaisia näkökulmia ja sitä kautta löydetty punainen lanka.

Jymyn kärkikaksikko Vuokatti Areenan uumenissa.

Kun Kuosmaselta kysytään: ”mitkä muut asiat ovat suurennuslasin alla viikonloppuna kuin otteluiden voittaminen?”, niin tänä vuonna 22 vuotta täyttävä Jymyn kasvatti kertoo, ettei juurikaan pidä otteluiden etukäteisestä teemoittamisesta, mutta antaa kuitenkin vastauksen.

– Minua kiinnostaa se, että kun tähdätään voittamiseen, niin mitkä asiat siihen lopulta johtaa. Sisäpelillisesti kiinnostaa meidän tilanteiden rakentelu, etenkin kun lyöjämiehet ovat osoittaneet hyvän vireen aiemmissa hallipeleissä. Ulkopelillisesti käännän katseeni etukenttäpelaamiseen vaihtotilanteissa ja siihen, että miten hyvin saadaan siirrettyä vastustajien lyöntiratkaisuja kauemmas kotipesästä.

Pesäpallossa tässä onnistuminen tarkoittaa monesti sitä, että kolmostilanteiden rakentaminen on haastavampaa ja niitä syntyy vähemmän. Kuosmanen kehoittaakin pesiksen ystäviä seuraamaan Juho Keinäsen otteita etukentällä, joka on joukkuekaverin mukaan mennyt talven aikana eteenpäin niin pelillisesti kuin fyysisestikin. Toinen mielenkiintoinen seurattava Jymyn leiristä Kuosmasen mukaan on kokenut kehäkettu, Niilo Piiponniemi.

– Niilon sisäpelaamista ja roolia on monipuolistettu entisestään viime kesästä. Jokerina Niilo tuo meidän sisäpeliin ison aseen, jota voidaan käyttää tilanteessa kuin tilanteessa, kun pitää raapia tilanne päälle.

Viikonlopun Halli-SM-lopputurnauksen aikataulu:

La 18.3. klo 13.00 välierä Joensuun Maila – Vimpelin Veto
La 18.3. klo 17.00 välierä Sotkamon Jymy – Kouvolan Pallonlyöjät
Su 19.3. klo 13.00 pronssiottelu
Su 19.3. klo 17.00 loppuottelu

Ottelut on katsottavissa Ruutu-palvelusta ja viikonlopun liput myydään täällä!

Teksti: Olli Korhonen