Jymy on Suomen mestari – Kolmas loppuottelu ratkesi virheettömällä pelillä

Runsasjuoksuinen ottelusarja Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan päättyi sotkamolaisjuhliin, kun Jymy voitti ratkaisuottelun kotonaan selkein lukemin 2 – 0 (3-2,12-5). Tulevaisuuden pesäpallo päihitti tällä kertaa kokemuksen, kun Jymyn nuori joukkue kaatoi kokeneet vastustajat. Ottelun ratkaisut nähtiin tauon molemmin puolin. Kouvolan takaa-ajo ei tuottanut tulosta ensimmäisen jakson lopussa ja kun vieraat pääsivät toisella jaksolla ensimmäistä kertaa johtoasemaan rynnisti Jymy välittömästi edelle.

Jymy sai otteluun parhaan mahdollisen alun. Niko Korhonen poltti Tommi Mäentaustan ykköselle ja Aapo Komulainen irroitti Santeri Löppösen väärältä kakkoselle. Vieraat ehtivät juuri ja juuri saada räpylät käteen, kun Niko Korhonen paukutti jo pallon upeasti 3-luukusta Hiukkaan. Joni Rytkönen toi edellä juoksun ja Korhonen kiersi kunnarin. Kouvola oli lyöty kanveesiin, eikä Jymy luopunut johtopaikasta avausjaksolla.

Vaikka loppunumeroiden perusteella ottelusta ei pysty puhumaan ulkopelin juhlana, oli ensimmäinen jakso tiivistä räpyläpeliä. Koko jaksolla ei nähty kuin yksi Kouvolan ulkopelivirhe. Jymy ei pystynyt hyödyntämään Gorban kunnaria seurannutta takatilannepainostusta. Toisessa vuorossa keltapaidat saivat Mäentaustan kolmoselle ja Jere Dahlström yritti kahdesti kotiutusta: Konsta Kurikka ja Rytkönen polttivat kotipesään.

Seuraava kolmostilanne syntyi vasta kolmannen tasoittavalla. Jymyn keulan sakattua jäi Niko Korhonen yksinäiseksi etenijäksi kakkoselle. Roope Korhonen siirteli hänet kolmoselle ja Lauri Rönkkö pääsi ensimmäistä kertaa mailanvarteen. Parin tahdisteluosuman jälkeen viimeinen lyönti viuhui keskisaumasta takakentälle ja Jymy johti kolmella ennen Kouvolan viimeistä sisävuoroa. Jakson loppuun KPL sai pelattua lopulta ottelun parhaaksi jääneen sisävuoronsa. Asiaa auttoi peräpäästä puoliksi varkain syntynyt paloton ajolähtö. Jere Dahlström kotiutti Sasu Toikan vastustamattomalla kiskaisulla 2-puolelle. Hyvässä nosteessa vieraiden ykköskärki pääsi iskemään ja teki peräti viisi peräkkäistä takatilannetta, joista heti ensimmäisestä Matti Latvala löi tavaramerkkinsä yhden käden kääntöpienen. Antti Korhonen oli hyvin pallossa, mutta ei ehtinyt polttaa Mäentaustaa. Tilanne oli 3-2. Jymy kuitenkin taittoi Kouvolan etsikkoajan. Joni Rytkönen poltti Matti Saukon painepallosta ja Niilo Piiponniemi suolasi merkkaamattomalla välilyönnillä myöhään lähteneen Juho Hacklinin. Heti perään Piiponniemi juoksi Toni Kohosen jatkeelle leijailleen kotiutusyrityksen kopiksi. Jakso päättyi Aapo Komulaisen lohipaaluun, josta Valtteri Luoman kopinnosto meni 2-puolelta kymmenkunta senttiä laittomaksi.

Kaikkien aikojen nuorin mestarilukkari Aapo Komulainen.

Toisen jakson Jymyn ensimmäinen hyökkäys ykköskärjestä mureni käsiin, mutta kuten niin monta kertaa kauden aikana, astui kakkoskärki esiin. Ensimmäisellä jaksolla vähillä töillä ollut Roope Korhonen siirsi Riku Niemen kolmoselle ja sitten oli viimeisenä lyöjänä Lauri Rönkön hetki. Matala veto 2-jatkeelle tuotti avausjuoksun. Kouvola tuli mukaan peliin, kun Toni Laakso kiskaisi 3-saumasta Matti Saukon sisään. Seuraavalla lyönnillä merkki oli uudelleen päällä. Näpy jäi kaaren eteen ja Komulainen teki palon kotiin ja ykköselle. Joni Rytkösellä olisi ollut mahdollisuus polttaa Matti Latvala kolmoselle ja mahdollistaa erittäin harvinainen kolmen palon heittoketju, mutta yleisön pauhu vaikeutti ratkaisevasti kommunikointia. Niinpä Dahlström löi Latvalan kotiin välilyönnillä ja Kouvola oli ensimmäistä kertaa johdossa.

Vieraat pelailivat pitkän sisävuoron ja Jymyn sisävuoron alkuun merkkivirhe tyhjensi kentän Niko Korhosen edestä. Tässä kohtaa oli violetit antoivat jälleen voimannäytteen: Antti Korhonen sivalsi 1-tilanteessa viimeisellä samaan paikkaan kuin Gorba edellisjaksolla. Pallo viipotti Hiukkaan ja tuloksena 1+1 juoksua. Jymy siirtyi uudelleen johtoon. Nyt jatkotilannetta ei jätetty hyödyntämättä. Aapo Komulainen löi heti seuraavana lyöjänä pallon 3-jatkeelle väliin ja Möken tuplajuoksuun, tilanteeksi 4-2. Kakkoskärki Kuosmanen-Niemi-Kurikka laittoi tilanteen pystyyn ja Roope Korhonen iski keskisaumasta 5-2. Jymy jatkoi ilman yhtään paloa toiselle lyöntikierrokselle. Ykköskärki teki perusajolähdön ensimmäistä kertaa pelissä ja nyt kouvolalaisten hermot eivät enää kestäneet. Antti Korhosen näpäys viimeisellä oli sekin liian vaikea. Toikka heitti varmassa tilanteessa huonosti eikä Janne Kivipelto saanut kiinni: Piiponniemi kotiin ja tilanne 6-2. Lauri Rönkön 3-pussinpohjalyönnillä Joni Rytkönen näytti nopeuttaan ja ehätti ennen Anssi Lammilan polttoheittoa: 7-2. Jymy pääsi yrittämään vuorossa kotiutusta vielä neljä kertaa, mutta ei enää lisännyt juoksutiliään. Kun kainuulaiset saivat pidettyä KPL:n tasoittavan lyhyenä (Laakso löi yhden kavennuksen), ei vierailla ollut enää pelimerkkejä.

Kaikkien aikojen pudotuspelipelaaja.

Jymy mörssäröi varmuuden vuoksi lisäjuoksuja: Antti Korhonen sivalsi 3-saumasta Piiponniemen sisään ja Roope löi 2-jatkelyönnillä Rytkösen kotiin. Viimeisessä sisävuorossa violetit menivät kaksinumeroisille (ensimmäistä kertaa finaaliottelussa sitten vuoden 2006): Topi Korhosen käiveröpompulla Rytkönen sekä Roope Korhosen ja Aapo Komulaisen 3-puolen lyönneillä Niko ja Topi Korhonen kotiutuivat. Jymy johti ennen viimeistä tasoittavaa 12-4. Upeassa kelissä pelatun ottelun huuma täydentyi ja kainuulaisten viiden vuoden odotus päättyi Joni Rytkösen poltettua Jere Dahlströmin kolmoselle. Siitä käynnistyivät riehakkaat mestaruusjuhlat.

Jymyn parhaat ottelussa olivat samat herrat, joiden osalta kausi oli kokonaisuutena huikea: Niko Korhonen ja Antti Korhonen. Pudotuspelien kärkilyöntitilaston voittanut ja ratkaisufinaalissa kuusi paloa ulkopelissä heittänyt Gorba palkittiin myös pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana. Rytkönen (19 tuotua) jakoi etenijätilaston voiton Mäentaustan kanssa. Kokemuksen vahvoja hartioita edustanut kapteeni Roope Korhonen oli 2+26 lyödyllä jälleen kerran pudotuspelien lyöjätilaston ykkönen. Roopesta tuli myös pelaajien kaikkien aikojen SM-mitalitilaston kärki. Hän on voittanut 20 mitalia, joista kultaisia on täysi tusina.

Joukkueen pelaajistossa oli peräti kahdeksan ensikertalaista mestaria. Yhdeksikössä pelanneista ainoastaan Niko Korhonen ja Niilo Piiponniemi olivat kokeneet mestaruushurmion aiemmin. Lisäksi kauden aikana pelanneista pelaajista Matias Litmanen, Aatu Saastamoinen ja Ville Väliaho voittivat ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Jymyn nuorista sankareista Aapo Komulaisesta tuli kaikkien aikojen nuorin miesten mestarilukkari ja ennen tätä kautta ainoastaan yhden superpesispelin pelannut Kalle Kuosmanen murtautui kerralla valtakunnan eliittiulkopelaajien joukkoon. B-poikien mestaruudesta ehtivät aiemmin viikolla riemuita mainitun kaksikon lisäksi myös Kurikka ja Saastamoinen. Huomioidaan myös, että B-poikien kärkinimiin kuulunut Niko Tuikka pelasi kauden aikana miesten joukkueessa kaksi ottelua.

Pelinjohtaja Jani Komulainen liittyi Martti Heikkisen, Aulis Väisäsen, Juha Tanskasen, Asko Tuhkasen, Olli Viljarannan, Janne Vuorisen, Mikko Kuosmasen ja Mikko Korhosen seuraan. Kaikki miesten Superpesiksessä Jymyä johtaneet pelinjohtajat ovat voittaneet vähintään kerran mestaruuden. Pelaajauran mestaruudet mukaanlaskettuna 13:nnen kerran kultaa juhlivan Komulaisen kolmen vuoden pelinjohtajapestin aikana tapahtuneen Jymyn pelaajiston uudistumisen ja nuorennusleikkauksen voidaan todeta onnistuneen täysin. Kauden 2017 hopeajoukkueesta oli tänä vuonna mukana neljä pelaajaa: Niko, Roope ja Topi Korhonen ja Niilo Piiponniemi.

Seuralle kausi oli menestyksellisesti täysosuma. Miesten mestaruuden lisäksi Jymy voitti molemmat poikien Superpesiksen mestaruudet ja SM-kultaan ylsivät myös C-tytöt.

Taistojen tauottua on aika nauttia mestaruudesta ja makustella mennyttä kautta. Halutessaan voi mietiskellä hieman myös, miten hienolta tulevaisuus näyttää.

Suomen mestarit 2020:

Antti Kiiskinen (23, 1-1-0), Aapo Komulainen (17, 1-0-0), Antti Korhonen (27, 1-1-0), Niko Korhonen (27, 6-3-1), Roope Korhonen (39, 12-6-2), Topi Korhonen (24, 5-3-0), Kalle Kuosmanen (18, 1-0-0), Konsta Kurikka (19, 1-0-0), Matias Litmanen (20, 1-1-0), Riku Niemi (23, 1-1-0), Niilo Piiponniemi (29, 5-3-1), Joni Rytkönen (27, 1-1-0), Lauri Rönkkö (26, 1-1-0), Aatu Saastamoinen (19, 1-0-0), Ville Väliaho (23, 1-1-0). Oskari Lukkari (20), Altti-Jussi Ronkainen (23) ja Niko Tuikka (18) kuuluivat myös pelaajistoon.

Pelinjohtaja Jani Komulainen, 2-pelinjohtaja Saku Komulainen, huoltaja Juha Partanen, mediapäällikkö Olli Korhonen, joukkueenjohtaja Juuso Hyvönen, videovalmentaja Teemu Körkkö, kuljettaja Mika Sirviö, toimitusjohtaja Mikko Kuosmanen.

Kuvat: Janne Kuronen
Teksti: Juuso Hyvönen