Jymy rutisti Pattijoen rutiinilla

Sotkamon Jymy – Pattijoen Urheilijat 2-0 (1-0, 5-0)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy kaatoi Pattijoen Urheilijat kotikentällä voitokkaan viikon päätteeksi. Puhdas voitto nosti kainuulaiset tiukasti kiinni runkosarjan kakkossijaan.

Sotkamolaismiehistö oli liki ennennäkemättömän tilanteen edessä kotipelipäivänä: taivaalta vuoti vettä ainoastaan aamupäivän aikana. Aapo Komulainen palasi hutunkeiton voittajaksi ja vei Jymyn ulkovuoroon. Ensimmäinen ulkovuoro olikin vakuuttavaa tekemistä, vaikka sensaatiomaista kautta pelaava Mikael Mäkelä onnistuikin rynnimään kärkietenijäksi. Kotijoukkue kuitenkin hyydytti vierailijat vaihtotilanteisiin. Lopettava alkoi kärkipalolla, kun Niilo Piiponniemi pyrki kentälle aktiivisella Elmeri Purmosen haavoituttua ykköselle. Jymy pelasi lyöntikierroksen hännille, mutta jäi ilman 3-tilannetta vierailijoiden tapaan.

Toisessa vuorossa pesien täyttäminen osoittautui jälleen kerran vaativaksi tehtäväksi. Kahdella palolla kuitenkin sellainen lopulta syntyi, kun Martti Viitasalo onnistui saattelemaan Antti Karjaluodon kolmospesälle. Viimeisenä lyöjänä hänen tehtäväksi jäi myös kotiuttaa Karjaluoto, mutta haastolyönti kolmospesän päälle oli kuitenkin helppo nakki Purmoselle. Palo kotipesään. Lopettavalla kainuulaisten kapteeni Komulainen rakensi takatilanteen ja pudotti kumuran vastustamattomasti väliin ja Jere Vikström karkasi kotiin. Kautta aikojen lyöjätilaston kärkipaikkaa ja Jere Dahlströmiä jahtaava Roope Korhonen pudotti niin ikään kumuran väliin kolmossauman päältä, mutta kolmospesällä majaillut Hannes Pekkinen ei ainakaan vielä antanut Roopelle kavennusjuoksua.

Kolmannessa vuorossa keltamustiin sonnustautuneiden vierailijoiden oli tyydyttävä ainoastaan kakkostilanteeseen. Lopettavalla myös Jymy jäi juoksuitta, vaikka pääsikin yrittämään kahdesti kotiin. Topi Still otti kärpäsen Piiponniemestä ykköspesältä. Viimeisen vuoron aloittavalla Jymy teki kärkipalon Mäkelästä ykköspesälle ja otti Erkka Gröhniä eteenpäin saatelleesta Antti Kiiskisestä takapalon. Vikström pääsi kuitenkin naulaamaan jakson päättävän palon Gröhnistä kolmospesälle. Jymy voitti jakson kolmostilanteet 5-1, ja parannettavaa jäi varmasti toiselle jaksolle.

Aapo Komulainen tuuletti avausjakson ainokaista.

Toisen jakson alku ei ollut violeteille paras mahdollinen: Purmonen potki vahingossa viimeisellä lyötyä kentällemenokoukkuaan ja paloi ykköselle. Kun kärki ei onnistunut, niin Iivari Vihanto meni kärjeksi, mutta Still onnistui heittelyssään ja otti kärpäsen ykköspesältä. Piiponniemi kuitenkin rynnisti kärkeen ja lopulta onnistuneiden vaihtolyöntien ja vapaataipalien jälkeen toista ottelua loukkaantumisen jälkeen pelaava Piiponniemi oli kolmospesällä. Roope Korhonen tälläsi viimeisenä lyöjänä pallon kolmossaumaan ja Piiponniemi toi Jymyn johtoon. Lopettavalla Jymy pääsi jälleen kerran kiinni pattijokisten vaihtotilannepelaamiseen ja Ville Kotro sai nautiskella etulukijana kahden palon edestä, ei juoksuja vieraille.

Toisen aloittavalla pitkästä aikaa aurinkoisessa pelikelissä pelaamaan päässeen Jymyn ykköskärki yskähteli, mutta kakkoskärki onnistui ajotilanteen rakentelussa. Viimeisenä lyöjänä lyöneen Roope Korhosen viimeinen kolahti kuitenkin 2-3-taipaleella edenneeseen Aleksanteri Huotariin ja näin Jymyllä loppui lyöjät kahdella palolla. Tulostaululla ensimmäisen jakson tapaan visusti 1-0 lukemat. Lopettavalla Pattijoki oli lähimpänä juoksua, kun Tuukka Sarkkisen pitkä keskipieni oli tuottaa tuloksen, mutta edellisen vuoron tapaan Kotro oli jälleen kerran tilanteen herra.

Kolmannen aloittavalla Roope Korhonen täräytti pallon kakkossaumaan ja pallo painui aina kakkoskoppari Teemu Juntuselle saakka, jolla pallo sirvahti: Vikström toi ensimmäisen helposti ja ensimmäisellä jaksolla Roopen kumuralla nukkunut Pekkinen paikkasi tilannetta karkaamalla juoksun arvoisesti kotipesään. Näin Roope Korhonen kavensi kertaheitolla eroa Dahlströmiin jo seitsemään. Huotari tälläsi vielä jatkoajoista kumuran kohti tappimiestä, mistä pallo sirvahti kauas kolmosjatkeelle ja Komulainen toi Jymyn neljännen juoksun. Lopettavalla nähtiin pelin erikoisin tilanne, kun yhden palon ajolähdössä Viitasalon maila lensi viimeisen lyönnin (puhtaan hudin) seurauksesta kohti Jymyn pukusuojaa. Tilanteesta kuitenkin oikeaoppisesti laiton ja ajotilanne jatkui seuraavalle lyöjälle, vaikka hutilyönnin seurauksena tilanteesta olisikin syntynyt helposti tarvittavat kaksi paloa. Jatkuneesta ajotilanteesta ei kuitenkaan syntynyt juoksua.

Viimeisen vuoron aloittavalla Juho Keinänen lisäsi Jymyn johtoa ja Piiponniemi viipotti kotia. Tämän enempää ottelussa ei juoksuja nähty, kun vieraidenkin viimeinen sisävuoro oli enemmän tai vähemmän vääjäämättömän odottelua.

Juho Keinänen ja Hannes Pekkinen tuulettavat jälleen kerran tehtyä paloa.

Sunnuntai-iltapäivän pesäpalloa Hiukkaan oli saapunut katsomaan karvan alle 1950 katsojaa. Isännät veivät 3-tilanteet maltillisesti 11-5. Piiponniemi oli ottelun Lumme Energian energisin pelaaja ja viisi paloa ulkopelissä tehnyt Kotro Ruutu-tähtipelaaja. Komulainen puolestaan oli Jymyn kakkospalkittu ja kolme juoksua sivaltanut Roope Korhonen ykkönen. Pattijokisten lukkari Still oli vieraiden kakkonen ja kainuulaisille tuttu kasvo Kiiskinen nappasi ykköspystin.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Kainuulaiset matkaavat Koskenkorvan Urheilijoiden vieraaksi tiistaina ja perjantaina violettioransseilla on edessä todellinen herkkupala, kun Itä-Länsi -viikonlopun yhteydessä Manse PP saapuu Jymyn vieraaksi. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen