Jymy ryösti kotiedun upealla esityksellä Saarikentältä

Vimpelin Veto – Sotkamon Jymy 0-1 (3-3, 2-3)

Ottelun tilasto

Voit äänestää Jymyn Bolt -kovinta työntekijää täällä!

Kunnonajoitus oli ensimmäisessä loppuottelussa kohdallaan, kun Saarikentällä nähtiin kova Sotkamon Jymy. Esitys riitti tiukan ja vähäjuoksuisen ottelun voittoon. Violettipaitojen erinomainen Vedon kärjen tylsyttäminen ulkona ja joukkueen kärkinimien loistokkaat suoritukset sisäpelissä olivat nautinnollista katsottavaa kainuulaiskannattajille.

Aapo Komulainen voitti hutunkeiton ja Vedolle ensimmäinen hyökkäysvuoro. Alkuun Jymyn ulkokenttä ahdisti kärkipelaajat laittomiin ja paloihin kakkoselle. Peräpäästä Veto kuitenkin näytti sisäpelinsä monipuolisuutta, kun Severi Lassilan päästyä kentälle Jukka-Pekka Vainionpää moukaisi hänet kakkoselle, Janne Mäkelä siirsi kolmoselle ja upotti viimeisellä väliin avausjuoksun otteluun.

Jymyn avaus ei tuottanut kolmostilannetta, vaan vaihtoyritykset jäivät helpoiksi paloiksi isäntien keskikentälle. Vimpeli koki saman kohtalon toisessa sisävuorossaan. Tasoittavalla Jymyn kärki Iivari Vihanto meni röyhkeästi kentälle ja Jere Vikström onnistui toistamiseen vaihdossa. Niko Korhosen vaihtonäpystä ja perään tulleesta Hannes Pekkisen kotiutuksesta Vedon pelaajat eivät onnistuneet suorittamaan: Vihanto toi 1–1. Violetit pääsivät pyörittämään jatkuvaa ajoa, mutta johtojuoksua ei syntynyt. Lähimpänä oli Niilo Piiponniemen keskivarsi, mutta Veto-lukkari Teemu Kinnunen ehti täpärästi pallon kanssa kotipesään ennen Pekkistä.

Kolmannessa vuorossa kupletin juoni alkoi selkeytymään. Jymy pystyi jälleen tekemään Vedon kärjen vaihtolyöntipelistä ohdakepellossa kävelyä. Matias Rinta-ahon lyömästä rajakovasta Niko Korhonen tuhosi Mikko Kanalan kolmospesän kynnykselle komealla lingolla kentän poikki. Uutta kakkostilannetta Veto ei vuoroon saanut. Tasoittavalla Jymyn kärki ei pyörähtänyt pesille, mutta lopulta Piiponniemi pääsi kentälle ja Pekkinen sipsautti hänet ”kuhmolaisella” vaihtolyönnillä kakkoselle. Lopulta Roope Korhonen oli vuorossa viimeisenä lyöjänä siirtämässä Piiponniemeä eteenpäin. Roopen ruoska sivalsi pallon kakkosrajaa pitkin Savonjokeen ja Niilo toi Jymylle suoraan kakkoselta johtojuoksun.

Painetilanteessa Vedon kärki rullasi ensimmäisen kerran ottelussa, tosin Elmeri Anttilan vaihtolyönnissä oli palon mahdollisuus. Palottomassa ajossa Vainionpää pudotti näpyn keskelle kenttää, eikä pallo tarttunut violetteihin räpylöihin. Kotiin juoksi Olli Heikkala. Merkki oli heti perään päällä ja nyt peliväline surrasi sopivasti Ville Kotron räpylän alitse: Kanala kotipesään ja hetkessä Vimpeli oli siirtynyt johtoon. Jatkot Jymyn ulkopeli esti.

Neljännen tasoittavalla Vihanto paloi ykköselle, mutta N. Korhonen ja Pekkinen siirtelivät Vikströmin kolmoselle. Roope pommitti kakkossaumaan eikä Kanala saanut palloa kiinni syöksystä huolimatta: Jere toi 3–3. Pappa järjesti uuden tilanteen kakkosluukusta ja voittojuoksua yrittivät vuorollaan Aleksanteri Huotari ja Kalle Kuosmanen. Huotarin painepallosta Severi Lassila poltti. Kuosmasen viimeisellä lyönnillä juoksu näytti jo syntyvän, kun Lassila sylkäisi pallon eteensä. Mutta hän ennätti heittää pallon ykköspesään jonne kolmas palo ennen kuin Pekkinen syöksyi kotipesään. Jakso päättyi tasan.

Jymy onnistui ulkopelissä hyydyttämään Vedon kärjen pelaamisen.

Pienen huilin jälkeen Jymy jatkoi vahvalla itseluottamuksella. Kärki runnoi tilanteen päälle ja Roope Korhonen kumautti kovan laakalyönnin Anttilan eteen: Vihanto kotiin ja 0–1. Seuraavana lyönyt Pekkinen upotti kakkosjatkeelle, mutta muutamia senttejä laittomaksi. Tarjolla olleet lisäjuoksut jäivät lopulta saamatta. Vimpelin tasoittavan tuhosi alkuunsa Komulainen: Kanalan lyöntivuorolla Komulainen pakotti ensimmäisellä laittomaan pomppuun ja viimeisellä oikea syöttö poltti sekä Kanalan että ykköseltä irti olleen O. Heikkalan. Vedon peräpään kokeilusta Pekkinen näytti heittokättään: kolmas palo Aleksi Lassilasta kolmoselle.

Jymy jylläsi lisää johtoa toisessa. Punahehkuisesti liekehtineet Vikström ja Pekkinen järjestivät Roopelle tilanteen, ja ylimääräiset omatunnot ynnä muut painolastit kotiin jättänyt mörssäri ampui kovaa keskelle: Vihanto kotiin ja 0–2. Taaskaan jatkoista ei seurannut mainittavaa. Jotta tilanne ei vaikuttaisi liian helpolta, pelasi Veto perään hyvän sisävuoron ja rakensi palottoman ajon. Vainionpään kumurasta Jussi Korhonen poltti kuitenkin eleettömästi ja seuraavaksi yrittäneen Rinta-ahon viimeinen näpy oli kädellä lyöty. Mäkelä esiin toista kertaa pelissä ja pallo heti kolmosjatkeelle väliin: Kanala toi 1–2. Mäkelä taikoi tietenkin uuden ajon, johon lyöneen Jere Saukon pudotus kakkospuolelle päätyi upean syöksykopin hakeneen Vihannon hanskaan ja kotiyleisön makustelema tasoitus jäi näkemättä.

Kolmannen alussa yhden palon ajoihin lyönyt Roope ei saanut aivan keskiosumaa ja Severi Lassila poltti. Viimeisenä lyöjänä Piiponniemi kuitenkin kiskoi eron uudelleen kahteen, kun Juho Heikkala sortui helppoon virheeseen laakalyönnin tultua suoraan räpylää kohti. Niko Korhonen toi 1–3. Heikkala kuittasi virhettään pamauttamalla tasoittavalla pallon ykköstilanteessa kakkospuolelta jokeen. Vihanto oli kuitenkin kärppänä kahlaamassa ja Vedolle vain takatilanne. Vainionpää onnistui viimeisellä Komulaisen hankalasta syötöstä upottamaan keskelle väliin ja A. Lassila toi kavennuksen. Mutta nyt Komulainen sai sekoitettua Mäkelän mailapeliä ja pallo ohjautui Pekkisen räpylään kopiksi. Veto yritti vielä keulasta, mutta koko pelin vaikeuksissa lyöntipelinsä kanssa ollut Kanala paloi laittomalla.

Roope Korhonen oli jättänyt omien sanojensa mukaan omatunnon kotiin.

Jymy oli tehnyt kuuteen peräkkäiseen sisävuoroon juoksun, mutta neljännessä vuorossa Veto pystyi nollaamaan kainuulaiset Anttilan vaihdossa hakeman syöksykopin ja perään tulleen merkkivirheen ansiosta. Juoksun ero viimeisen tasoittavalle saavuttaessa nosti jännityksen korkealle. Komulainen poltti Saukon kakkoselle, mutta harhaheitolla syntyneestä kakkostilanteesta Aleksi Lassila löysi lyönnilleen reiän Jymyn polttolinjasta. Vainionpää esiin, mutta Pekkinen poimi keskimoukarin eleettömästi kopiksi ja teki toisen palon kotipesään. Perään Vainionpää epäonnistui kumurassaan, ja Kuosmanen teki kakkoselle ottelun päättäneen palon.

Kokonaisuutena Jymy siis voitti ulkopelinsä ansiosta. Jos oli välieräsarja jättänyt kysymysmerkkejä Jymyn räpyläpelistä ja myös tilanteiden rakentelusta, saatiin näihin huutomerkkivastauksia ensimmäisessä loppuottelussa. Veto kyllä sai muutaman juoksun räpylästä, mutta antoi ne vastaavasti takaisin ja kaikkiaan sotkamolaiset jättivät Saarikentän isännät yhdeksään kolmostilanteeseen (Jymyn saldo 13). Edellisen kerran Veto oli jäänyt alle 10 kolmostilanteeseen 3.9.2018 välierässä Joensuuta vastaan – välissä joukkueella on ollut 94 kotiottelua. Sisäpelissä ykköspalkittu Roope Korhonen löi neljä ja Vimpelin jokerikotiuttajat viisi, mutta Jymyltä kaksi pelaajaa, eli Niilo Piiponniemi ja täydellisen sisäpelin pelannut (sekä ulkona neljä polttanut) Hannes Pekkinen avittivat. Vikström palasi välieräsarjan notkahduksen jälkeen vakuuttavalle tasolle ja nakutti kärkkäritehot 8/8 ansaiten kakkospalkinnon. Vihanto kiiruhti kolmesti kotipesään.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Ensimmäinen kiinnitys mestaruuteen on otettu ja sarja jatkuu huomenna Marjex Stadionilla klo 15. Osta liput osoitteessta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Kuvat: Olli Korhonen
Teksti: Juuso Hyvönen