Jymy selvitti Pattijoen haasteen

Sotkamon Jymy – Pattijoen Urheilijat 1-0 (1-1, 1-0)

Ottelun tilastot

Sotkamolaisten tuplamittelön ensimmäinen osa raahelaisia vastaan päättyi sunnuntaina vähäjuoksuisen mittelön jälkeen Jymylle yhden juoksun erolla. Ratkaisun iski Aleksanteri Huotari ihanalla kumuralla kolmosjatkeelle toisen jakson toisessa vuorossa.

Makoisan voiton Vimpelistä perjantaina ottanut Pattijoki ei tullut ihailemaan Marjex Stadionin kirkkaita valoja, vaan haastoi Jymyä hyvin. Sotkamolaisten kokoonpano oli perjantain jäljiltä muuttunut, kun Joni Rytkönen oli alavartalovamman vuoksi lepovuorossa ja ykköskärki siten muodossa Iivari Vihanto–Kalle Kuosmanen–Niko Korhonen. Ulkopelissä Rytkösen korvasi lyöjäjokerin paikalta etukentälle tullut Aleksanteri Huotari ja edellispäivänä Haapajärven riveissä ykköspesiksessä esiintynyt Jere Heikkinen teki paluun jokeriosastolle. Pattijoelta puuttui puolestaan heidän ykköspelintekijänsä Paavo Pelto.

Vaikka Pattijoki on päästänyt sarjassa eniten juoksuja, ei joukkueen ulkopelaaminen ole aivan toivotonta. Raahelaiset olivat ennen sunnuntaita pelanneet 12 vähäjuoksuista ja kuusi enemmän tai vähemmän repsahtanutta jaksoa. Jymyllä oli päästettyjä juoksuja ennen peliä vain 3,88 ottelua kohden ja annettujen kolmostilanteiden määrä huiteli reilussa kymmenessä.

Sisältä aloittaneet keltapaidat kuitenkin tekivät heti ensimmäiseen yritykseensä kolme takatilannetta. Juuso Keski-Koukkari haki ratkaisua pienellä, mutta Kalle Kuosmanen ei ollut yllätettävissä. Timo Hanhisalon ja Oskari Lukkarin yritykset leijasivat kopeiksi. Jymy puolestaan joutui sisävuoroissaan toteamaan rovaniemeläislähtöisen PattU-lukkari Topi Stillin juonikkuuden. Ensimmäisessä Still otti Kalle Kuosmasesta kärpäsen kolmoselta ja seuraavan vuoron ajolähdöissä Roope Korhonen ja Aleksanteri Huotari eivät saaneet yrityksiinsä oikeaa osoitetta Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa opiskelevan Stillin jatkaessa ikäviä tarjoiluja. Juoksunteon aloitti Pattijoki Tuukka Sarkkisen komealla kakkosrajapiikillä, joka painui vastustamattomasti maisemiin. Sarkkiselle kunnari tyhjään kenttään. Jatkotilanne kuivui harmillisesti merkkivirheeseen, kun Sarkkinen irtosi tuplajuoksuyritykseen Simo Rahusen kopinnostolla.

Jymyn tasoituksessa kolmannessa Sarkkinen oli mukana aitiopaikalla. Vihannon päästyä vapaataipaleella kentälle haki Kalle Kuosmanen vapaata lyöntiä kakkosjatkeelle. Pystymailasivallus oli torjuttavissa, mutta menikin räpylän alta läpi. Vihanto kipitti kotipesään ja Pattijoen heitettyä taitot kohdalleen paloi Kuosmanen kolmoselle kunnariyrityksellä. Jymy ei pystynyt selvittämään jatkossa vaihtotilanteita, joten jakson ratkaisut siirtyivät neljänteen vuoroon. Aloittavalla Juho Keinänen ja Aapo Komulainen tekivät näyttävät suoritukset, eikä Pattijoelle edes kakkostilannetta. Still keräsi lisää sulkia hattuunsa estämällä ykköskärjen vaihtotilanteet. Roope Korhonen järjesti väkisin Antti Kiiskisen kolmoselle, mutta Heikkinen ei viimeisenä lyöjänä onnistunut. Jakso tasattiin 1–1 ja siitä suuri ansio Stillille.

Juho Keinänen poltti pattijokisia peräti seitsemän kertaa.

Jymylle lisäharmia toi Kiiskisen joutuminen sivuun toiselta jaksolta. Niilo Piiponniemi siirtyi kärjeksi ja polttolinjaan. Ensimmäisen aloittavalla tilanne jäi tekemättä, mutta Aapo Komulainen vertyi pitämään huolta siitä, että samoin kävi raahelaisille. Toisen vuoroparin alkuun Jymyn kärki onnistui. Piiponniemi saatiin takapalon turvin kakkoselle ja Komulaisen saumaveto tuotti Jymyn ottelun kuudennen kolmostilanteen. Roopen viimeinen yritys ajolähtöön oli laiton, mutta tilanteen perinyt Huotari sijoitti upeasti pallon kolmospuolen pitkälle viivalle ja Niilo kotiutui. Jatkotilannetta ei tullut eikä kumpikaan saanut ratkottua vaihtotilanteita seuraavassa sisävuorossaan.

Kolmannen tasoittavalla vieraille yhden palon ajot, kun kolmostuomarin mielestä Piiponniemen jalka ei pysynyt pesässä polttoyrityksen kiinniotossa. Aikalisän jälkeen Juuso Keski-Koukkari valitsi kohteekseen kentän kuumimman polttajan Juho Keinäsen: ei juoksua. Martti Viitasalo löi pallon kakkospuolelle väliin, mutta Iivari Vihanto esitteli heittokättään ja vuoro vaihtui.

Jakson viimeisessä vuorossa violettipaidat saivat jälleen kärjen kolmoselle ja Roope Korhonen yritti kahdesti. Kakkospuolen hidastettu oli hyvänoloinen, mutta ei riittänyt Kuosmasen kotiutumiseen. Niko Korhonen oli vaarallisen lähellä edetessään estää kiinniottajaa tilanteessa. Roopella yritettiin myös hänen kotiuttamistaan, mutta lyönti meni hietikolle ja näin ollen Roopelle harvinainen peli ilman lyötyä juoksua.

Kuten näissä tilanteissa usein käy, nytkin takaa-ajava joukkue rakensi palottoman ajolähdön nopeasti. Asiaa auttoi Mikael Mäkelän oivallus karata kolmoselle Jymyn vaihtaessa ulkopelipaikkoja. Keski-Koukkarin lyödessä Komulainen irroitti Mäkelän kolmoselta väärällä ja Juho Keinänen poltti jatkotilanteessa kolmoselle. Pattijoki sai vielä tasoituksen paikalle, mutta ottelu päättyi vieraiden kannalta harmillisesti kopinnostopaloon.

Aleksanteri Huotari löi voittojuoksun toisella jaksolla.

Jymylle kaksi sarjapistettä, joka oli ottelun kulkuun nähden hyvä saavutus. Keltapaitojen osalta hyvästä haastosta ei jäänyt käteen kuin Stillin ansaitusti pokkaaman parhaan ulkopelaajan palkinto. Jymyn parhaita olivat seitsemän paloa ulkona tehnyt Keinänen ja voittojuoksun lyöjä Huotari. Kuosmanen saalisti kahdeksan kärkilyöntiä ja ulkopelin lukko Komulainen oli vaihtotilanteissa tehokas 4/5. Mikael Mäkelä ja Tuukka Sarkkinen saivat vieraiden ottelupalkinnot. Katsojia oli 1250.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Tiukka ulkopelivääntö antaa odottaa tasaista ottelua Rännärillä torstaina, kun joukkueet iskevät yhteen toistamiseen. Sarjassa toiseksi noussut Jymy kohtaa tällä viikolla myös Seinäjoen kotikentällään klo 16 lauantaina. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen