Jymy taipui niukasti sarjakärjelle Saarikentällä!

Vimpelin Veto – Sotkamon Jymy 1-0 (4-2, 1-1)

Ottelun tilastot

Jymy koki kauden toisen niukan tappion Vedolle. Janne Mäkelän tyly vire oli tällä kertaa joukkueiden erottava tekijä. Pesisfestareiden pääottelu keräsi Saarikentän lehtereille yli 3100-päisen yleisön.

Sotkamolaisten voitettua hutunkeiton isännät aloittivat sisältä ja onnistuivat lopulta 2-kärjellään myös avausjuoksussa. Jukka-Pekka Vainionpää purki 2-tilanteen ja toinen lyöjäjokeri Janne Mäkelä onnistui linjaan jääneestä tappikupperistaan Aapo Komulaisen puolikorkeasta. Jere Saukko ehti niukasti, kun Jymy ei yrittänyt kolmatta paloa 1-pesältä. Sotkamolaisten vastaus jäi 1-tilanteiksi ja toisen alussa Veto karkasi. Kahden palon ajossa Mäkelä kiskaisi takaa keskeltä kopparien räpylää hipoen kolme lisäjuoksua ja kotijoukkueen jo neljän juoksun karkumatkalle.

Omalla vuorollaan violetit saivat aikaan vain 2-tilanteen. Kolmannen alussa ei Vimpelille lisäystä, kun Jussi Korhonen suoritti Vainionpään välilyönnistä. Tasoittavallaan vieraat saivat lopulta painostuksen ja yhden palon ajosta jäi jossiteltavaa: Roope Korhonen kiskaisi ajolähdössä puhtaasti Elmeri Anttilan yli, mutta videotaulun suojaverkko pelasti kotijoukkueen, eikä neljän juoksun arvoisesta kanuunasta syntynyt kuin yksi kavennus. Painostuksen päätti kotijoukkueen erinomaisesti lukkaroinut Teemu Kinnunen kärpäsellään 3-pesältä. Viimeisen alussa Vedon jokerit pääsivät yrittämään, tuloksetta.

Neljännen tasoittavalla Jymy rakensi yhden palon ajon, josta Korhosen välilyönnillä Niko Korhonen toi kavennuksen. 2-tilanteen viimeinen jäi kuitenkin Severi Lassilan lapaseen ja tuloksena jakson viimeiset palot. Kotioukkue hallitsi avausjaksoa vieden 3-tilanteet 8-3.

Jymyn ulkopeli sai kovimman mahdollisen mittarin.

Toisen jakson avausvuorossa Juho Keinänen puhkaisi 1-tilanteessa pallon 2-rajasta jokeen, mutta tuloksena oli niukka palo Iivari Vihannosta kotipesään ja Keinänenkin jäi 2-pesälle. R. Korhonen teki vielä tilanteen itselleen, mutta kotiutus jäi linjaan. Lopettavallaan Vimpeli sai kärjellään palottoman perusajon, kun kärkimies Olli Heikkala pääsi lopulta kentälle ja myös kotiin saakka Vainionpään kiskaistua puhtaasti väliin. Jatkoajosta Jussi Korhonen poltti eleettömästi Matias Rinta-Ahon vapaasta välilyönnistä.

Toisen alussa violetit tulivat tasoihin, kun Niilo Piiponniemi ehti helposti Aleksanteri Huotarin kauniilla välilyönnillä. Jatkoajosta ei johtoa syntynyt ja Veto karkasi tasoittavallaan. Tilanteen rakensi Aleksi Lassila 3-rajan läpilyönnillä 1-tilanteessa ja jokerikaksikko pääsi yrittämään. Vainionpään Jymy torjui, mutta Mäkelän 2-rajapienellä isännille johto ja harhalla vielä uusi tilanne, josta Mäkelä iski takaa keskeltä jo 3-1.

Kolmannen alussa Jymyn Joni Rytkönen riuhtaisi pikkuväärästä pallon 2-puolen puroon, josta vieraille takatilanne ja Rytkösestä samalla palo 2-pesälle. Syntyneestä ajosta R. Korhonen täräytti keskeltä takaa kavennuksen, mutta uutta painostusta ei enää syntynyt. Kolmannen lopun Vedon painostuksen sotkamolaiset kestivät ja viimeisen alku näytti jo lupaavalta, kun violetit rakensivat ottelun ainoan palottoman ajolähtönsä. Tuloksena oli kuitenkin katastrofi kaksine kärpäsineen, eikä R. Korhonen päässyt edes yrittämään juoksua. Jymy osoitti kuitenkin kovaa luonnetta ja väänsi kärjellään kahden palon 0-tilanteesta vielä ajolähdön, josta Komulainen tasoitti jakson välilyönnillä. Huotari ja Piiponniemi pääsivät vielä yrittämään, mutta johtoa ei enää syntynyt. Vimpeli jäi viimeisessään ainoan kerran ilman 3-tilannetta, joten yksi sarjapiste jäi jakamatta.

Jymyn ja jopa ylivoimaisesti sarjaa johtavan Vedon ero on kuitenkin pieni.

Veto oli vahvan avausjaksonsa ansiosta hieman parempi ja lisäsi pistepottiaan kahdella. Tilanteet isännille lopulta 16-12. Kotijoukkueen parhaita olivat vakuuttavasti (6/6) 1-tilannetta purkanut Aleksi Lassila ja peräti kuusi pinnaa (kaikki kahdella palolla) iskenyt Janne Mäkelä. Maininnan ansaitsee useamman kärpäsen tehnyt ja muutenkin vieraiden sisäpeliä sotkenut lukkari Teemu Kinnunen. Jymyn onnistujat olivat kolme pinnaa raapaissut Roope Korhonen ja oman tonttinsa sisällä ja ulkona eleettömästi hoitanut kärkimies Kalle Kuosmanen.

Mutta kuten pelinjohtaja Jani Komulainen lehdistötilaisuudessa totesi: ”Meidän peli on parantunut kauden aikana ja siinä mielessä on hyvä huomata, että ollaan näin lähellä Suomen parasta joukkuetta – runkosarjan ylivoimaista ykköstä.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Yleisöä Saarikentälle oli ahtautunut yli 3100, Vimpelin kauden ennätys. Jymyn kausi jatkuu kolmella kotiottelulla. Tulevana maanantaina Marjex Stadionille saapuu hyvää kautta pelaava Kempeleen Kiri. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Petri Lindsberg & Olli Korhonen
Kuvat: Olli Korhonen