Jymy taisteli voittoon – ”harmittaa niin pirun paljon”

Sotkamon Jymy – Kiteen Pallo 2-1 (3-4, 6-1, 1-1, 3-2)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy taisteli voittoon Hiukan dramaattisessa illassa. Kahden pisteen eteen violettioranssit joutuivat kuitenkin maksamaan kovan hinnan.

Sotkamon Jymy jatkoi otteluun samalla kokoonpanolla kuin tiistaina Kitrolla. Kiteen Pallolla muutokset olivat sen sijaan suuremmat, kun Sami Partanen nappasi KiPan viuhkan alkukauden pelinjohtajana toimineelta Juho Kaikolta. Pelaajien ja katsojen harmiksi saderintama saavutti Sotkamon ja Hiukan hieman ennakoitua aiemmin ja vettä tipehti vaihtelevasti koko ottelun ajan.

Aapo Komulaisen voitettua hutunkeiton Jymy aloitti ulkovuorolla ja nollasi vierailijat, jotka saivat kuitenkin yhden yrityksen kotipesään. Jymy sai Elmeri Purmosen kolmospesälle ainokaisena etenijänä, joka karkasi Niilo Piiponniemen polttolinjasta sirvahtaneella lyönnillä kotiin. Tilanteesta kuitenkin syntyi niukka palo kotipesään. Jymy rakensi ajolähdön kakkoskärjestä ja Roope Korhosen toisella lyöty kotiutusyritys oli laiton. Viimeisellä Jymy pelasi riskillä, joka kääntyi tässä tilanteessa itseä vastaan: Roopen lyönti jäi linjaan ja vierailijat saivat tehtyä helposti takapalon kolmoselta ja heti perään kotipesään laittomalta myöhään palanneesta kärkietenijästä.

Samu Vainikainen vei vieraat johtoon laittomalta haiskahtaneelta kakkosrajaleikkurilla. Juoksun toi Juuso Lattu. Varsin hermostuneisesti ulkokentällä koko jakson pelannut Jymy kuitenkin torjui kolme kotiutusyritystä. Roope Korhonen toi Jymyn tasoihin, kun Kalle Kuosmanen kipitti kotipesään. Lauri Rönkön keskitakanen oli erinomainen, mutta Kiteen Samu-Kalle Varonen suolasi kolmospesällä liian kauan lähtöä odotelleen jymyläisen. Myös kolmannessa vuorossa molemmat joukkueet onnistuivat. Ensin Jiri Pippola kotiutti Latun ja Jymyn sisävuorolla lyöjätilaston kärkiviisikossa keikkuva Roope kihautti keskikumuralla Purmosen kotiin juoksun arvoisesti.

Neljännessä vuorossa kiteeläiset karkasivat kuitenkin jaksovoittoon, kun Pippolan kakkosjatkekumuralla Otto Kauppinen karkasi kotiin. Iivari Vihannon polttoheitto karkasi kuitenkin katsomoon ja Komulaisen törmäillessä kotipesässä Kauppisen kanssa tuli tilanteesta vierailijoille myös toinen juoksu. Jymyn lopettava alkoi murheellisesti, kun kentälle pyrkinyt Piiponniemi haistoi harhaheiton mahdollisuuden, mutta pallo jäi kuin jäikin ykköspesävahdin räpylään ja näin kärkkäästi edennyt Piiponniemi menetti pesäturvan ja paloi. Komulainen löi kolme laitonta 1-3-tilanteeseen, jonka jälkeen Roope Korhonen komennettiin lyömään. Roope täytti takapesät ja käänsi pussinpohjan kakkossaumaa kohden: Jere Vikström ennätti kotiin, mutta takavaihdon kanssa kahden palon tilanteessa arponeesta Hannes Pekkisestä otettiin palo kakkospesältä.

Juho Keinänen tuuletti paloa sateisessa kelissä.

Jymy aloitti toisen jakson vielä ensimmäisen jakson vaihteella, eikä kotiutusyrityksessä ollut riittävää laatua. Uuden pelinjohtajan alaisuudessa pelanneet kiteeläiset onnistuivat kuitenkin avaamaan juoksutilin, kun Varonen upotti lyönnin kolmosjatkeelle. Toisessa vuorossa Jymy löikin sitten uuden vaihteen silmään. Kaiken kaikkeaan Jymy iski viisi juoksua ja pyöritti 1,5-lyöntikierrosta ilman paloja. Ensimmäisistä ajotilanteista onnistuivat Roope Korhonen, Rönkkö sekä Jussi Korhonen. Tilanne purettiin ja Jymy lähti kärjestä uuteen hyökkäykseen. Neljännen iski Pekkinen ja viidennen Jussi Korhonen toistamiseen. Vasta Ville Kotron lyöntivuorolla nähtiin vuoron ensimmäinen palo, joita Jymy käytti vuorossa itse kaksi ja päätti vuoron kärkeen teknisellä palolla. Vihanto toi vuoron aikana kaksi juoksua.

Kolmannen aloittavalla Jymy tehtaili paloja kärjestä. Uusi yritys käynnistettiin Vihannosta, mistä Jymy myös rakensi tilanteen Juho Keinäsen ja Roope Korhosen vaihtolyöntien myötä Rönkölle. Rönkön viimeinen leijaili kuitenkin kolmosjatkeelta laittomaksi. Lopettavalla Jymy oli jo lopettanut ylimääräiset hermoilut ulkopelissä ja söi kiteeläisten eväät jo etutilanteessa.

Jos alkoi ensimmäisen jakson viimeinen vuoro Jymyltä harmillisesti, niin alkoi toisenkin jakson loppukin. 1-3-tilanteessa etupesältä kohti kakkosta edennyt Kuosmanen loukkasi jalkaansa etenemistilanteessa juuri ennen kakkospesän kynnystä. Kiteen pelinjohtaja Partanen antoi urheiluhengen mukaisesti Kuosmasen ”haavoittua” kakkospesälle. Käytäntö on kaikkien onneksi integroitunut nykypesäpalloon viime vuosien aikana. Jymy ei kuitenkaan tässä tilanteessa suorittanut vielä vaihtoa, vaikka Kuosmanen poistuikin huollettavaksi pukukopin uumeniin. Roope Korhonen kotiutti vielä viimeisenä lyöjänä kolmosella tovin odotelleen Purmosen. Ennen lopettavaa Kuosmanen vaihdettiin Piiponniemeen. Lopettavalla murheet jatkuivat. Kuosmasen tilalle vaihdettu Piiponniemi joutuu jättämään kentän ja kovasti kaventuneelta jokeriosastolta Roope Korhonen pukee violettioranssin peliliivin päälle. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2017 jatkosarjan, jossa Roope kävi hetkellisesti tuuraamassa ulkopelimiehiä. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun 42-vuotias pelimies piti ulkopelissään kypärää päässään. Jymy piti johtoaseman ja vei ottelu supervuoroon.

Jere Vikström esitti totutun vahvoja otteita mailassa (7/9 kl).

Supervuorossa Kasperi Kaksonen kotiutti Paavo Pellon ja tasoittavalla Roope Korhonen kihautti illan kuudennen lyödyn juoksun ja tasoitti ottelun. Jymyllä oli mahdollisuus kammeta voittoon jo supervuorossa, mutta ei vielä onnistunut. Kiteen Pallo avasi kotiutuslyöntikilpailun kahdella juoksulla, Roope Korhonen ja Rönkkö löivät Jymyn tasoihin. Toiseksi viimeisessä parissa lyönyt Komulainen pudotti kumuran väliin ja Jymy pääsi juhlimaan voittoa dramaattisten vaiheiden jälkeen.

Jymyn parhaana palkittiin kuusi juoksua lyönyt ja ulkopelissäkin loppuhetket pelannut Roope Korhonen. Kakkospytyn ja Ruutu-tähtipelaajan pystit meni Kuosmaselle ja Lumme Energian energisimmäksi pelaajaksi valittiin Vikström. Kiteen ykkönen oli Lattu ja kakkonen Kauppinen. Jymy voitti ottelun 3-tilanteet 25-18. Sateisesta kelistä huolimatta Hiukkaan katoksen alla oli saapunut ilahduttavasti yli 1800 katsojaa. Ottelu oli poikkeuksellisen pitkä ja kesti harvinaislaatuisesti kymmenen minuuttia yli kolme tuntia.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Jymy tiivis peliviikko huipentuu sunnuntaina Vimpelin Saarikentällä, kun sarjan kärkikaksikko kohtaa kauden toisessa keskinäisessä ottelussa. Seuraava kotiottelu pelataan tiistaina Kempeleen Kiriä vastaan. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen