Jymy tasoitti voitot – Kempele piinasi loppuun asti

Kempeleen Kiri – Sotkamon Jymy 0-1 (3-3, 3-4)

Ottelun tilastot

Voit äänestää Jymyn Bolt -kovinta työntekijää täällä!

Sotkamolaiset saapuivat yleisöä pullistelevaan Sarkkirantaan hakemaan hyvitystä keskiviikon tappiolle. Komeasta vierasvoitosta buustia saanut kotijoukkue ei luopunut hankitusta kotiedusta halvalla, vaan ottelu pysyi tiukkana ja jännittävänä loppuun asti. Jymyn voiton avaimet olivat ulkopelissä vaihtotilanteiden puolustuksessa ja sisällä kotiutusosaston laajuudessa.

Sarjan toisessa osassa molemmat ulkokentät olivat löytäneet apuja toistensa vaihtotilannepelaamiseen ja kahta pelaajaa (Niko Korhonen ja Tuomas Jussila) lukuun ottamatta ykköskärjen pelaajien prosentit romahtivat ensimmäiseen otteluun ja kauden yleistasoon verrattuna, vaikka pompunlyömisen mahdollisuudet ovat sinisellä laguunilla Marjex Stadionin veroiset. Ensimmäisessä vuorossa Kempele ei päässyt pomppuja kokeilemaan, sillä Aapo Komulainen nappasi vaihtotilanteissa väärillä kaksi kärpästä. Vastapainoksi Jymy lahjoitti harhalla isännille kotiutuspaikan, josta Matti Korhonen löi kumuran, mutta Hannes Pekkinen katkaisi lyönnin linjassa ja hoiti kotipesään kolmannen palon.

Sotkamolaisten ensimmäisellä sisävuorolla kärki ei päässyt kentälle, mutta toisessa aallossa kokoonpanoon nostettu Aleksanteri Huotari löi Roope Korhoselle tilanteen päälle. ”Pappa” yritti kahdesti, mutta ensimmäinen kohosi kopiksi ja (välissä itse tehdyn tilanteen jälkeen) toisen yrityksen luki katki elokuun kuukauden pelaajaksi valittu KeKin 1-vahti Antti Korhonen. Jymy pyöritti kierroksen päätyyn asti, ja Ville Kotrolle kirjattiin nimellisesti yritys, jossa hän viimeisenä lyöjänä yritti kotiuttaa Jussi Korhosen kakkoselta.

Toisessa vuorossa Kempele ei taaskaan onnistunut ykköskärjestä, mutta sai tilanteen luotua perältä. Nyt M. Korhonen löi merkistä pallon väliin ja Teemu Hollanti kiiruhti avausjuoksun. Tasoittavalla Jymy vastasi eleettömästi: kärkikolmikko järjesti pesät täyteen ja Roope Korhonen räppäsi kakkossaumasta tasoituksen. Juoksu oli lähellä myös Pekkisen takaväärästä lyömällä varsilyönnillä, mutta Onni Määtän polttoheitto syöksymällä riitti juuri ja juuri. Ajolähtömylly jauhoi lyöjästä toiseen ja seuraavasta lyödystä vastasi Aleksanteri ”Allu” Huotari, joka pamautti johtojuoksun kakkosjatkeelta. Roopen ollessa kolmosella Kalle Kuosmanen napautti terävän pystärin kakkospesän taustaan, eikä Sami Haapakoski saanut palloa vangittua: tuloksena kolmas juoksu kempeleläisten kakkospuolelta. Vuorossa nähtiin vielä kahdet ajolähdöt tuloksetta, mutta violettipaidoilla oli vahva ote pelistä.

Sotkamolaiset kuitenkin ottivat Kempeleen mukaan seuraavassa vuorossa, kun isäntien ykköskärki sai koko pelissä ainoan kerran rakennettua ajot Antti Korhoselle. ”Möke” kumautti väliin Iivari Vihannon eteen, joka heitti matalan palautuksen. Komulainen ryntäsi vastaan ja lähti hakemaan selvän palon kolmoselta, mutta pallo viuhui karkeasti yli pesästä ja Hollanti toi tasoituksen 3–3. M. Korhonen ei onnistunut pudottamaan kumuraa johtojuoksun arvoisesti, vaan paloi takalaittomalla. Ossi Meriläisen yritys oli painava kolmoskulman tavoittelu, mutta Jussi Korhonen haki lyönnistä tyylikkäästi kopin.

Jymyn kolmas ei sisältänyt merkittäviä onnistumisia, ja Kempeleen viimeisellä yrityksellä violetit hyydyttivät jälleen ykköskärjen kahteen paloon. Sinipaitojen kakkoskärki runttasi kuitenkin väkisin pesät täyteen ja Matti Korhonen yritti yhden käden koukkua: Huotari poltti Perttu Ollin eleettömän varmasti.

Aapo Komulainen tuuletti viittä tehtyä paloa sinisellä laguunilla.

Neljännen tasoittavalla Niko Korhonen järjesti yhden palon kolmostilanteen kahdella onnistumisella. Roope haki jälleen kakkossaumaa, mutta Jussila luki lyönnin ja poltti Jere Vikströmin kotiin. Pekkisen yrityksellä kenttä tyhjeni koppeihin. Kempele tarjoili yhtä mahdollisuutta heittämällä harhalla Elmeri Purmosen kolmoselle, mutta Niilo Piiponniemen varresta Aatu Saastamoinen onnistui painetilanteessa polttoheitossa. Jakso päättyi tasan 3–3, mutta Jymy vei kolmostilanteet selvästi 12–6.

Toisen jakson alkuun Roope pääsi yrittämään kerran, mutta kumura ei mennyt linjan yli ja Markus Keski-Petäjä poltti. Kempele vaihtoi Määtän ja Jussilan paikat lyöntijärjestyksessä ja tämä toimi ensimmäisessä vuorossa perusajolähdön arvoisesti. Haapakosken kotiutus vain meni Kotron hanskaan ja tuotti kaksi paloa, sillä Jussila ei ennättänyt takavaihdoissa kolmoselle. Mutta perältä järjestyi jälleen paikka, kun Meriläinen siirsi Juhani Ojalaa kaksi pesänväliä. Matti Korhosen kotiutus kääntyi kolmospuolelle eikä Jymyn ykköspesä ollut miehitettynä, joten Niko Korhonen heitti polttoheiton kotiin. Sinnekin palo olisi syntynyt, mutta pallo ei pysynyt Komulaisen hallussa, ja KeKi johtoon.

Toisen alkuun Jymy pelasi keskeltä lyöntijärjestystä ja naputti yhden palon ajot Roopelle. Merkkaamaton putosi Ojalan eteen ja Purmosen nopeus riitti: mies kynsinauhoja myöten kotipesän turvassa, kun polttoheitto saavutti Jani Lassilan räpyläpussin. Jatkoista Komulainen ei onnistunut, mutta juoksunlyöjäksi pudotuspeleissä ryhtynyt Kotro kumuroi kakkospuolelle pieneen rakoon Haapakosken, Jussilan ja Ollin väliseen kolmioon ja Piiponniemi juoksi Jymyn johtoon. Vihanto ei juoksun lyönnissä onnistunut, mutta vieraiden lyöntijärjestys oikeni.

Kempeleen toinen sisävuoro ei sisältänyt raportoitavaa, paitsi sen verran että Antti Korhonen jätettiin jo viidennen kerran ottelussa välistä. Jymy käytti kaikki lyöjät kolmannessa ja sai pari yritystä. Roope Korhonen löi hänelle harvinaisesti etulaittoman ja Komulaisen lyönti kakkoskulmaan nousi liian korkeaksi ja kenttä tyhjeni. Kempeleläisten laulu oli sama kuin usein aiemminkin: ykköskärjestä kaksi paloa, A. Korhonen välistä ja yritys peräpäästä. Toista kertaa peräkkäin sieltäkään ei onnistumisia ja viimeiseen vuoroon siirryttiin Jymyn juoksun johdossa.

Aleksanteri Huotari nousi ratkaisupelaajaksi.

Kentän parhaan kärkilyöntisaldon (8/8) kerännyt Niko Korhonen hoiti etupesät täyteen ja Pekkinen seuraavana ajot Roopelle. Välissä aikalisä. Pappa ei onnistunut, mutta takaa tuli itseluottamusta uhkuva Allu Huotari: kumura väliin, Piiponniemi kotipesään ja Jymylle 3–1. Sitten kakkoskärjestä: Kuosmanen kentälle, J. Korhonen vaihtoi kakkoselle, Komulainen kolmoselle ja Kotro viimeisenä lyöjänä rankaisemaan. Pikkukumura tapin yli kakkospuolelle ja Jussila kauhoi tyhjää: Kuosmanen toi 4–1. Kärki yritti vielä kerran, mutta ei ykköstilannetta parempaa.

Nämä varmistusjuoksut tulivat tarpeeseen, sillä Kempele pääsi vielä kerran Jymyn karkealla ulkopelisähläyksellä peliin. Jussilan lyönti keskelle kenttää ykköstilanteessa näytti palon paikalta, mutta peliväline menikin Vikströmin räpylän alta eikä kumpikaan koppari ollut varmistamassa: 1+1 juoksua ja Sarkkiranta hurmokseen. Nyt jokeriksi vaihdettu Antti Korhonen pääsi lopultakin yrittämään ja tasoitus oli lähellä. Keskipomppu, johon Niko Korhonen joutui hieman sovittamaan askeleitaan ja Jussila tuli vauhdikkaasti. Mutta paloi yhtä niukasti kuin Purmonen aiemmin pelissä ennätti, sormen nivelen tai kahden verran. Matti Korhonen seuraavana yhden palon ajoihin tarjoilemaan kumuraa, mutta kempeleläisten harmiksi Määttä irtosi liian herkästi ja haavoittui Vihannon haettua kopin. Korhonen veti viimeisellä takalaittoman ja KeKi joutui purkamaan tilanteen.

Vihoviimeinen yritys viimeisillä lyöjillä päättyi Keski-Petäjän lyömään keskinäpyyn kakkosvaihdossa. Pekkinen juoksi pallon kiinni ja vippasi räpylällä Huotarin hanskaan ottelun päättäneen palon. Komulainen tuuletti tilanteessa voittoa epäurheilijamaisen lähellä Keski-Petäjää ja sai tililleen varoituspisteen. Voitot kuitenkin sarjassa tasoihin.

Jymyn palkinnot veivät ratkaisupinnat toiselle jaksolle sivaltanut Kotro ja erinomaisesti kokonaisuutena pelannut Huotari, joka teki ulkona yhdessä Komulaisen kanssa eniten tehtyjä paloja, 5. Kempeleeltä palkittiin keskiviikon tapaan hyvää lukkarityöskentelyä esittänyt Lassila ja toisena peräpään tilanteet rakennellut Saastamoinen. Yleisömäärä 2872 on Autofix1.com Areenan uusi ennätys. Tiukkaan otteluun sopi tuomaripari K. Rautiainen–I. Rautiainen, jotka apureineen ansaitsevat maininnan erinomaisuudestaan ja olisivat olleet näkymättömiä ilman muutamaa pakollista ohjeistusta ottelun dj:lle musiikin soittamisesta syöttöjen aikana.

Pelinjohtajat olivat vähäsanaisia purkamaan ottelua. ”Hyvin tehtiin tilannetta, juoksujen tekeminen oli hankalaa. Ulkopelissä puolustettiin pienempää tilannemäärää hyvin, pari virhettä tuli, mutta saatiin parannettua takatilanteen puolustamista”, sanaili Mikko Kuosmanen. Petri Tuuva oli vielä niukempi kommenteissaan. ”Pitkästä aikaa ei saatu tilannetta keulasta. Kakkoskärki teki mitä teki, sieltä saatiin tilanteita. Sinänsä heikko peli mailassa. Ulkona puolustetaan hyvin.”

KeKi-lukkari Lassila totesi joukkueensa jääneen ilman palottomia takatilanteita, joiden myötä sisäpeli ei rullannut. ”Ulkopeli olisi riittänyt kamppailemaan voitosta, mutta sisällä oltiin huonoja. Jätkillä on itseluottamus korkealla tällä hetkellä ja se on kantava voima.”

Kotro summasi Jymyn saaneen keskiviikkoa paremman henkisen lataus tähän peliin. ”Jäätiin kotipelissä vähän telineisiin. [Nyt] saatiin tilannetta tehtyä paremmin, mutta kotiutukset eivät noilla pää-äijillä ehkä onnistuneet. Allu löi keskipalkissa hyvin ja itse sain pari paikkaa. Mukava oli niistä onnistua.” Ulkopelin osalta Kotro oli tyytyväinen vieraiden vaihtotilannepelaamiseen: ”saatiin [KeKin] pomppupeliä kiinni ja jos sama jatkuu sunnuntaina, että joutuvat pieniä ja muuta kuin pomppua lyömään vaihtotilanteessa, niin olemme kyllä vahvoilla.”

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Sarja jatkuu sunnuntaina Marjex Stadionin tuplaottelupäivässä. Ensin Jaguaarit pelaavat ykköspesiksen nousukarsintaa 11:30 Ylivieskaa vastaan ja välierien kolmas osaottelu alkaa klo 16. Liput myynnissä tuttuun tapaan osoitteesssa: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Kuvat: Olli Korhonen
Teksti: Juuso Hyvönen