Jymy upotti Ankkurit kunnareillaan!

Sotkamon Jymy – Alajärven Ankkurit 2-0 (14-1, 11-0)

Ottelun tilastot

Kainuulaismiehistö iski alajärviset kanveesiin molemmilla jaksoilla railakkaalla sisäpelillä. Roope Korhonen paukutti helteisessä säässä kymmenen lyödyn juoksun illan.

Sotkamon Jymy lähti perjantai-illan helteiseen keliin tappio niskassa. Vierailijoilla puolestaan oli vyöllään maukas voitto järviseudun derbystä, kun Vimpelin Veto kaatui torstaina Kitrolla. Isännät lähtivät otteluun samaisella kokoonpanolla, jolla sai Tampereella tappiosta huolimatta nousujohteisen pelin. Aapo Komulainen palasi voittojen tielle hutunkeitossa, ja vei sotkamolaiset ulkopeliin. Ensimmäinen vuoro olikin jämäkkä, vaikka Ankkurit pyörittelikin lähes täyden lyöntikierroksen ja sai pari yritystä kotiin, niin isäntien ulkopeli sai vahvan alun kovaa pomppujoukkuetta vastaan. Jämäkkä oli myös isäntien sisävuoro: Roope Korhosen saumaveto ei jäänyt linjapelaajien räpylään ja Elmeri Purmonen toi juoksun. Jokerinutussa jatkanut Veeti Kokko sivalsi niin ikään kohti kakkossaumaa ja Jere Vikströmillä oli helppo työ tuoda toinen juoksu. Kahden juoksun jälkeen iskettiin kakkoskeulasta. Komulainen pääsi lyömään vapaaseen takatilanteeseen, ja sivalsikin toisella kovan rajaleikkurin kolmosrajaan. Pallo Hiukan uimarannalle ja Komulainen sai tuulettaa kunnaria ja kahta tavallista kolmospesällä.

Viiden juoksun takaa-ajoasemaan ajautuneet alajärviset saivat pomppupelin kautta tilannetta, mutta juoksuja ei nähty toisessakaan vuroossa. Violetit sen sijaan saivat ketsuppipullon auki, ja jatkoivat tykistystä myös toisessa vuorossa. Ensimmäisessä vuorossakin juoksun lyöneen Kokon viuhuva keskisaumaveto karkasi lopulta koppareiltakin kahden juoksun arvoisesti. Komulaisella hyökättiin vielä 1-3-tilanteessa, Iivari Vihanto toi juoksun varsilyönnillä. Kolmannen aloittavalla Juho Ihamäki kavensi tilannetta yhdellä juoksulla, mutta se oli laiha lohtu, sillä R. Korhosen johdolla Jymy jatkoi rumputulta täyttävällä sisävuorolla. Hannes Pekkinen siirteli Purmosen ja Vikströmin takapesille. Korhonen pommitti ensimmäisellä kolmosluukkuun, mistä pallo painui sukkana läpi aina Hiukan laituria kohti. Edellä mainittu kolmikko toi juoksut mieheen ja tänään 3400:n pesispörssipisteen rajapyykin kautta aikain kolmantena pesäpalloilijana ylittänyt Korhonen sai tuulettaa kesän kolmatta kunnariaan. Ennen Roopea yhdeksän tähden pelaajaksi on yltänyt vain Toni Kohonen ja Sami Haapakoski. Kokon lyöntivuorolla kotijoukkueen kaari vetosi matalaa syöttöä ja Elmeri Iivonen lahjoitti vapaataipaleella yhden lisäjuoksun. Erinomaisen ensimmäisen jakson kirsikkana kakun päällä nähtiin Purmosen pystärivarsi kolmosrajaan ja Ville Kotro kipitti jakson loppulukemat.

Viimeinen Ankkureiden sisävuoro oli lähinnä kosmeettinen, sillä kaikki kolme paloakin tuli ykköspesälle. Jakson kolmostilanteet violeteille lukemin 20-10, mikä kertoo osaltaan siitä, että lukemista huolimatta Ankkurit saivat reilusti tilannetta vahvojen pomputtajien toimesta, mutta isäntien takatilannepelaaminen oli yhtä tahraa lukuun ottamatta täydellistä.

Aapo Komulainen juhli kunnaria ensimmäisessä vuorossa.

Repsahtaneen avausjakson jälkeen Jymyllä oli kova hinku hyökätä johtoasemaan heti aloittavalla. Tässä onnistuttiin, kun Roope Korhonen kiskaisi Purmosen kotiin. Lopettavalla Jymy jatkoi hyvää takatilannepelaamista, ja torjuikin vieraiden kaksi yritystä. Toisessa vuorossa tahti kiristyi: Vikström pomputti Purmosta kaksi väliä ja Pekkinen pudotti kierteisen ja vastustamattoman kakkosrajanäpäyksen saateltuaan ensin Vikströmin kakkoselle ja Purmonen pinkoi jälleen yhden. Aleksanteri Huotarin viimeinen oli laiton ja Iiro Haimi löi merkkiä silmään Jussi Korhosen viimeisellä. Kun Ankkureiden lukkari Iivonen syötti sopivasti tolpan, sai Vikström kipitellä pystyssä juoksun J. Korhosen pudottaessa näpin vain etukentälle. R. Korhonen puolestaan tempaisi laakapommin keskelle taakse ja Pekkinen toi toisen jakson neljännen. Harmittavasti lyönti osui led-näyttöihin, eikä lyönnillä syntynyt enempää juoksuja. Lopettalla Jymy pääsi jo paremmin kiinni Ankkureiden vaihtotilannepelaamiseen ja jätti vieraat vain ja ainoastaan yhteen, tosin epäonnistuneeseen kotiutusyritykseen.

Kolmannessa vuorossa Roope ja kaksikymmentä vuotta nuorempi Kokko jatkoivat hyvää lyöntipeliä: kovaa kotia kirmannut J. Korhonen toi juoksun Roopen kakkospussilla ja Kokko puolestaan sai kiertää kunniaa, kun kumura sirvahti sopivasti räpylän reunasta aina takakentän mainosten alle. Kokolle kaksi tavallista ja uran ensimmäinen kunniajuoksu Jymyssä ja Superpesiksessä. Kanveesiin lyötyjen vieraiden sisävuorot lyhenivät paahtavassa kelissä, eikä Ankkurit päässeet enää kakkospesää pidemmälle. Jymy sen sijaan jatkoi juoksuiloittelua vielä neljännessäkin vuorossa, kun Vihanto sivalsi 0-tilanteessa kolmosrajaan ja kiersi illan neljännen kotijoukkueen kunnarin. Roope Korhonen puhkoi vielä kerran ulkokentän kahden juoksun arvoisesti, tällä kertaa kakkosrajasta. Kahdella lyödyllä Roope iski täyteen kymmenen juoksua (1+9). Kovaa reunoille koko illan pommittanut voitti lopulta toisenkin jakson kaksinumeroisin lukemin, 11-0.

Veeti kokko löi yhden kunnarin ja viisi tavallista.

Kolmostilanteet kirjattiin lopulta kotijoukkueelle 35-14, joten toisella jaksolla Ankkureiden sisäpeli hyytyi ensimmäiseltä jaksolta. Kotijoukkueen rosterista yhtä vaille kaikki sai vyölleen tuodun tai lyödyn juoksun kokonaiskärkilyöntiprosentin ollessa peräti 74%. Jymyn parhaana palkittiin kymmenen juoksua lyönyt ja kaksi tuonut Roope Korhonen. Roopen onnistumisprosentti oli 86 (12/14 kl). Kakkospytyn sai tänäänkin energisesti kentällä vipeltänyt Elmeri Purmonen, joka toi ottelussa neljä juoksua, löi yhden juoksun erinomaisella pystymailavarrella ja meni kentälle lähes täydellisesti (5/6 kl 0-tilanteessa). Vieraiden paras oli nollaan kärkilyöntiin jäänyt, mutta ulkopelissä peräti kahdeksan tehtyä paloa saalistanut Ville Keltinkangas. Kakkonen oli ykköstilannetta 71-prosenttisesti purkanut Elmeri Koivusalmi.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Itä-Länsi-viikonlopun jälkeen Jymyn pelit jatkuvat Etelä-Suomen kiertueella: tiistaina Pihkalassa Hyvinkään Tahko ja keskiviikkona Kouvolassa Pallonlyöjät. Kotiotteluiden makuun päästään tiistaina 9. heinäkuuta, kun Joensuun Maila saapuu Hiukkaan. Hanki liput ennakkoon Jymyn kotiotteluihin osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy.

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen