Jymy vahvempi Hiukassa – ”pystytään aika paljon parantamaan!”

Sotkamon Jymy – Kiteen Pallo 1-0 (3-0, 2-2)

Ottelun tilastot

Jymy Sotkamosta nappasi ensimmäisen kiinnityksen puolivälieräsarjassa Kiteen Palloa vastaan. Ottelu oli Jymyn hallintaa, vaikka kainuulaismiehistön esitys olikin ensimmäiselle pudotuspeliottelulle tyypillisesti hieman hermostunutta ja virheiden sävyttämää.

Kauan odotettu hetki koitti vihdoin ja viimein, kun sotkamolaismiehistö juoksi kiilaan Marjex Stadionilla. Vastapuolella varaslähdön pudotuspeleihin ottanut Kiteen Pallo, joka nousi Jymyn puolivälierävastustajaksi pudotuspelikarsinnan kautta voitettuaan Pattijoen Urheilijat viikonloppuna ”kaksiosaisessa” karsintasarjassa. Takavuosien veriviholliset kohtasivat toisensa pudotuspelinäyttämöllä ensimmäisen kerran sitten syksyn 2014.

Jymy sai huilata viikonlopun yli ja valmistautua ottelusarjan avausotteluun huolellisesti. Kokoonpano sotkamolaismiehistöllä oli identtinen runkosarjan päätöskierroksen koosteeseen. Aapo Komulainen johdatti Jymyn ulkopelin voitettuaan tuttuun tapaan hutunkeiton. Pallo rakensi palottoman ajolähdön kärjestä. Kiteeläiset olivat tulleet terävästi peliin, mutta isäntien takatilannepelaaminen oli jälleen kerran äärettömän varmaa. Jiri Pippola upotti yhden kumuran väliin, mutta kolmoskoppari Jussi Korhosen heittokättä jännittänyt Kasperi Kaksonen ei irronnut kolmospesältä. Tämän jälkeen ulkopeliyhdeksikkö torjui yritykset yksi toisensa jälkeen, joskin Samu-Kalle Varonen joutui lyömään viimeisellä tahallisen laittoman. Lopettavalla violettien alku ei ollut yhtä säväyttävä, vaan kaksi ristiä oli rasitteena hyvin nopeasti. Roope Korhonen rakensi kuitenkin siirteli Niilo Piiponniemen ykköseltä aina kolmoselle saakka ja väärän ollessa alla myös viimeinen merkattiin, mutta se jäi polttolinjaan ja palo kotipesään.

Myös toisessa vuorossa Kitee sai pari kappaletta kotiutusyrityksiä, vaikka Niko Korhonen nappasikin välipalon kakkosrajapompusta kakkoselta. Takatilannepelaaminen oli kuitenkin taattua Jymyä, eikä Kitee saanut päätä auki. Jymy sen sijaan sai omalla sisävuorollaan sisäpelin rullaamaan. Roope Korhonen kumautti palottomasta ajolähdöstä pallon kakkoskoppari Lassi Vasaraisen eteen ja Iivari Vihanto pinkoi johtojuoksun vapaalla vedolla. Hannes Pekkinen tuplasi johdon kakkosrajanäpäyksellä: Elmeri Purmonen olisi todennäköisesti tuonut juoksun, vaikka Paavo Pelto olisi onnistunut näpäyksen palautuksessa. Komulaisen koukkukotiutus jäi lukkari Joona Lehtisen haaviin ja tilanteesta syntyi kaksi paloa Komulaisen itse ollessa kopilla irti. Isännät kuitenkin rullailivat vielä tilanteen kakkoskärjestä ja Ville Kotro upotti pallon kakkosjatkeelle Piiponniemen tuodessa 3-0 juoksun.

Kolmannen aloittavalla Kitee ehti käyttää viittä pelaajaa lyöntipaikalla ennen kuin pelituomari Eki Kutvonen vihelsi vuoronvaihdon. Sotkamolaiset pääsivät yrittämään pariin otteeseen, kuitenkin tuloksetta. Viimeisen aloittava oli kosmetiikkaa, vaikka vieraat saivatkin näennäisesti pyöriteltyä pitkän vuoron, niin minkään sortin kiriä siinä ei ennättänyt syntyä.

Roope Korhonen avasi tuttuun tapaan Jymyn juoksutilin.

Toisen jakson alkuun Jymyllä oli erinomaiset saumat siirtyä johtoon, kun kärkikolmikko rakensi palottoman ajolähdön. Kotiutuslyönnit olivat kuitenkin sen verran ponnettomia, ettei juoksua nähty kolmesta yrityksestä huolimatta. Lopettavalla Pippola sai yhden palon ajotilanteen, joka päättyi kiteeläisten kannalta katastrofiin: Juuso Lattu irtosi kopiksi kantaneella lyönnillä ja haavottui, toisella Pekkinen otti lämyn kiinni ja poltti Matias Litmasen kolmoselle ja kun viimeisellä vedottiin väärää, joka osui mukavasti lautaan nappasi Komulainen vuoron päättävän palon ykköseltä.

Toisessa vuorossa Jymy pelasi kakkoskeulasta ja sain vierailijoiden avustuksella juoksun, vaikka itse tilanne rakentui mainioilla vaihtolyönneillä. Kiteeläisten polttoheitto karkasi VIP-teltan kulmille kolmospuolelle ja Purmosella oli helppo työ kipittää johtojuoksu kotiin. Muita onnistumisia kotitaipaleella ei nähty ja vuoro päättyi pelinjohtaja Mikko Kuosmasen jättäessä lyönnit kärkeen teknisen palon muodossa. Vieraat onnistuivat, kun 18-vuotias Topias Kaksonen sivalsi kahden palon etutilanteessa kovan ja etumiehen yli pomppaavan leikkurin kakkosrajaan: Vasarainen toi juoksun, Topias Kaksonen kiersi kunniaa ja Joni Lehikoinen antoi nuorelle miehelle tietä kolmospesän kulmilla. Näin tilanteesta siis kaksi juoksua ja Lehikoinen jäi ohitettuna pelaajana kolmospesälle. Kiteen pelinjohtaja Sami Partanen jätti Kuosmasen tapaan lyönnit kärkeen teknisen palon avustamana.

Roope Korhonen nosti kolmannen aloittavalla Jymyn tasoihin vastustamattomalla välilyönnillä Varosen eteen. Vieraat eivät kuitenkaan antaneet mitään ilmaiseksi, vaan tekivät nopeasti kaksi paloa Jymyn yrittäessä pelata kakkoskärjestä aggressiivisesti. Lopettavalla etukenttäkaksikko Juho Keinänen – Pekkinen oli kärkkäästi pelillä, kun Pallo yritti hyökätä kärjestä. Kahdesta etupesille syntyneestä palosta huolimatta Kitee sai yrityksen aikalisän jälkeen, mutta Keinänen oli myös tällä kertaa hyvin pallossa ja suolasi Latun kotipesään.

Isännät yrittivät turvata mahdollisuuksiaan voittoon neljännen aloittavalla, muttei onnistunut juoksunteossa. Näin kiteeläisillä oli mahdollisuus kavuta vielä viimeisen vuoron lopettavalla jaksovoittoon. Sen tiellä oli luonnollisesti Jymyn tiivis ulkopeli sekä mahdollisuus pelata yksi ottelun huonoimmista sisävuoroista. Ainakin jos pelinjohtaja Partasta on uskominen, vieraat käyttivät tämän mahdollisuuden hyväkseen. Komulainen päätti ottelun irroittamalla Litmasen ykköseltä linkullaan ja näin Jymy nappasi ensimmäisen kiinnityksen ottelusarjan voittoon.

– Uskon, että pystytään aika paljon tästä parantamaan, totesi pelinjohtaja Kuosmanen lehdistötilaisuudessa.

Tunnetta nähtiin avausmatsissa.

Kalle Kuosmanen nimettiin Lumme Energian energisimmäksi pelaajaksi. Jymyn ykkönen oli Niko Korhonen (5/6 kl ja kolme tehtyä paloa ulkopelissä) ja kakkonen puolestaan 4/5-kärkilyöntitehoilla pelannut Vikström. Kiteen ykkönen oli vierailijoiden ainokaiset kakkosrajaleikkurilla lyönyt Topias Kaksonen ja kakkospytyn edestä kentällä uurasti Topiaksen isoveli Kasperi Kaksonen. Jymy vei ottelun 3-tilanteet 14-12. Lehtereille osin sateiseen ja sääennusteiden tummentamalle Marjex Stadionille oli saapunut hieman alle 1300 silmäparia.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Puolivälieräsarja jatkuu perjantaina Kiteellä ja sunnuntaina Hiukassa. Liput kotiotteluihin tuttuun tapaan osoitteessa: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Puolivälierien otteluohjelma:

Ke 16.8. Puolivälierä 1 Sotkamon Jymy vs Kiteen Pallo
Pe 18.8. Puolivälierä 2 Kiteen Pallo vs Sotkamon Jymy
Su 20.8. Puolivälierä 3 Sotkamon Jymy vs Kiteen Pallo
Ti 22.8. Puolivälierä 4 Kiteen Pallo vs Sotkamon Jymy
To 24.8. Puolivälierä 5 Sotkamon Jymy vs Kiteen Pallo (tarvittaessa)
La 26.8. Puolivälierä 6 Kiteen Pallo vs Sotkamon Jymy (tarvittaessa)
Su 27.8. Puolivälierä 7 Sotkamon Jymy vs Kiteen Pallo (tarvittaessa)

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen