Jymy vei trillerin ja siirtyi ottelusarjassa johtoon!

Sotkamon Jymy – Kempeleen Kiri 2-1 (4-6, 6-5, 1-0)

Ottelun tilastot

Hiukassa liki 2300-päinen kotiyleisö sai kokea tunteiden vuoristorataa, kun Kiri ja Jymy ottivat mittaa toisistaan. Jymy löysi kuitenkin iskunpaikat Kirin ulkokentästä ja nousi voiton myötä ottelusarjassa johtoasemaan.

Kolmanteen välieräotteluun lähdettiin kutkuttavista asetelmista: molemmat joukkueet olivat hakeneet vierasvoitot kahdesta ensimmäisestä ottelusta. Pelillisestä näkökulmasta sunnuntain kotijoukkue oli kuitenkin päässyt paremmin kiinni pelirytmiin ja vastustajaan sarjan edetessä. Hiukassa päästiin pelaamaan puolipilvisessä säässä, mikä povasi helpotusta tilanteiden rakenteluun. Jymy jatkoi samalla kokoonpanolla, mutta Kiri oli joutunut vaihtamaan Antti Korhosen ja Sami Haapakosken paikkoja keskipalkissa. Tuomas Jussila vei vieraat ulkopeliin päihitettyään virkaveljensä Aapo Komulaisen hutunkeitossa.

Kotijoukkue sai otteluun mollivoittoisen alun, kun Kiri onnistui lyömään kapuloita violettien vaihtolyöntipelin rattaisiin. Jymy ei onnistunut saattamaan etenijöitä kolmospesälle. Sinivalkoinen vierailija tuli otteluun vähintään yhtä räväkästi kuin ottelusarjan avausotteluunkin. Kärki rakenteli tilanteen ja vaikka kempeleläiset sekoilivatkin merkissä Antti Korhosen lyöntivuorolla yhden palon edestä, niin Matti Korhonen avasi koneet keskipompulla. Hannes Pekkinen ja Niko Korhonen törmäilivtä palloon ikävällä tavalla, eikä sotkamolaiset saaneet suoritusta. Niko Korhosta paikkailtiin hetki, mutta Niko ja kotiyleisö selvisi säikähdyksellä. Ei ollut yllätys, että seesteisen pelitilanteen jälkeen Kirin pelinjohtaja Petri Tuuvalla oli lentomerkit silmässä myös M. Korhosen seuraavalla lyönnillä. Yhden käden koukku tuotti tulosta, 2-0. Ossi Meriläinen lisäsi johtoa, kun etutilanteessa lyöty kova saumaveto osui Pekkistä jalkapöytään ja pallo sirvahti uimarannan rantatöntäreelle.

Toisessa vuorossa Sotkamo hukkasi yhden palon ajotilanteen harmittaviin virheisiin, kun ensiksi Iivari Vihanto irtosi Jani Lassilan takaväärällä ja R. Korhosen viimeisellä huudettiin väärää, joka kopsahti kuitenkin sallituissa puitteissa lautaseen. Lyöntikierros jäi ikävään kotijoukkueen kannalta ikävään paikkaan. Lopettavalla pienet virheet ruokkivat muutenkin hyvässä lyönnissä ensimmäisellä jaksolla ollutta vierasjoukkuetta: Markus Keski-Petäjä karkasi kolmoselta kotiin harhaheitolla, kun pallo ei lipsahti hieman räpylästä kakkospesällä 1-3-tilanteen polttoyrityksen jälkeen. Lassila tirpaisi seuraavassa 1-3-tilanteessa voimakkaasti käännetyn kovan kolmosrajaan, joka lipui jatkeelle mainosaitojen lähistölle juoksun arvoisesti. Meriläinen lisäsi johtoa jo kuuteen juoksuun onnistuneella kumuralla keskelle taakse Lassilan tuodessa.

Kolmas vuoro oli molemmille juoksuton, vaikka Jymy rakensi ajotilanteen, niin R. Korhosen vapaa kumura kantoi kopiksi Juhani Ojalalle saakka, joka onnistui polttamaan Niilo Piiponniemen kotipesään. Seuraavan laakalämyn otti kiinni etukentältä A. Korhonen ja tilanne kuihtui. Kiri puolestaan takoi viimeisellä lyönnillä laittomia niin paljon, etteivät hekään ansainneet juoksuja kolmannessa vuorossa.

Kotijoukkueen sisäpeli ei ottanut käynnistyäkseen myöskään neljännen aloittavalla, vaan vieraat pääsivät polttamaan helpohkosti paloja taululle. Jymy kuitenkin rakenteli vielä kahdella palolla ajotilanteen Roope Korhoselle, jonka kumura ui vastustamattomasti kakkoskoppari Perttu Ollin eteen. Olli ei kuitenkaan pelannut tukevaa johtoasemaa turvaten, vaan juoksi (toki hypäten) voimakkaan kumuran ali. Roope tyhjensi pajatson ja kavensi tilanteen kahteen. Kainuulaisten kiri kuitenkin hyytyi nopeasti, kun Jussila katkaisi seuravaan Jussi Korhosen lyömän kumuran ja poltti tuplajuoksua hakeneen Roope Korhosen kotipesään. KeKi oli avausjaksolla selkeästi niskan päällä ja voitti kolmostilanteet peräti 9-6. Kuudesta neljä syntyi kunniajuoksun aikana.

Pajatson tyhjennys oli laiha lohtu Jymylle.

Sinivalkoinen Kiri lisäsi löylyä heti toisen jakson alkuun. Kuumassa lyöntivireessä ollut Antti Korhonen kumautti kaksi juoksua ja vei Kirin kainuulaisten kannalta ikävän tuntuiseen johtoasemaan. Kotijoukkue kuitenkin pysäytti vieraiden rynnistyksen kahteen juoksuun. Violettioranssiin pukeutuneen kotijoukkueen sisävuoro ei vielä hurraa -huutoja tuottanut. Kaksi paloa kolmoselle ja yksi kakkoselle.

Toisessa vuorossa Jymy kuitenkin nollasi vieraat ja torjui yhden Matti Korhosen kotiutusyrityksen. Tasoittavalla Jymy nousi peliin mukaan. Pekkinen sai eteensä vaihtotilanteen. Ensimmäisellä siirreltiin Niko Korhonen ja Elmeri Purmonen takapesille. Seuraavalla lyönnillä kuritettiinkin sitten toistamiseen kakkoskoppari Ollia: kumura painui läpi aina mainosaitojen taakse, Purmonen ja N. Korhonen kirmasi kotiin ja Pekkinen kiersi kunniaa. Ajotilanne rakennettiin R. Korhoselle, joka pommitti Pekkisen kotiin.

Jymy oli hypännyt ohjaksiin. Eritoten, kun seuraavassa ulkovuorossa Jymy sai hyydytettyä täydellisesti Kirin sisävuoron alun. Sitten Jussila pamautti lähes kuolleessa 1-tilanteessa kolmosrajaan ja pallo karkasi räpylän alta Hiukan rantamaisemiin. Jussila kiersi jo ottelusarjan kolmannen kunnarinsa, vaikkakin näistä ainakin kahdessa Jymyn ulkopeli oli avittamassa mainetekoihin. Jussila löi Kirin tasoihin, mutta tämän jälkeen sotkamolaiset nostivat taas suoritustasoaan, eikä lisäjuoksuja nähty. Kolmannen lopettavalla Jymy iski kakkoskärjestä. Kalle Kuosmanen ja Piiponniemi täyttivät etupesät ja J. Korhonen iski kakkosrajaleikkurilla pallon kohti vallimainoksia: takapesät täyteen ja Kuosmanen toi Jymyn uudelleen johtoon. R. Korhosen yrityksestä Jussila poltti kotipesään. Ville Kotron lyöntivuorolla Lassila sai irroitettua väärällä J. korhosen ja Kotron viimeinen leijaili laittomaksi. Viimeiseen vuoroon lähdettiin kutkuttavista asetelmista 5-4.

Jymy sai neljännen aloittavalla kaksi paloa alle, kun Jymy otti takapalon Teemu Hollannista. A. Korhosen viimeinen leijaili jatkeelta laittomaksi. Haapakoski kuitenkin onnistui sivaltamaan pallon kakkossaumaan ja voimakkaaseen sivuttaisliikkeeseen ajatunut Pekkinen ei saanut pönkkää heitolleen, Jussila toi pelin tasoihin. Jymyn oli tehtävä yksi juoksu lopettavalla viedäkseen ottelun supervuoroon. Se syntyi lähes näytöstyyliin: vaikka Vihanto ei kentälle päässytkään, täytti Purmonen ja Jere Vikström etupesät. N. Korhonen pompotteli pesät täyteen ja R. Korhonen ensimmäinen pussinpohja kolmospussiin merkattiin. Purmonen juoksi helposti toisen jakson voittojuoksun ja Jymy pääsi tuulettamaan jaksovoittoa.

Pekkinen avasi toisen jakson juoksutehtailun.

Kiri valitsi aloittavan ulkovuoron, joka nykypesäpallossa on harvinaisempaa. Jymylle varmasti kelpasi aloittava supervuoro. Kainuulaiset saivat Vikströmin kolmospesälle, jonka jälkeen Pekkinen ja Aleksanteri Huotari pudoteltiin takapesille. Roope Korhonen tälläsi kolmosluukkua kohti ja lyönti sirvahteli Aatu Saastamoisen ja Keski-Petäjän räpylöistä jatkeelle. Roopen viimeinen merkattiin myös, mutta tästä palo kotipesään. Kuosmasella oli edessä 1-3-tilanne ja toinen pystäri näytti pitkään uivan kolmosjatkeelle, mutta Keski-Petäjä venyi koppiin ja Huotarista haavat kotipesään. Viimeisellä Kiri poltti Roopen kakkospesälle ja vuoro vaihtui. Komulainen aloitti supervuoron mallikkaasti hyödyntämällä kovaan huutoon äityneen kotiyleisön meteliä. Onni Määtän lyöntivuorolla pieni takaväärä ja Keski-Petäjästä kärpänen ykköseltä. Haapakoski ja A. Korhonen oli pyöräytetty supervuoroon taas toisinpäin ja Niko Korhonen pääsi polttamaan Haapakosken pompusta Määtän kolmospesälle. A. Korhonen rakenteli etutilanteesta kuitenkin ajotilanteen veljelleen, jonka toinen lyönti otti pienen osuman Kuosmasen räpylän reunaan. Hollanti ei kuitenkaan uskaltanut lähteä, sillä jatkeella palloa vastaan kipitti kovakätinen Vihanto. Matti Korhosen viimeinen kumurayritys osui alapalloon ja pallo leijaili pitkälti takalaittomaksi. Jymyläiset pääsivät juhlimaan toista otteluvoittoa!

Kiri vei ottelun 3-tilanteen 19-16. Jymyn parhaana palkittiin toisen jakson kunnarillaan Jymyn peliin tuonut Pekkinen ja kakkospalkinnon pokkasi puolestaan seitsemän juoksua lyönyt R. Korhonen. Kirin paras oli A. Korhonen ja kakkonen Määttä.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Pudotuspelikaravaani jatkaa pelejä Kempeleen Sarkkirannassa tiistaina klo 16:30. Ottelusarja on katkolla Jymylle.

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen