Jymy vs. Vimpeli – kipinöinti ei ole sammunut

Kauan ja hartaasti odotettu pesäpallokausi alkaa keskiviikkona Hiukan pesäpallostadionilla. Pesäpallon juhlavuoden avausottelu ei ole mikä tahansa kamppailu, vaan kahden verivihollisen, Sotkamon ja Vimpelin, voimain mittelö. Keskiviikkona pelataan taas muustakin kuin vain tarjolla olevista kolmesta sarjapisteestä.

Vimpelin Vedon ja Sotkamon Jymyn jokainen kauden 2011 ottelu oli täynnää draamaa ja tunnetta. Kahden huippujoukkueen läpi kauden kestänyt välienselvittely huipentui huikaiseviin finaaliotteluihin, joita pelattiin koko kansan iloksi kaikkiaan viisi kappaletta. Ilmassa on jälleen latausta, joka lupaa kipinöintiä joukkueiden välillä myös tällä kaudella. Käytännössä mikään joukkueiden välillä ei ole muuttunut, paitsi asetelmat. Nyt on Vimpelin vuoro olla himoitsemassa hallitsevan Suomen mestarin päänahkaa, jonka estämiseksi Jymy tekee kaikkensa. Joukkueiden keskinäisen latauksen keskiviikon sarja-avaukseen varmistaa myös se, etteivät joukkueet ole kohdanneet sitten viime syksyn viidennen finaalin jälkeen.

Kokoonpanossa ei isoja muutoksia…

Vimpelillä on kasassa käytännössä sama joukkue kuin vuosi sitten. Käsivaivojen takia viime kaudella suurimman osan kaudesta sivussa ollut Timo Rantatorikka palasi synnyinsijoilleen Hyvinkäälle vieden mennessään kotiutusvoimaa ja ex-kapteenina kenties jotain muutakin, mikä ei tilastoissa näy.

Vaikka Vimpelin avausyhdeksikkö on sama kuin mihin pesiskansa viime kaudella tottui, on pelinjohtaja Miika Rantatorikka laittanut roolitusta aavistuksen verran uuteen uskoon, niin sisä- kuin ulkopelissäkin. Lyöntijärjestyksessä Mikko Kanala on tuotu numerolle kolme kaksikon Haapakoski-Puputti perään ja Antti Kuusisto on puolestaan siirretty numerolle neljä ja todennäköisen ensimmäisen ajolähtötilanteen purkajaksi. Viime kaudella lyöjätilastossakin kympin sakkiin yllättäen hivuttautunut Hannu Huuskonen on siirretty lyöntijärjestyksen häntäpäähän, ja lyöntijärjestyksen keskipalkissa lyö hallikaudella erittäin vaarallisesti iskenyt Matias Rinta-aho. Kaksikon Kuusisto-Rinta-ahon jälkeen, ennen tai siinä välissä lyövät mielellään myös joukkueen jokerilyöjät Jere Dahlström ja kauden 2011 lyöjäkuningas Janne Mäkelä.

Ulkopelin mielenkiintoinen muutos on Mikko Kanalan ja Ville Hotakaisen pelipaikkojen vaihdos keskenään. Kanala vangitsee nyt palloja kolmospuolella ja Hotakainen kakkospuolella.

…mutta pelitavassa on, vai onko?

Pesäpallojännäreille on lienee luvassa keskiviikkona erillainen Jymy vs. Vimpeli erityisesti sisäpelaamisen osalta, mikäli aivan ihmeitä ei tapahdu. Joukkueet, Vimpeli etunenässä, muistetaan viime syksyltä joukkueina, jotka iskivät miestä pesänväleillä eteenpäin pomppulyönneillä. Tätä ei näkyä ei sarja-avauksessa nähdä, ainakaan kovin paljon, ja siihen on syynsä.

a) Kolean ja myöhäisen kevään myötä Hiukkan kenttä ei ole vielä kimmoisa.
b) Vimpeli on tietoisesti harjoitellut pomputonta peliä kauden harjoitusotteluissa. Syynä tähän lienee muistot viime syksyn finaalipeleistä ja se, että joukkueen kotistadion sai keväällä uuden hiekkatekonurmipinnoitteen, joka ei välttämättä ole pomppukunnossa, ainakaan alkukaudesta.

Jos ja kun pomppu on pois vaihtolyöjiltä, joutuvat vaihtolyöjät kovaan testiin. Kovaan testiin joutunevat myös joukkueiden ulkopelaajat, etunenässä lukkarit ja etumiehet, sillä näpäytyksiä nähtäneen sarja-avauksessa tavallista enemmän.