Jymyllä vaikea iltapuhde – ”Tärkeä voitto meille!”

Sotkamon Jymy – Alajärven Ankkurit 2-1 (3-5, 2-1, 0-0, 3-2)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymyn ja Alajärven Ankkureiden paluu juhannustauolta venyi yli 2,5-tuntiseksi väännöksi. Jymy oli lopulta sarjanousijaa vahvempi Hiukassa kotiutuslyöntikilpailun jälkeen. Yli 1800-päinen yleisö sai seurata jännittävää taistoa pisteistä.

Hiukassa päästiin tositoimiin pian juhannuksen jälkeen. Sarjanousijan, mutta samalla perinteikkään seuran ja Jymyn välistä edesottomusta saatiin todistaa painostavassa kesäillassa. Jymy oli muuttanut pelaavaa koostumustaan, kun Valtteri Virtanen ja Niilo Piiponniemi pukivat jokerinutun yllensä Roope Korhosen kaveriksi. Yhdeksikköön ja ulkopeliin nousi Jere Vikström. Ville Kotro pelasi ulkona, kun alustavasti kokoonpanoon ilmoitettu Juho Keinänen jäi sairastelun vuoksi pois ottelusta.

Ensimmäinen jakso alkoi Ankkureiden sisävuorolla, kun Aapo Komulainen tarrasi viimeisenä mailasta hutunkeitossa ja vei Jymyn ulkopeliin. Ankkurit sai alkukauden räväkästi pelanneen Elmeri Koivusalmen kolmospesälle ja hetken vapaan takatilanteen tarkastelun jälkeen keltasinisten pelinjohtaja Juha-Matti Jaatinen otti yllättäen Elmeri Iivosella: koukkunäppi ruutuun ja Koivusalmi kirmasi juoksun. Jymy tuli tasoihin lopettavalla, kun Komulainen kotiutti Niko Korhosen määrämittaisella pussinpohjalla.

Toisen lopettavalla Jymy siirtyi johtoon, kun kovalyöntinen Virtanen räväytti ilmasauman kakkoskopparin eteen ja Iivari Vihanto toi juoksun. Virtasella yritettiin uudelleen, tällä kertaa tuloksena kuitenkin palo, eikä jatkoyrityksistäkään juoksuja syntynyt. Kolmannen aloittavalla Ankkureiden kapteeni Nestori Yli-Sissala pommitti etutilanteessa kakkosluukkuun kunnarin ja kahden tavallisen arvoisesti. Kakkoskoppari Vihanto yritti katkaista palloa pystyssä, mutta olisi kenties saanut lyönnin poikki syöksymällä. Yhtä kaikki, tämä kangisti Jymyn. Juoksuttoman lopettavan jälkeen Koivusalmi toi jo illan kolmannen tuodun juoksunsa Tuukka Etulan kumuralla. Roope Korhonen ”kaunisteli” lukemia viimeisessä vuorossa, mutta vierailijat veivät jakson lopulta 5-3. Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen antoi tunnustusta vastustajan kärjelle, mutta harmitteli myös läpilyöntiä.

– Terävöitettiin vielä ennen peliä, että takatilanne meillä kyllä kestää ja antaa kaikki avaimet voittoon.

Elmeri Purmonen pelasi tänään etukentällä Juho Keinäsen sairastumisen vuoksi.

Toisella jaksolla jymyläisten kasvojenpesu ei alkanut järin vahvasti, eikä avausvuorossa nähty edes kolmostilannetta. Ainoastaan palot kaikkille muille pesille, paitsi kotipesään. Ulkopeli kuitenkin torjui Ankkurit sai kolmostilanteen, mutta muuten Jymy torjui yritykset, kun Mikael Penninkangas haavoittui vapaalla kumuralla kotipesään. Toisen aloittavalla Komulainen johdatti Jymyn johtoon komealla kumurallaan, kun kotiin kipitti Kalle Kuosmanen. Kuvainnollisesti Jymyn ja Marjex Stadionin taivaalle leijaili mustia pilviä Ankkureiden sisävuorolla, kun kakkoskärjestä syntyneen ykköspalon jälkeen Lauri Ihamäen kumura pomppasi Jussi Korhosen ylitse. Kunnari oli Ihamäen uran ensimmäinen Superpesiksessä, mutta Ankkureiden toinen Hiukan tiistai-illassa. Tuplajuoksua ei Ihamäki kuitenkaan tuonut ja vuoroa vaihdettiin tasalukemissa.

Kolmannen aloittavalla Jymy rakensi yhden palon ajolähdön Roope Korhoselle, jonka 3-saumaveto tuotti Jymyn johtojuoksun ja oli samalla tuottaa enemmänkin, mutta kolmoskoppari Etula sai ulospäin kiertäneen lyönnin poikki syöksymällä. Virtanen tarjoili niin ikään mojovan pommin kolmosjatkeelle, mutta lyönti kantoi aavistuksen laittomaksi ja olisi sisällä ollessaan painunut Hiukkaan saakka. Ankkureiden pomppupeliin ramaava kärkikolmikko rakenteli palottoman ajolähdön Etulalle, joka hyökkäsi kääntönäpyllä Elmeri Purmosta vastaan: kolmosvahtina takatilanteessa pelaavan Purmosen polttoheitto oli haastava ja liki akrobaattiseen kiinniottoon venynyt lukkari Komulainen varmisti palon syntymisen. Hannes Pekkinen poltti seuraavan ja Kotro viimeisen.

Neljännessä vuorossa Jymy sai Vihannon kolmospesälle ja kopittelujen jälkeen etupesät täytettiin lopulta vasta Piiponniemen ja Kuosmasen toimesta. Pelinjohtaja Kuosmanen otti tässä vaiheessa aikalisän palottoman ajolähdön kunniaksi, mutta Roope Korhosen viimeinen oli laiton. Niko Korhosen lyöntivuorolla Niko löi taktiseen väärään, joka surrasi etumiehelle kopiksi. Roope Korhonen oli lyönnillä selkeästi irti kakkospesältä, mutta pelituomari puhalsi lopulta kaksi pitkää myös ykkösellä olleesta Kuosmasesta ja vuoro vaihtui. Ankkurit sai Penninkankaan kahden palon rasittamana kolmospesälle, mutta Purmonen suoritti onnistuneesti Juho Ihamäen kotiutuskoukusta ja ottelu venyi täpärästi supervuoroon.

Hutunkeiton voittanut Jymy päätti aloittaa supervuoron ulkoa. Ankkurit pomputti uhkaavasti ajolähdön päälle, mutta palot syntyivät lopulta kotipesään lähes yhtä nopeasti kuin tilannekin: Pekkinen poltti ensimmäisen, Jussi Korhonen suolasi tappikumurasta ja Komulainen noukki lyhyeksi jääneen keskipienen. Juhlan aihetta ei tarjonnut Jymyn lopettavakaan, vaan yhden palon synnyttyä siirrettiin vastuu kakkoskärjelle. Vihannon viimeinen kentällemenoyritys oli laiton ja Ankkureiden lukkari Iivonen nappasi pian kärpäsen Piiponniemestä ykköseltä.

Ottelussa nähtiin tiukkoja tilanteita läpi illan, eikä juoksuilla varsinaisesti mässäilty.

Kotiutuslyöntikilpailussa Ankkurit löi yhden ja sai toisen vapaataipaleella, kun Komulaisen syöttöliike ei kelvannut syöttötuomarille. Jymy sai unelmien aloituksen takaa-ajoon, kun Pekkinen kiskaisi pallon kolmosluukusta Hiukkaan ja kiersi kunniaa tasoittaen tilanteen. Tämän jälkeen ei onnistumisia nähty, vaikka Komulainen upottikin viimeisellä kumuran väliin. Tällä kertaa kolmoskoppari Etula esitti heittokättään ja suolasi väärä pois -merkillä (lähes osumasta) lähteneen Vihannon kotipesän kynnykselle. Jatkopareilla Ankkureille jäi luu käteen, kun kolmen parin jälkeen taululle ei juoksuja lisätty. Roope Korhonen päätti yli 2,5-tuntiseksi venyneen matsin onnistumalla toisessa parissa. Pelinjohtaja Kuosmanen oli kuitenkin lopulta tyytyväinen voittoon pitkähkön tappioputken päätteeksi.

– Ollaan hävitty useampi tiukka matsi ja on ihan ymmärrettävää, että tasokin siinä tappioiden myötä hieman laskee ja onnikin tahtoo kääntyä, niin siinä mielessä erittäin tärkeä voitto meille, Kuosmanen kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Kalle Kuosmanen oli sekä Lumme Energian energisin pelaaja että ottelun Ruutu-tähtipelaaja kuudella tehdyllä palollaan. Jymyn ykköspalkittu oli sisäpelissä 83-prosenttisesti onnistunut Niko Korhonen. Kakkonen puolestaan tänään yhdeksikköön noussut ja sataprosenttista sisäpeliä esittänyt Jere Vikström (5/5 kl). Ankkureiden kakkonen oli kolme tuonut ja Vikströmin lisäksi ainoa täydelliseen sisäpeliin yltänyt Elmeri Koivusalmi (7/7 kl). Ykkönen oli oikeutetusti ensimmäisen jakson kunnarillaan ratkaissut Nestori Yli-Sissala. Ankkurit voitti ottelun 3-tilanteet 17-15.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Jymyn pelit jatkuvat torstaina kutkuttavalla matsilla Pohjois-Karjalassa, kun violettioranssit matkaavat Joensuun Mailan vieraaksi. Seuraava kotiottelu pelataan Hiukassa tiistaina 4. heinäkuuta, jolloin vieraana nähdään JymyJussit Seinäjoelta. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti: Olli Korhonen
Kuvat: Jussi Korhonen