Jymylle herkullinen voitto Kaupissa

Manse PP – Sotkamon Jymy 0-1 (1-3, 2-2)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy näytti perjantai-iltana, että se pystyy kaatamaan kovimpiakin vastustajia. Jymy otti hyvityksen viikon takaiselle kotitappiolle Manse PP:tä vastaan ja pyyhkäisi Keisarit nurin mainion ulkopelin siivittämänä. Samalla saatiin kauden ensimmäinen voitto kärkipään vastustajasta ja katkaistua viime kaudella alkanut ja viiden tappion mittaiseksi venynyt putki tamperelaisia vastaan.

Kaupin juuri ja juuri Itä–Länsiin valmiiksi ehtinyt stadion hohti uutuuttaan, mutta violettipaidat olivat jo kokeneet vastaavat viehätykset Marjexilla. Niinpä ensimmäisessä vuorossa Manse jätettiin tylysti nollille. Kainuulaisten oma sisävuoro karahti kahteen nopeaan paloon ja lyönnit pyöriteltiin perälle ilman takatilannetta.

Toisessakin ulkovuorossa akselin Aapo KomulainenKalle Kuosmanen Aleksanteri Huotari ulkopelaaminen pisti Mansen miehet ahtaalle, mutta ottelun ensimmäinen kolmostilanne syntyi syöttötuomarin oltua Komulaisen kanssa eri linjoilla syöttöjen teknisestä oikeellisuudesta. Niinpä Perttu Ruuska pääsi tilanteeseen ja paukutti pallon väliin. Jussi Korhonen pääsi palloon, mutta heitto ei lähtenyt puhtaasti ja Juha Puhtimäki livahti kotipesään. Ville Kotro poltti toisesta yrityksestä ja Jymy sisävuoroon.

Kärkikaksikko Iivari Vihanto ja Ville Viita (jokeripaidassa) täyttivät etupesät ja Niko Korhonen siirteli miehet takapesille. Korhosen haavoituttua Aapo Komulaisen kumura putosi komeasti vapaassa takasessa ja pomppasi Mansen molempien koppareiden Henri Puputin ja Topias Liljan yli. Vihanto ja Viita toivat juoksut ja Komulainen ehti kunnarin. Palottomassa tilanteessa jatkoja ei tullut ja pientä huolimattomuuttakin esiintyi. Johtoasemassa Jymy oli vahva, sillä Mansella oli jaksolla vaikeuksia tilanteiden rakentelussa ja Kuosmanen suoritti kaikista palloista, joihin pääsi käsiksi. Näin kävi Ruuskan yrityksessä kolmannessa vuorossa.

Jymy ei saanut lisättyä johtoa, vaikka Roope löi yhden palon ajolähtöön kolmannessa. Neljännessä Manse sai Timo Torpan yhdellä palolla kolmoselle, mutta Ruuskan yritys viimeisellä jäi suoraan Huotarin hanskaan etukentälle ja palot kotiin sekä ykköselle: jakso Jymylle 3–1.

Aapo Komulainen juhlii kunnaria Kaupissa!

Toisen jakson alkuun Manse vaihtoi lyöntijärjestystä saadakseen kärkeä pidemmäksi. Jymyn aloittavalla sisävuorolla kärki näytti jälleen isännille tilanteenteon mallia, mutta Roope Korhosen, Komulaisen ja Huotarin kotiutukset jäivät tuloksettomiksi. Niko Korhonen ja Kuosmanen polttivat Mansen kärjestä kaksi etenijää. Puhtimäki järjesti kuitenkin ajon ja Ruuska tempaisi pallon kolmosjatkeelle ja Tuomas Jussila ehti kotipesään. Samalla lyönnillä kolmoselle yrittäneestä Henri Puputista kolmas palo. Jymyn kakkoskeulan peli ei tuottanut takatilannetta toisessa. N. Korhonen poltti Torpan ykköselle, jonka jälkeen Juuso Myllyniemi onnistui yllättämään Jymyn kopparit keskitakamoukullaan. Tässä kohtaa sotkamolaisten oli pakko aukaista Jymymäihäpurkki ja kunnarin arvoinen läpilyönti muuttui kahden pesänvälin etenemiseksi pompattuaan takaisin Jussi Korhoselle videotaulun betonivalusta. Lopulta vuoro pyöri yhdellä palolla viimeiselle lyöjälle Perttu Ruuskalle, joka ei Komulaisen pihdeissä saanut kunnollista kotiutusyritystä aikaiseksi.

Jymyn kolmannen aloittavalla varmasti kentälle päässyt Niilo Piiponniemi ja yhtä varmasti vaihtolyönneissään onnistunut Viita täyttivät etupesät. N. Korhosen lyöntivuorolla takapalo Viidasta ja Jymyn sohlattua ykköskolmosen vaihtolyöntejä jäi ajolähtö syntymättä. Se sopi Keinäselle, joka upotti vastustamattomasti pallon kakkospuolelle väliin ja Piiponniemi toi tasoituksen. Hetkeä myöhemmin Roope sivalsi samaan paikkaan (eri ulkopelikuvioon tosin) ja Huotari kirmasi Jymylle johtojuoksun. Kainuulaiset pääsivät pyörittelemään toista lyöntikierrosta, mutta uutta tilannetta ei siunaantunut.

Kalle Kuosmanen oli Aapo Komulaisen ohella näkyvin ulkopelaaja ja tehtaili kuusi paloa!

Manse pääsi rakentelemaan kärjestä, kun Lilja selvitti nollatilanteen vapaataipaleella. N. Korhonen suolasi hänet lopulta kolmoselle, mutta Puputti näpytti Myllyniemen sinne. Seuranneesta 1–3-tilanteesta Komulainen irroitti takaetenijän väärällä, mutta pallo lipesi heitossa ja lensi lisäkatsomoiden verkkoihin: Myllyniemi toi harhalla 2–2. Ruuska järjesti takatilanteen Lauri Kiviselle, jonka yrityksestä Kotro poltti varmasti.

Kainuulaisten viimeisessä sisävuorossa N. Korhonen saateltiin kahdella palolla kolmoselle. Huotari kiskaisi pallon väliin, mutta Liljan heitto riitti. Manse pääsi siten hakemaan jakson voittojuoksua tasoittavalle. Kuosmanen heitti ensimmäisen palon kolmoselle ja Ruuskan välilyönnistä Jussi Korhonen suolasi Myllyniemen kotipesään. Puhtimäen pussariyrityksestä Niko väläytti kättään ja Komulainen sukelsi hieman sivuun menneen heiton ajoissa kiinni: jakso tasan ja siihen katkesi tamperelaisten kymmenen ottelun voittoputki. Edellisen kerran puolustava mestarijoukkue oli hävinnyt Kouvolassa kesäkuun alussa.

Jymylle taas makea ja ansaittu voitto kärkiottelusta. Arvo-ottelua varten paikalle tuotujen lisäkatsomoiden tehdessä kentän kaukalomaiseksi oli sotkamolaisten jo valmiiksi vahva ulkopeli rautaista, eikä Manse päässyt rummuttamaan jatkuvaan tilanteeseen. Erityisesti kentällemenot olivat isännille vaikeita: kokonaissaalis 4/18 ja peli lähti pyörimään yleensä vain kärjen päästyä vapaalla kentälle.

Kolmostilanteet menivät tasan 11-11, tosin Jymy yritti 12 kertaa kotiutusta sillä Komulaisen kunnarista ei virallisiin tilastoihin kirjata kolmostilannetta. Sotkamolaisten parhaana sekä ottelun parhaana ulkopelaajana palkittiin juuri Komulainen (1+2/1, kl 7/10, 4 tehtyä, 6 avustettua paloa). Kakkospalkinnon ansaitsi pelin jälkeen suorassa tv-lähetyksessä polttareidensa alkamisesta tiedon saanut Viita (0/1, kl 6/8). Kalle Kuosmanen oli ulkona lyöntien edessä kuuden tehdyn ja yhden avustetun palon arvoisesti.

Mansen paras oli kaksi lyönyt, mutta silti Sotkamon ottelua aseettomammaksi jäänyt Ruuska. Puhtimäelle kakkospysti. Katsojia Itä-Lännen esiotteluun oli saatu paikalle kaikkiaan 1906. Huomenna B-poikien ja miesten Itä–Länsissä pelaa seitsemän jymyläistä ja Jussi Haapakoski kuuluu Idän pelinjohtoon. Otteluita pääset seuraamaan Ruudussa ja aikuisten matsia myös JIM-kanavalta.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Jymy jatkaa kärkijoukkueiden kohtaamisia ensi tiistaina 12.7., kun Joensuun Maila saapuu Marjex Stadionille klo 18. Perjantaina on vuorossa kärkijoukkue Vimpelin haastaminen Saarikentällä. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Jussi Korhonen