Jymylle kolme ottelupalloa loppuottelusarjassa

Suomen mestaruus on ensimmäistä kertaa katkolla ensi viikon lauantaina Hiukan pesäpallostadionilla, kun Sotkamon Jymy päihitti Vimpelin Vedon sen kotiareenallaan saarikentällä kotiutuskisassa jaksoin 2-1 (0-1, 5-1, 0-0, 1-0). Ottelun ensimmäinen jakso oli pelin tasollisesti kuin toisinto lauantain ensimmäisestä finaalista, tällä kertaa voittajana oli vain Vimpelin Veto.

Jymyn kapteeni ja illan ykköspalkittu Jani Komulainen pui syitä ensimmäisen jakson vaisuuteen.

– Lähdimme ehkä vähän liian vaikeasti tekemään peliä, emme luottaneet omaan peliimme. Tiesimme, että toinen ottelu on erittäin tärkeä, sillä jos tämän voittaa, on mukavampi viikko tiedossa henkisesti. Ottelun alussa oli ehkä vähän ylilatausta mukana, Komulainen arvelee.

Timo Kotipellon tulkitsema Maamme-laulu kajahti komeasti ilmoille ennen ottelun alkua.

Kuosmanen: ”Ensimmäinen jakso erittäin huono”

Vähäjuoksuista ensimmäistä jaksoa ei voida lakaista joukkueiden kovan ulkopelin alle, sisäpeli oli huomattavan tehotonta. Ensimmäistä jaksoa sävyttivät molempien joukkueiden osalta lukuisat virheet, jotka söivät ymmärrettävästi sisäpeliä. Jakson ainoa juoksu syntyi Janne Mäkelän keskisaumalyönnillä. Juoksuja oli tulla enemmänkin neljännessä vuorossa, mutta Jere Dahlströmin 1-2 –tilanteessa täräyttämä läpilyönti keskeltä takaa jäi mainosaitaan, jolloin syntyi vain ajolähtö.

Jymylläkin oli tilaisuutensa tasoittaa jakso. Toisen vuoroparin tasoittavalla Immo Rautiaisen varsilyöntikotiutus näytti riittävän tasoitukseen, mutta niin vain Jere Vikström paloi aivan kotipesän äärelle.

-Kyllähän ensimmäinen jakso oli erittäin huono jakso. Peli oli erittäin hermostunutta, etenemisvirheitä tuli liuta ja emme pelanneet vahvuuksillamme. Peräkkäisiä onnistumisia on muutenkin hankala saada näissä peleissä ja kun pelaamme vielä taktisesti hieman kehnosti, niin tässä on lopputulos, Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen tiivistää.

Sotkamon fanikatsomo sai aikaiseksi hyvää metakkaa. Meteli Saarikentällä oli muutenkin hetkittäin huumaava.

Toinen jakso kaiken muuttaa voi

Toiselle jaksolle saapui täyden muutoksen kokenut vierasjoukkue. Ensimmäinen vuoropari tuotti heti kaksi juoksua, yksi Roope Korhosen näpäytyksellä ja toinen Mikko Korhosen tavaramerkkikumuralla.

Saarikentän yleisö oli innostua ottelun toisella jaksolla 5-0 –tilanteessa, kun Jere Dahlström löi pallon 3-jatkeelta Savonjokeen. Kun ensimmäisen jakson läpilyönnin pysäytti mainosaita, oli tällä kertaa vuorossa Roope Korhonen, joka onnistui onkimaan pallon takaisin pelikentälle ällistyttävän nopeasti. Kavennusjuoksut jäivät yhteen ja jakso päättyi 5-1.

– Pelasimme ehdottomasti toisella jaksolla koko ottelusarjan parhaan jakson. Etenemisvirheet jäivät pois, saimme riittävän määrän peräkkäisiä onnistumisia ja sitä kautta enemmän kotiutustilanteita. Pääsimme peliin mukaan, Kuosmanen kiteyttää.

Ottelun tunnelmassa riitti jälleen sähköä. Vimpelin Antti Kuusisto ja syöttötuomari Matti Lähteenmäki käyvät läpi edellistä pelitilannetta.

Immo Rautiaisen ulkopelisuoritus voiton takeena

On helppo puhua jaksotauosta ja sen jälkeisestä aloittaneesta sisävuorosta ottelun ratkaisuna, mutta todellinen kulminaatiopiste nähtiin lopulta juoksuttoman supervuoroparin jälkeen kotiutuslyöntikisassa, kun ensimmäisenä lyömään tullut Jere Dahlström yritti kotiutusta keskipompulla. Hetken aikaa päivänselvältä juoksulta näyttäneen tilanteen estäjänä toimi Jymyltä Immo Rautiainen, joka huikean suorituksensa ansiosta onnistui leikata palloon ja tekemään palon.

– Se oli ehdottomasti voittava suoritus. Ilman siitä ottelu olisi ollut aivan erilainen, kun Vimpeli olisi päässyt onnistumisen päälle yrittämään kotiutusta, kehuu Kuosmanen Immo Rautiaisen suoritusta.

Ratkaisu syntyi lopulta Jani Komulaisen mailasta. Ensimmäisen lyönnin merkatulla näpäytyksellä laittoman takia kolmoselle palaamaan joutunut Niilo Piiponniemi koki ajan olevan kypsä ratkaisujuoksulle, kun Janin seuraava lyönti tipahtikin väliin. Piiponniemi lähti saman tien kirmaamaan kotipesää kohti tuoden juoksun ja hiljentäen kotiyleisön. Ottelu päättyi Jymyn voittoon kotiutuskisassa.

Tunnelmat het’ kotiutuskisan tauottua.

– Toinen tappio kotarissa. Tavallaan ollaan lähellä, mutta siltikin niin kaukana. Jos ei pinnan pinnaa alotuksessa saa, niin kyllä Sotkamon tasoinen joukkue ainakin yhden juoksun siitä tekee, Vedon ykköspalkittu Sami Haapakoski toteaa vaisuna.

Loppuottelut jatkuvat ensi lauantaina Hiukan pesäpallostadionilla klo 16. Tällöin mestaruus on ensimmäisen kerran jo Jymylle katkolla.