Jymylle kauden juoksuennätys Sotkamo-päivän kunniaksi

Sotkamon Jymy – Kankaanpään Maila 2-0 (2-1, 18-5)

Ottelun tilastot

Sotkamon 375-juhlien kunniaksi Jymy nujersi Kankaanpään sunnuntaina Marjex Stadionilla 1885 katsojan seuratessa. Ottelua ennen suoritettiin uuden stadionin vihkiminen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä piti avauspuheen.

Vastikään vuoden jatkosopimuksen tehnyt Roope Korhonen voitti hutunkeiton ja Jymy puolusti Kankaanpään nollille. Sami Mikkolanahon kotiutusyrityksestä Ville Kotro suoritti varmasti ja uusi yritys jäi käyttämättä Mikkolanahon kopinnoston epäonnistuttua ja jäätyä Kalle Kuosmasen hanskaan. Joni Rytkösen ollessa huilivuorossa Jymyn kärjen järjestys oli Iivari Vihanto – Niko Korhonen – Aapo Komulainen – Aleksanteri Huotari ja kakkoskärki alkoi Kuosmasesta. Violetit tekivät ajot Roopelle, mutta Vihanto irtosi kolmoselta lukkari Rasmus Paanasen nykäykseen. Seuranneesta vaihtotilanteesta Roopen vapaa lyönti ei onnistunut täydellisesti, mutta tällä kertaa se karkasi kolmosjatkeelle, eikä Joona Anttila ehtinyt katkaista: Niko Korhonen kotiutui ja Roope kiersi kunnarin, kun Komulainen odotteli kolmospesän edessä ohitusta. Niilo Piiponniemen yritys uudelleen syntyneistä ajoista meni kopiksi, eikä uutta tilannetta enää nähty.

Kankaanpää pystyi kavennukseen toisen vuoron alussa, kun kotiuttajajokeri Miikka Riikosen painuva lyönti sirvahti Jussi Korhosen räpylän kautta kenttään ja Joe Vartiamäki kiirehti kotiin. Mikkolanahon yhden käden koukusta Antti Kiiskinen heitti palon, eikä tasoitusta nähty. Jymyn ykköskärjen yritys tyrehtyi Niilo Piiponniemen jouduttua kakkostilanteessa jättämään leikin kesken jalkavaivan vuoksi. Niilon polttamisen sijaan Jymy otti vastaan Kankaanpään tarjouksen koko kentän tyhjentämisestä (tätä herrasmiestemppua ei edelleenkään esiinny pesäpallon säännöissä, mutta sitä on muutamaan kertaan käytetty peleissä tänä vuonna). Kakkoskärki ei onnistunut tilanteen teossa, vaikka sillä oli käytössä kaikki kolme paloa. Molemmat joukkueet jäivät ilman tilannetta kolmannessa vuorossa.

Mailan neljännen aloittavalla KaMa ei meinannut saada täytettyä 2-tilanteessa ykköspesää. Lopulta Riikonen järjesti takatilanteen ja hänellä haettiin myös tasoitusta, mutta Kotro oli jälleen vastassa. Mikkolanaho yritti vielä Niko Korhosta vastaan tuloksetta ja Komulainen päätti jakson irroittamalla Riikosen kolmoselta väärällä. Jymylle jaksovoitto 2–1.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä piti avauspuheen.

Tauolla lyöntijärjestys hieman vaihtui Piiponniemen sivuunjäännin myötä ja Kuosmanen tuli osaksi ykköskärkeä. Samalla sisäpeli alkoi toimia tehokkaammin. Ajot heti pystyyn Roopelle, joka sivalsi keskisauman halki ja Kuosmanen juoksi kotiin. Komulainen pudotti kumuran väliin ja Ville Viita kipitti toisen juoksun. Ajot jatkuivat solkenaan ja viidennestä niistä Juho Keinänen löi painuvan vedon kakkospuolelle Jouni Mäen eteen: Komulainen toi kolmannen juoksun. Kaikkiaan Jymyllä oli kuusi kotiutusyritystä. Kankaanpää rakensi Riikosen ja Mikkolanahon lyönneillä yhden kotiutuspaikan tasoittavalla, jälleen kahdella palolla. Rasmus Paananen haki ratkaisua Ville Kotron välittömästä läheisyydestä ja tulos oli tutusti palo kotipesään.

Jymyn toinen vuoro oli nopea. Yhden palon ajo Roopelle, mutta Kuosmanen kärkkyi liian pitkälle saumavedolla, eikä ehtinyt palata kolmoselle. Vaihtoyritys lasahti Joonas Peltomäen hanskaan etukentällä ja vuoro katkesi. Maila järjesteli – kahdella palolla, kuinkas muuten – tilaisuuden perältä ja Mikkolanaho löi puhtaasti väliin, Eeli Uusitalo toi 3–1. Viimeinen yritys leijasi takaa pitkäksi. Sotkamolaiset ratkoivat jakson kolmannessa. Roope löi saumavedolla Vihannon sisään ja satakuntalaisten tilanteessa heittämällä harhaheitolla Kuosmanen kiiti viidennen juoksun. Anttila sohelsi Komulaisen korkean takakenttälyönnin kenttään ja Niko Korhonen juoksi kotiin. Kakkoskärjen yritys tuotti kaksi nopeaa ykköspaloa. Vieraiden kolmannessa kolmostilanteen syntymisen jälkeiset takatäytöt saivat aikaan kolme paloa ykköselle ja jälleen yksi kotiutusyritys jäi käyttämättä.

Viimeisen vuoron alkuun Niko Korhosen pystäri kääntyi kakkosrajasta läpi ja pyöri vallin päälle kunnarin arvoisesti. Komulainen löi heti pallon väliin ja Korhosen irrottua kolmoselta lähti Anttila vastaan – eikä saanut palloa kiinni. Tuloksena tuplajuoksu Nikolle ja kunniajuoksu Aapolle. Roopen yritys yhden palon ajolähtöön tuotti kolmannen kerran ottelussa irtoamisen kolmoselta, sillä nyt oli Komulaisen vuoro kärkkyä linjaan jääneellä saumayrityksellä liian pitkälle. Vuoro pyöri kahdella ristillä uudelleen kärkeen ja Komulainen löi viimeisenä lyöjänä kakkossaumasammakolla Kuosmasen kotiin, Jymy kaksinumeroisille. Kaksi ajoa päättyivät koppiin ja lyöjät olivat jälleen vähissä kolmannella lyöntikierroksella, kun N. Korhonen saapui purkamaan etutilannetta. Gorban riskilyönti kakkospesään painui helpohkosti maisemaan: 1+2. Komulainen näpytti hänet heti tuplajuoksuun kakkosrajakäännöllä. Seuraavaksi Kiiskinen löi etutilanteesta pallon samasta paikasta kuin Niko hetkeä aiemmin maisemiin ja jälleen pizzalahjakortteja meni jakoon kunnarin ja kahden tavallisen myötä. Keinänen löi kakkosjatkeelta Kiiskisen tupliin ja samalla Jymyn illan viimeisen juoksun. Neljäs lyöntikierros päättyi alkuunsa Vihannon irrottua ykköseltä kärpäsenä ja N. Korhonen ei päässyt hakemaan kolmatta kunnaria samaan sisävuoroon.

Jymy sai rallatella toisella jaksolla.

Tasoittavalla nähtiin illan ainoa ajokunnari, kun Riikonen lämäsi pallon kolmosluukusta Hiukkaan ja KaMa sai kotimatkalle neljä lohdutusjuoksua.

Jymy komisteli tehtyjen juoksujen saraketta reippaasti ottelussa. Niko Korhonen ei epäonnistunut kertaakaan pelissä, mutta tilastoihin tuli yksi tekninen miinus Piiponniemen ”kopituksesta”. Kaksi kunnaria päätösvuoroon ja kaikkiaan kuusi tuotua toivat ykköspokaalin. Roope Korhonen olisi voinut lyödä enemmänkin, mutta mainitulla tavalla kolme kertaa etenijät irtoilivat kolmoselta ilman yritystä. Ville Kotro oli paras ulkopelaaja. Kankaanpään palkitut olivat Riikonen ja etukentällä superpesistasoisesti suorittanut Perttu Olli.

Roope Korhonen rikkoi ottelussa 1400 runkosarjalyödyn rajan. Ainoa edellä oleva pelaaja on edelleen Jere Dahlström.  

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Jymyn pelit jatkuvat huomenna Raahessa ja perjantaina on seuraavassa kotiottelussa vastassa Kiteen Pallo-90. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi! 

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Inka Kivelä