Jymyn kauden heikoin esitys – Joensuu otti avauskiinnityksen

Sotkamon Jymy – Joensuun Maila 0-2 (0-1, 1-7)

Ottelun tilastot

Pitkään odotettu pudotuspeliavaus litistyi sotkamolaisten osalta pannukakuksi. Jymy ei päässyt peliin kiinni ollenkaan ja hyvin latauksensa peliin purkanut Joensuun Maila haki puolivälierien avausvoiton Marjex Stadionilta.

Isäntien totuttu ulkopelijärjestys koki yllättävän muutoksen pelin alla Jussi Korhosen jouduttua umpilisäkkeen poiston takia sivuun kentiltä. Niilo Piiponniemi kuitenkin on kokenut kettu takakentällä ja Iivari Vihanto omaa Korhosen tapaan maagisen heittokäden. Antti Kiiskinen palasi polttolinjaan. Joensuulla ei ollut poisjääntejä ja joukkue oli kauden lopussa rakentanut kärjen muotoon Konsta Kettunen – Konsta Piiroinen – Elmeri Lieto – Henri Litmanen. Tähän yhdistelmään Jymy ei pelin aikana päässyt juurikaan kiinni.

Heti ensimmäisessä vuorossa Joensuu teki vakuuttavasti tilanteen. Liedon vaihdon jälkeinen lyönti oli merkattu ja hän löi vaarallisen oloisen keskipompun, josta Ville Kotro poltti Kettusen kotipesään kovalla suorituksella. Iivari Vihanto puolestaan heitti eleettömän varmasti palon Juho Toivolan välilyönnistä. Patrik Wahlstenin veto jäi Kalle Kuosmasen hanskaan. Tasoittavalla Kalle järjestyi nopeasti kolmoselle, mutta etupesät eivät meinanneet täyttyä. Lopulta ajot pyörähtivät päälle Roopelle ja yleisö innostui kovaan kannustukseen. Tuloksena kuitenkin Ville Väliahon kaksi kärpästä väärällä ja nykäyksellä. Kotro loihti vielä itselleen kotiutuspaikan, mutta Piiroinen juoksi kumuran kopiksi.

Joensuu pelasi loppujakson vain kärjellään koska lyöntijärjestys jäi keskelle. Piiroinen hoiti 1–3-tilanteen ja jälleen Liedolla oli kotiutusmerkki. Suorituksena puhdas huti. Litmasen järjestämästä uudesta takatilanteesta Juho Toivola löi matalan kumuran ja nyt Piiroinen otti reilusti irti syötöstä: Vihannon tulinen kiskaisu ei riittänyt – Mailalle johtojuoksu.

Jymyn tasoittava meni plörinäksi kärjen kahden etenemisvirheen myötä ja vaikka Kotro pääsi yrittämään, oli Joensuulla vahva ote pelistä. Kolmannen vuoron alkuun vieraat näpyttivät kaksi ykkösvaihtoa Juho Keinästä vastaan, tuloksena kaksi paloa. Kalle Kuosmanen tuhosi Juho Toivolan viimeisen vaihtoyrityksen. Isäntien hankaluudet sisäpelissä jatkuivat, kun ykkösvaihtoja ei saatu selvitettyä. Neljäs vuoropari meni samoja uria: Jymy sai tuhottua Joensuun vaihdot eikä itse onnistunut sen paremmin. Jakso päättyi 0–1.

Avausjaksolla ulkopeli piti Jymyn mukana taistelussa jaksovoitosta.

Tauolla yleisölle esiteltiin Jymyn 150 nuorinta junioripelaajaa. Esikuvat eivät toisen jakson alussakaan antaneet pesiksen pelaamisesta oppitunteja, ellei lasketa malliesimerkkejä huonosta pelaamisesta. Vaihtolyönnit sipsahtelivat suoraan menopesälle ja vastassa ollut Topi Kosonen kirjautti tehtyjä paloja näistä urakalla itselleen.

Joensuu iski tasoittavalla. Litmasen viimeinen lyönti perusajossa epäonnistui käiveröksi kakkosrajaan, mutta Aleksanteri Huotarin heitto lipesi ohi kotipesästä, Kettunen kotiin. Kahden palon myötä tilanne oli jo purkautumassa, mutta esimerkkinä Jymyn huolimattomasta pelistä Litmanen karkasi väärällä syötöllä kolmoselle ja Wahlsten pääsi sittenkin lyömään tilanteeseen. Komea luukkutillikka tuotti juoksun, vaikka Niko Korhonen saikin lyönnin katki.

Jymyn toisen aloittavalla kaksi ensimmäistä paloa syntyivät kärpäsellä ja kopinnostolaittomalla ja tuska lisääntyi. Roope Korhonen rakensi ykköstilanteesta Jymyn ensimmäisen kotiutuspaikan neljään vuoropariin. Yrittäjänä oli tälläkin kertaa Kotro, mutta Iiro Kuosa hoiti näpystä varmasti palon. Maila lisäsi johtoa kärjen pyöritettyä tilanteen vaivatta. Litmasen lyönti kolmosluukkuun ei pysynyt Keinäsen hanskassa ja ainoa mahdollisuus oli takapalo kolmoselta. Jymy heitti harhalla uuden tilanteen, mutta Ville Kotro poltti ja Wahlstenin veto meni laittomaksi.

Seitsemännessä sisävuorossaan Jymy sai lopulta kuparisen rikki, mutta Joensuun ulkopeli ei tarjonnut ilmaisia. Niko Korhosen ja Aapo Komulaisen kovat vaihtolyönnit toimivat ja Roope pudotti pallon kakkospesän taakse lyhyelle jatkeelle, Viita juoksi kotiin. Toisesta kotiutusyrityksestä Litmanen poltti epäröimättä. Tasoittavalla mustapaidat tekivät selvää jälkeä. Ykköskärjen vaihtolyönnit upposivat helposti violettien kenttään ja Litmanen otti Kettusen merkityllä välilyönnillä kotiin. Seuraava siivu kakkosluukusta painui pusikkoon tuottaen 1+2 juoksua. Kaikki tämän jälkeen tapahtunut oli silkkaa muodollisuutta.

Jymyn vaihtotilannepelaaminen ei onnistunut ottelusarjan avausmatsissa.

Joensuulle siten avauskiinnitys ja Jymyn täytyy voittaa nyt vähintään kerran Mehtimäen stadionilla, joka on viime vuosien aikana ollut joukkueelle merkillisen vaikea. Isäntien palkitut olivat normaalitason sisäpeliin pystynyt Kalle Kuosmanen, joka heitti kolme paloa. Eniten viskoi Juho Keinänen, kuusi. Kakkoskärki Iivari Vihanto sai kakkospalkinnon. Normaalisti idioottivarmat vaihtajat olivat kuitenkin tänään pahasti jäissä ja tilanteiden kokonaismäärä jäi kahdeksaan, joka on jaetusti kauden toiseksi heikoin saalis. Tähän suurin syyllinen oli kentän paras ulkopelaaja Ville Väliaho, joka sai Litmasen jälkeen Joensuun kakkospokaalin. Kokonaissaalis Väliaholla peräti neljä kärpästä.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Seuraava ottelu sarjassa on edessä sunnuntaina Joensuussa ja kolmas peli Sotkamossa tiistaina on JymyHyvä-ottelu. Liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Inka Kivelä