Jymyn peli kulki mallikkaasti Alajärvellä

Alajärven Ankkurit – Sotkamon Jymy 0-2 (1-3, 1-6)

Ottelun tilastot

Voit äänestää Jymyn Bolt -kovinta työntekijää täällä!

Sotkamon Jymy haki kolme arvokasta sarjapistettä Alajärveltä mallikkaalla pelillä. Pelaajamuutoksista huolimatta Jymyn ulkopeli oli rautaa ja jätti Ankkurit vaille mahdollisuuksia.

Edellisen kerran Jymy oli pelannut perinteikkäällä Kitron pesäpallostadionilla Ankkureita vastaan kesällä 2019. Viimeinen visiitti on toki reilun vuoden takaa, kun Jymy kellisti Kitrolla Imatran Pallo-Veikot Marjex Stadionin ollessa vielä remontissa. Sarjanousun viime syksynä tehnyt Ankkurit ryösti Jymyltä jakson ja pisteen joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Hiukassa juhannuksen jälkeisenä tiistaina. Jymyn kokoonpanossa nähtiin pieniä muutoksia tiistai-illan kotimatsista, kun Niko Korhonen hyppäsi huilivuoroon, Jere Vikström otti paikan numerolla kaksi ja Kalle Kuosmanen siirtyi Nikon rooliin numerolle kolme. Tämä tarkoitti myös sitä, että edellisissä otteluissa kokoonpanon ulkopuolella ollut Ville Kotro palasi pelaavaan rosteriin. Alajärvellä peli päästiin pelaamaan liki 25-asteen hellekelissä.

Viime aikoina kovaan hutunkeittovireeseen äitynyt Aapo Komulainen vei jälleen kerran pidemmän korren alkukiilassa. Jymy aloitti tutusti ulkopelillä, mutta tuttuun pomppupeliin ramasi myös kotijoukkue: hetkessä kärjestä oli syntynyt niin kutsuttu perusajolähtö. Jymyn vahva takatilannepelaaminen kesti kuitenkin kotijoukkueen yritykset, vaikka Niko Korhosen poissaolo olikin muovannut ulkopelipaikkoja polttolinjassa. Jymy rakensi nollavuoron jälkeen niin ikään perusajot pomppupelin kautta Roope Korhoselle, mutta Elmeri Iivonen onnistui irroittamaan taktisella väärällä Elmeri Purmosen. Roope kuitenkin jatkoi tilannetta Hannes Pekkiselle, jonka kotiutuslyönti sirvahti linjamiehen räpylästä juoksun arvoisesti. Lauri Rönkön viimeisen lyönnin erittäin laadukas keskipomppu puri ja Ankkurit tyytyi ottamaan vain takapalon kolmospesältä. Vikströmin ohella Kuosmanen kirjautti vuorossa tuodut juoksut.

Ankkurit käytti toisessa vuorossa yhden palon kakkoskeulasta, kun Pyry Alanen yritti uittaa pystymailaa Iivari Vihannon eteen. Iivu kuitenkin suolasi armotta Ville Keltinkankaan kakkoselle. Jymy sai arvokkaan takapalon Mikael Penninkankaasta ja kotijoukkue joutui pyörittelemään palottomasti kierroksen loppuun, eikä viimeisenä lyöjänä lyömään jullut Juho Ihamäki onnistunut. Jymy sai nopeasti tilanteen päälle, muttei onnistunut lisäämään juoksua vaikka lyöjäjokerikaksikko pääsi kumpainenkin yrittämään kertaalleen. Kolmannessa Ankkurit käytti kaksi: ensimmäinen kakkoskeulasta ja toinen syntyi Elmeri Koivusalmesta ykköspesälle. Kolmas palo oli tekninen, sillä Ankkureiden pelinjohtaja Juha-Matti Jaatinen halusi jättää lyönnit kärkeen. Jymy lisäsi johtoaan tasoittavalla, kun Rönkkö upotti vastustamattomasti kumuran kakkosjatkeelle ja Purmonen kirmasi kotiin. Lisäjuoksuja Jymy ei saanut aikaan, vaan teki itse toissijaisten virheiden kautta kaksi paloa.

Ankkurit tulivat ärhäkkäästi viimeiseen vuoroon jokereiden kautta pelaten: Lauri Ihamäki kotiutti lopulta kumuralla Nestori Yli-Sissalan ja Ankkurit kavensi. Keltasinisten harmiksi jakso päättyi kuitenkin kopinnostopaloon. Jymy voitti avausjakson 3-tilanteet yhden vuoron vähemmän pelanneensa 8-6.

Iivari Vihannon syöksynäyte.

Jaksotauon jälkeen Jymy rakensi Roopelle ajot, joka puhkoi kolmossauman ja Jymy pääsi johtoon. Takatilanne jatkui häntäpäähän, missä sekä Kotro että Rönkkö pääsi yrittämään, mutta Kotron yllätyksellisemmästä otosta suoritti linja ja Tuukka Etula haki Rönkön loistavalta vaikuttaneen keskikumuran syöksymällä kopiksi. Ankkurit saivat tilannetta, mutta Pekkisellä oli helppo työ polttaa nopea Koivusalmi kotipesään keskipompusta. Kotijoukkue taisteli kuitenkin väkisin takatilannetta päälle ja Sasu Iivarinen onnistui lyömällä tahko2-kuvioon erinomaisesti kakkosjatkeelle. Vihanto kuitenkin oli hyvin katkaisemassa. Tässä vuorossa Ankkureilla jäi yksi palo käyttämättä.

Toisen vuoron aloittavalla Roope Korhonen kuritti uudellaan Ankkureiden polttolinjaa: keskisauma puhki ja Purmonen toistamiseen kotiin merkkaamattomalla lyönnillä. Tämän jälkeen Jymyllä oli mahdollisuus lisätä johtoaan, mutta kolmesta palosta Jymy teki itse kaksi ykköspaloa. Ankkureiden vuoro olikin sitten ajallisesti illan lyhyin: seitsemän lyöjää kävi lyömässä rivakkaa tahtia kolmen palon arvoisesti. Kolmannessa Jymy pelasi kakkoskärjestä, kun edellisessä vuorossa lyönnit jäi Komulaiseen kopinnostopalon takia. Vihanto kärkeen, Niilo Piiponniemi vaihtoi kahta väliä ja Juho Keinänen täytti pesät. Roope ei onnistunut, mutta tämän jälkeen saumoja puhkoivat niin Rönkkö kuin Jussi Korhonenkin. Jymy sai kaksi juoksua ja pääsi vielä pelaamaan kärjestä. Jymy sai Purmosen kolmoselle ja kotiutusvastuun sai edellisen pinnankin lyönyt Jussi Korhonen. Korhonen pudotti vaakamailatökön etukentälle ja Purmonen toi jo kolmannen juoksun toiselle jaksolle. Jymy karkasi 5-1 johtoon ja puristi nollavuoron Komulaisen juhliessa myös kärpäsillä.

Kovalla kentällä palo pompusta herättää tunteita.

Viimeisessä vuorossa Jymy kaunisteli lukemia, kun Vikström kirmasi kotiin Pekkisen kaivettua taktisesta väärästä erinomaisen yhden käden koukkunäpäyksen kolmosrajaan. Takaväärästä lyöty koukku kiersi niin paljon, ettei ulkopelaajat päässeet suorittamaan ollenkaan. Viimeisen lopettava oli kosmeettinen vuoropari, missä Jymy torjui heti kärkeen keltasinisten yritykset rakentaa takatilannetta.

Jymy voitti ottelun 3-tilanteet reilulla erolla, 22-9. Ulkopelissä eniten paloja rohmusi Kalle Kuosmanen (viisi tehtyä paloa) ja neljään tehtyyn ylsivät Vikström ja Kotro. Parhaana ulkopelaajana palkittiin kuitenkin jostain syystä Ankkureiden Jere Peltomäki. Jymyn ykkönen oli jo toista peliä putkeen sataprosenttista peliä esittänyt (6/6 kl) ja kaksi tuonut Vikström. Kakkospytyn pokkasi yhden tuonut ja niin ikään 100-prosenttista peliä (5/5 kl) esittänyt Kuosmanen. Kotijoukkueen ykkönen oli Koivusalmi ja kakkonen Iivonen.

Katso Boltin tarjoama lehdistötilaisuus alta!

Jymyn seuraava matsi pelataan torstaina Marjex Stadionilla, kun Kiteen Pallo matkaa Kainuuseen. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy! Sunnuntaina puolestaan Jymy taistelee pisteistä Saarikentällä sarjakärki Vedon vieraana.

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen