Jymyn tie nousi pystyyn

Pattijoen Urheilijat – Sotkamon Jymy 2 – 1 (0-2, 4-1, 5-4)
Ottelun tilastot

Jymyläisten sunnuntai meni pilalle jo ennen puoltapäivää. Aamuyhdeksältä alkaneen ratkaisukamppailun lopputuloksena Pattijoen Urheilijat sysäsi Jymyn ulos halli-SM-lopputurnauksesta ja harjoituskaudelle budjetoidut kaksi lisäpeliä pyyhkiytyivät ohjelmasta.

Lohtuna on, että taistelutta Jymy ei Kuortaneen-reissusta luopunut. Joukkueen kokoonpanossa oli neljä B-ikäistä pelaajaa (keski-ikä n. 23 vuotta), kun muutoksena eiliseen muutamaa päivää vaille 17-vuotias Aapo Komulainen esiintyi lukkarina. Komulainen heiluttikin tahtipuikkoa, kun Jymy vei avausjakson vakuuttavalla ulkopelillä. Toisella jaksolla violetit olivat kuitenkin altavastaajana Pattijoen vyöryttäessä 11 kotiutustilannetta ja neljä juoksua. Kotiutuskisassa sotkamolaiset iskivät aloittavalla kolme juoksua eteen, mutta kokenut (keski-ikä n. 30 vuotta) raahelaisjoukkue moukaroi pelin tasoihin ja ratkoi toisella kierroksella laidoille suuntautuneilla sivalluksilla.

Joukkueiden lataus näkyi muun muassa siinä, että eilisestä pelistä puuttunut tuomarityöskentelyn äänekäs (ja turha) arvostelu alkoi heti ensimmäisestä vuorosta. Jakson molemmat juoksut nähtiin Jymyn toisessa sisävuorossa. Kalle Kuosmanen järjesteli tilanteen, josta Roope Korhonen pudotti välilyönnin Miikka Matikan eteen, eikä Joni Rytkösen tarvinnut edes syöksyä. Roopen saumalyönnillä Antti Korhonen eteni kolmoselle ja viimeisenä lyöjänä lukkari Komulainen löi hänet kotiin korkealla kumuralla, joka ei pysynyt Matikan hallussa. Pattijoki teki kaksi takatilannetta tasoittavalla, mutta Jari Törmäsen saumayritys leijaili Niilo Piiponniemelle kopiksi ja Juuso Keski-Koukkarin lyöntivuorolla Komulaisen takaväärä osui kohdalleen. Jymyllä oli jaksolla vielä neljä yritystä lisäjuoksuihin, mutta Pattijoki ei saanut enää tilannetta aikaan.

Aapo Komulainen pääsi tuulettamaan erityisesti ensimmäisellä jaksolla.

Toisen jakson alussa nähtiin dramatiikkaa. Jymy teki kaksi paloa raahelaisten keulasta, mutta kakkoskärjen täytettyä etupesät Törmänen löi 3-luukusta läpi. Pallo kimpoili juoksurataa pitkin verkkojen taakse ja Riku Niemen metsästäessä sitä Törmänen oivalsi tilaisuutensa. Jymyläisten unohtaessa kolmospesän miehityksen Törmänen vaihtoi hölkkävauhdista täyteen juoksuun. Niemen polttoheitto putosi Konsta Kurikan räpylästä ja erittäin harvinainen hallikunnari oli selviö. Pelin mentyä poikki jatkotilanteessa keskusteltiin siitä, mitä tapahtuu 3-pesälle turvattomaksi jääneelle takaetenijä Matikalle, joka ei yrittänyt tilanteessa kotiin. Lopulta pelituomari Kosti Rautiainen ratkaisi tilanteen tuomitsemalla palon Matikasta ja Pattijoen juoksut jäivät kahteen. Edellisen kerran Ouluhallissa oli nähty kunniajuoksu miesten halli-SM-peleissä vuonna 2012.

Antti Korhonen löi Jymylle heti kavennuksen vaihtotilanteen läpilyönnillä, tuojana Rytkönen. Seuranneet Roope Korhosen ja Aatu Saastamoisen yritykset raahelaisten ulkokenttä torjui ja kruunuksi Topi Kosonen irrotti etenijän väärällä. Tämän jälkeisissä vuoroissa Jymyn sisäpeli tukehtui laittomiin ja koppeihin, ja Pattijoki iski varmistusjuoksut kolmanteen ja neljänteen vuoroonsa. Törmänen käänsi 3-luukun päältä kolmannen lyötynsä ja Keski-Koukkari moukaroi keskeltä takaa läpi, molemmissa tuojina Timo Kallio.

B-juniori-ikäinen Aatu Saastamoinen esitti myös miehekkäitä otteita mailan varressa.

Kotiutuskilpailuun Pattijoki antoi Jymylle aloituksen ja sotkamolaiset saivat kotiutuslyönnit kuntoon: Antti Korhosen näpyllä ja Roopen 2-jatkesivalluksella kaksi ensimmäistä paria onnistuivat ja kun molemmissa viikonlopun peleissä hienosti Lauri Rönkköä mailanvarressa sijaistanut Aatu Saastamoinen löi 3-saumasta kolmannen pinnan, oli Jymyllä vahvanoloinen ote lopputurnauspaikkaan. Myös raahelaiset avasivat näpykotiutuksella, asialla Kosonen. Sami Haapakoski löi toisen juoksun välilyönnillä. Kun Jymy selvitti kaksi seuraavaa yritystä, jäi Pattijoen selviäminen jatkokierrokselle Miikka Matikan varaan. Matikka pisti pallon tyylikkäästi väliin ja Harri Kolehmainen toi 3-3.

Toisen vuoron sotkamolaisyrityksistä onnistui Roope iskemällä jälleen 2-puolelle väliin. Pattijokea ei kuitenkaan enää pystytty pidättelemään: Haapakosken veto 2-pesän päälle karkasi verkkoihin ja sivuun suuntautunut palautusheitto vei Komulaisen liikeradan ulos kotipesästä ja tuomareiden mielestä jalka ei ollut kiinniottotilanteessa viivalla. Törmänen pääsi yrittämään voittojuoksua paineettomassa tilanteessa ja ratkaisi lopputurnauspaikan raahelaisille 3-rajaleikkurilla.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen