Jymyn unelma-alku valui hukkaan – Veto voitokas kolmannessa finaalissa

Vimpelin Veto – Sotkamon Jymy 2-0 (4-3, 3-0)

Ottelun tilasto

Voit äänestää Jymyn Bolt -kovinta työntekijää täällä!

Vimpelin Veto ei kolmannessa loppuottelussa ollut lopulta yllätettävissä kotikentällään, vaikka Jymy sai peliin unelma-alun. Sateisessa kelissä 3200-päisen yleisön riemuksi Vedon peli lähti kuitenkin pyörimään toisesta vuorosta alkaen. Jymy ei lopulta pystynyt pitämään johtoa ja takaa-ajoon jouduttuaan violettipaidat eivät saaneet enää pysäytettyä railakkaasti lyöneitä isäntiä.

Janne Mäkelä voitti hutun ja otti joukkueelleen sisävuoron. Vedon lyöntijärjestys oli muuttunut edellisviikonloppuun nähden, kun Aleksi Lassila oli siirretty numerolle kolme tuomaan happea vaihtotilannepelaamiseen ja Lauri Vihriälä tuli koppariksi veljensä tilalle. Jymy jatkoi sunnuntain kokoonpanolla, eli Iivari Vihanto oli kokoonpanossa pelkällä ulkopelivastuulla.

Ensimmäisen vuoron Jymy vei kaikin tuomariäänin. Joukkue teki voittavia suorituksia ulkona Vedon rakennettua yhdellä välipalolla tilanteen kärjestä. Jukka-Pekka Vainionpää löi viimeisellään kovaa 3-rajaan Aleksanteri Huotaria vastaan, tuloksena toinen palo. Matias Rinta-aho kiskaisi keskelle väliin ja Aleksi Lassila irtosi, mutta joutui huomaamaan, ettei ennätä Jussi Korhosen kättä vastaan.

Violettipaidat tekivät itse viidellä ensimmäisellä lyöjällä kaksi juoksua. Elmeri Purmonen löi itsensä kärkeen ja 3-koppari Elmeri Anttilan sirvautettua Jere Vikströmin vaihtolyönnin jatkeelle vikkelä Purmonen juoksi kaksi pesänväliä. Etenijän hengitys kolmosella ei ollut ehtinyt tasaantua, kun oli jo aika irrota Niko Korhosen kakkosjatkepudotuksella ja kiitää ottelun avausjuoksu. Kaksi lyöjää myöhemmin Roope Korhoselle ajot päälle. Pussinpohja epäonnistui hieman, mutta meni Olli Heikkalan räpylän alta ja Vikström toi 0–2. Samassa tilanteessa takapalo eikä uutta tilannetta enää tullut.

Veto pelasi kakkoskärjestä lyöntien katkettua järjestyksen keskelle. Tilanne syntyi vaivatta ja Vainionpää pudotti kakkosjatkeelle. Hyvin lähtenyt Jere Saukko ennätti ennen Vihannon polttoheittoa. Mäkelän lyönnillä tuplahaavat ja kenttä tyhjeni. Yhdellä palolla yrittänyt vimpeliläisten ykköskärki ei saanut etenijöitä ykköstä pidemmälle. Toisen tasoittavalla Jymy ei onnistunut lisäämään johtoaan. Kärjestä syntyi nopeasti kaksi paloa ja yritys jätettiin viimeisiin lyöjiin. Kuosmanen järjestettiin kolmospesälle, mutta toista kertaa finaaleissa mailan varressa olleen Aapo Komulaisen yritys kolmosrajaan ei tuonut tulosta.

Kolmannessa valkopaitojen kakkoskärki kierrätti Saukon kolmoselle ja Vainionpää löi keskelle väliin tasoituksen. Nyt pelinjohtaja Tomi Niskanen jätti kaksi paloa ja Janne Mäkelän ykköskärkeen. Mikko Kanala vei kärjen kakkoselle, mutta paloi itse. Kahdella palolla Anttila haki vaihtoa rajojen kautta. Kakkospuolen lämäri sirvahti Niko Korhosen vartalon kautta katsomoon ja Olli Heikkala toi Vedolle johtojuoksun. Samalla joukkue sai oikaistua lyöntijärjestyksensä viimeistä vuoroa ajatellen.

Jymy taisteli tasoihin: ykköskärjestä Niko Korhonen uitti pystymailavaihdon väliin ja perään vaihtajan roolissa Niilo Piiponniemi onnistui jälleen. Ajossa Roope kiskaisi merkkaamattoman väliin ja kun Anttilan polttoheitto meni ohi pesästä, ehti Vikström tuomaan 3–3. Jatkoajoissa vimpeliläisten ulkokenttä ei joutunut todelliseen paineeseen ja viimeiseen vuoroon mentiin tasoissa.

Jälleen Veto onnistui läpilyönnissä vaihtotilanteessa: Aleksi Lassila löi pallon yhdellä palolla kolmosrajasta jokeen ja Kanala tuli suoraan kakkoselta kotiin: 4–3. Jatkossa Anttila löi hudilla pesät täyteen, mutta nyt Hannes Pekkinen katkaisi komealla syöksyllä Vainionpään keskisaumayrityksen. Härdellivuoron päätteeksi Jymy käytti uudelleen palloa joessa, mutta Mäkelä ei rankaissut ilmaiseksi saamastaan tilanteesta.

Tasoittavalla Jymyn asetelma hankaloitui ykköselle tulleiden kahden takapalon takia. Purmonen oli kolmosella asemissa tuomaan tasoitusjuoksun, mutta tällä kertaa R. Korhosen yritys nousi kopiksi. Ensimmäinen jakso Vedolle juoksuin 4–3, samoin kolmostilanteet 9–7 ja kärkilyönnit 26–19.

Jymy sai kolmanteen finaaliin erinomaisen alun.

Tauko ei aukaissut sotkamolaisten sisäpeliä, ja lopulta joukkue jäi toisella jaksolla juoksuitta. Ensimmäisessä vuorossa ykköshyökkäyksestä palo ja kun kenttä oli numeron kaksi jälkeen tyhjä, siirryttiin kakkoskeulaan. Hyvin mailassa onnistunut Piiponniemi järjesti etutilanteen ja Roope löi kolmosluukusta pallon jatkeelle – eli Saarikentällä vallin yli kohti jokea. Anttila oli oivallisesti perässä ja pallo myös pomppasi isäntien kannalta onnekkaasti suoraan hänen räpyläänsä. Nopea palautus kentälle, eikä Kuosmanen ehtinyt lyödä jarruja kolmospesän jälkeen ajoissa – toinen palo kotipesään ilman varsinaista yritystä.

Tasoittavalla Veto olikin lennossa, eivätkä violetit onnistuneet polttamaan vikkelää Kanalaa kakkoselle, kolmoselle eivätkä lopulta kotiinkaan, vaan Vainionpään näpy siirsi isännät johtoon. Vihanto haki Mäkelän yrityksen kopiksi ja Juho Heikkalan lyönti kakkosnurkkaan meni samaan räpylään. Ulkopelin hötkyily kuitenkin jatkui, kun pallo säpsittiin pian uudelleen jokeen ja isännille ilmainen uusi takatilanne. Komulainen otti etenijän väärällä irti ja esti lisäjuoksun.

Jakson toinen vuoropari oli lopullinen käänne. Jymy teki palottoman ajon, mutta Purmonen lähti liian myöhään kolmoselta Roopen lentokotiutuksella ja Pekkinen löi toisella laittoman joutuen polttamaan itsensä. Huotari löi nyt väliin, mutta tällä kertaa Anttilan heitto tuli kohteeseen, eikä käytetty videotarkastuskaan muuttanut paloa juoksuksi. Tasoittavalla Veto kuroi lisää kaulaa: Anttila vaihtoi Kanalan kolmoselle. Pienen jalkakramppipaussin jälkeen Anttila sivalsi nuoliaisen kolmosluukkuun ja se meni kahden violetin räpylän alta jatkeelle ja tilanteeksi 2–0. Onnistumiset toivat Vedolle lisää itseluottamusta ja Lauri Vihriälä sivalsi kakkosjatkeelta pallon veteen. Syntyneestä takatilanteesta Vainionpää puhkoi kakkossauman ja Juho Heikkala kotipesään, lukemat jo 3–0:aan.

Jymyfaneja oli Saarikentällä ilahduttava määrä.

Jymyn sisäpelitöhryt jatkuivat lyhyeksi jääneessä kolmannessa, ja vaikka Vimpeli jäi myös ensimmäistä kertaa pelissä ilman kolmostilannetta, oli neljänteen jäänyt neljä juoksun matka liian pitkä vieraille. Kahden palon rasittamana Roope teki itselleen vielä kavennuspaikan, mutta ottelu päättyi Kinnusen irroitettua kärjen kolmoselta väärällä.

Kaikkiaan tilanteet isännille toisella jaksolla 6–4 ja kärkilyönnit 18–14. Palkinnoille Jymyltä kaksi tuonut ja 6/8 kärkkärit saalistanut Vikström ja yhtä kertaa lukuun ottamatta varmasti kentälle päässyt Purmonen. Vedon ykkönen kaksi lyönyt ja täydet 8/8 kärkilyönnit lyönyt Anttila, kakkonen neljästi kotiuttanut Vainionpää.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Sarjaa jatketaan heti huomenna Marjex Stadionilla klo 15, jossa Jymyllä on uusi katkon paikka. Osta liput osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Kuvat: Jussi Korhonen
Teksti: Juuso Hyvönen